Reklama
Rozwiń

Marnowanie żywności w UE. Jak Polska wypada na tle innych państw Unii?

Nowe dane Eurostatu ukazują skalę marnowania żywności w Unii Europejskiej. W 2023 roku do śmieci trafiało 130 kg jedzenia na osobę.

Wątpliwości wokół spożywania białka z owadów. Badacze wskazują na zagrożenia

Nowe ustalenia ekspertów wskazują, że spożywanie białka owadów może nie być rozwiązaniem problemów żywnościowych na świecie. Eksperci podkreślają, że hodow...

Dynie na Halloween to rosnący problem. Eksperci o skali marnowania żywności

Tuż przed Halloween eksperci przypominają, że tradycja dekorowania dyni nie tylko przyczynia się do zwiększonej emisji gazów cieplarnianych, ale przede wsz...

Greenpeace: ryby z Bałtyku zanieczyszczone chemikaliami

Ryby, małże i krewetki z Bałtyku i Morza Północnego są częściowo silnie zanieczyszczone szkodliwymi chemikaliami PFAS – alarmuje Greenpeace.

Znów głośno o diecie planetarnej. Eksperci ostrzegają przed dezinformacją

Fundacja Changing Markets ostrzega, że wraz z publikacją raportu Komisji EAT-Lancet 2.0 na temat zalet „diety planetarnej” należy się spodziewać intensyfik...

Produkty spożywcze drożeją z powodu zmian klimatu. Wyniki globalnego badania

Zmiany klimatyczne i towarzyszące im ekstremalne zjawiska pogodowe doprowadziły do gwałtownego wzrostu cen podstawowych produktów spożywczych na całym świe...

Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów

Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) postanowił ukrócić nieetyczne praktyki branży mięsnej. To ma ukrócić nadużywanie określeń wprowadzających...

Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”

Nowe zalecenia dietetyczne Austrii uwzględniają zarówno przesłanki zdrowotne, jak i klimatyczne. To kolejne państwo europejskie, które zmieniło rekomendacj...

Sportowcy w Paryżu chcą jeść więcej mięsa. Igrzyska coraz mniej wegańskie

Menu w wiosce olimpijskiej podczas tegorocznych igrzysk olimpijskich w Paryżu miało opierać się głównie na roślinach, jednak skargi sportowców z całego świ...

Nowy raport Banku Światowego: musimy jeść mniej mięsa, bo ugotujemy planetę

Nowy raport ekspertów Banku Światowego alarmuje: zmiany w rolnictwie są niezbędne, aby ograniczyć globalne emisje gazów cieplarnianych. Jak osiągnąć ten ce...

Reklama
Reklama

Nowe dane na temat marnowania żywności na świecie. Kto wyrzuca najwięcej?

Nowy raport Programu Narodów Zjednoczonych ds. Ochrony Środowiska (UNEP) wykazał ogromną skalę marnowania żywności na świecie. Z raportu organizacji wynika...

Dieta planetarna może opóźnić zmiany klimatyczne o 15 lat. Na czym polega?

Naukowcy z Poczdamskiego Instytutu Badań nad Wpływem Klimatu (PIK) odkryli, że ograniczenie ilości produktów odzwierzęcych w diecie pomogłoby w odsunięciu...

Jakie potrawy najczęściej wyrzucamy w święta? Na czele ulubiony polski przysmak

Eksperci są zdania, że w obliczu kryzysu klimatycznego marnowanie żywności jest niezwykle istotną problemem, ale na świecie co roku do kosza trafia 1,3 mld...

ONZ ignoruje konieczność ograniczenia spożycia mięsa. Eksperci: „Zdumiewające”

Naukowcy skrytykowali pierwszą z trzech części planu działania Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), zarzucając jej autorom b...

Eksperci z Harvardu: produkcję mięsa trzeba ograniczyć dla dobra klimatu

Autorzy badania nie mają wątpliwości, że do końca dekady emisje sektora hodowli zwierząt muszą zostać ograniczone o połowę, a największy wysiłek w tym zakr...

Te dane to zimny prysznic dla Niemców. Nowe wytyczne dotyczące diety „eko”

Według nowych rekomendacji Niemieckiego Stowarzyszenie ds. Żywienia, Niemcy powinni drastycznie ograniczyć spożycie mięsa i zastąpić je produktami roślinny...

Francja mogłaby osiągnąć cele klimatyczne. Na drodze stoi jednak miłość do mięsa

Gdyby mieszkańcy Francji zmniejszyli o połowę spożycie mięsa, ten kraj bez problemu osiągnąłby swoje cele klimatyczne – twierdzą autorzy nowego raportu. By...

Jaka dieta jest najlepsza dla zachowania zdrowia? Naukowcy znaleźli odpowiedź

Jaka dieta pozwala jak najdłużej zachować zdrowie fizyczne i psychiczne? Nowe badanie pozwala lepiej zrozumieć, jakiego rodzaju białka potrzebuje ludzki or...

Mięso zacznie znikać z naszych talerzy. Tego wymaga walka ze zmianami klimatu

Transformacja rolnictwa idzie jak po grudzie nawet w Unii Europejskiej, ale świat zaczyna dostrzegać problem, który stwarza rolnictwo. Ofiarą zmian padnie...

Nowy raport: mikroplastik jest niemal we wszystkim, co jemy. Od kotletów po tofu

Naukowcy z Ocean Conservancy i Uniwersytetu w Toronto ostrzegają, że niezależnie od stosowanej diety, każdy konsument jest narażony na spożywanie mikrocząs...

Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama