Mimo rosnącej świadomości społecznej na temat marnowania żywności, produkty uznawane za zdrowe są wyrzucane do śmieci częściej niż ich mniej zdrowe odpowiedniki – wynika z badania opublikowanego w czasopiśmie „Journal of Marketing”. Dlaczego tak się dzieje?
Unikatowy ekosystem na Sokotrze, tropikalnej wyspie leżącej na Oceanie Indyjskim, jest poważnie zagrożony z powodu ekstremów pogodowych, ale też najazdu turystów, którzy w poszukiwaniu egzotyki skutecznie zadeptują to miejsce.
Zgodnie z propozycją Komisji Europejskiej, unijne emisje mają do 2040 roku zostać zredukowane o 90 proc. w stosunku do poziomów z roku 1990. Jednym ze środków osiągnięcia tego wyniku mają być kredyty węglowe, ostro krytykowane przez ekspertów i aktywistów klimatycznych, którzy twierdzą, że opóźni to konieczne działania na rzecz klimatu.
Adaptacja i odporność na zmiany klimatyczne – pod tym hasłem szybko rośnie rynek technologii i usług, które mają redukować straty spowodowane globalnym ociepleniem, jednocześnie zapewniając inwestorom bilionowe zyski.
W ciągu najbliższej dekady Chiny zamierzają stać się globalnym liderem w dziedzinie ochrony środowiska. Jak? Planują stworzyć system parków narodowych, który będzie trzykrotnie większy niż jego amerykański odpowiednik – podaje „National Geographic”.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas