Partnerzy

Milenialsi rozpoczynają nową tradycję. Wegańskie święta

Według nowego raportu opublikowanego przez firmę Eat Just, aż 71 proc. milenialsów w USA planuje w tym roku święta bez produktów odzwierzęcych.

„Krowy to nowy węgiel”. Raport piętnuje dostawców McDonald’s, KFC, Tesco

Jak wynika z raportu FAIRR Protein Index, dostawcy mięsa i nabiału do McDonald’s, KFC, Tesco oraz Nestlé nie śledzą swoich emisji metanu.

Greenpeace: Przemysł mięsny oszukuje konsumentów

Najnowszy raport Greenpeace obnaża chwyty marketingowe koncernów mięsnych, analizując reklamy mięsa w kilku krajach europejskich, w tym Polsce.

Naukowcy pracują nad ziemniakiem odpornym na zmiany klimatu

Badacze z Uniwersytetu Maine pracują nad wynalezieniem odmiany ziemniaka odpornego na wzrastające temperatury oraz wydłużony sezon wegetacyjny.

Dieta bez mięsa, nabiału, słodyczy, alkoholu, kawy i herbaty dobra dla klimatu

Brytyjscy naukowcy wykazali, że dla klimatu najkorzystniejsza jest dieta pozbawiona mięsa, nabiału, słodyczy, alkoholu, kawy i herbaty.

„Jem ludzkie mięso i nie zwariowałem”. Kontrowersyjna kampania w Szwecji

Szwedzka kampania klimatyczna promuje zrównoważone praktyki żywieniowe poprzez szokujące hasło, sugerujące konsumpcję ludzkiego mięsa.

Australijski browar chce ratować klimat przy pomocy alg

Założyciele browaru Young Henrys w Sydney twierdzą, że dzięki algom są w stanie zminimalizować ślad węglowy swoich produktów.

Naukowcy z IPCC: Nasz dom się pali, czas odejść od mięsa

Naukowcy z Międzyrządowego Zespołu ds. Zmian Klimatu (IPCC) wzywają rządzących do negocjacji globalnego przejścia na system żywnościowy oparty na roślinach.

Raport: dla klimatu odeślijmy mięso i nabiał do lamusa

Bez rezygnacji z mięsa i nabiału nie powstrzymamy katastrofy klimatycznej, wynika z najnowszego raportu organizacji Compassion Polska.

Helsinki rezygnują z serwowania mięsa na uroczystościach

Od stycznia stolica Finlandii nie będzie oferować mięsa na swoich uroczystościach. Miasto chce za to promować sezonowe potrawy wege- i pescatariańskie.

Menu COP26 to "dowód braku zrozumienia przyczyny kryzysu klimatycznego”

Według rzecznika grupy Animal Rebellion, menu szczytu klimatycznego w Glasgow jest „jak podawanie papierosów na konferencji poświęconej rakowi płuc”.

Aktywiści chcą zaprzestania finansowania przemysłu mięsnego

Animal Rebellion wzywa brytyjski rząd do „rezygnacji z finansowania mięsa, nabiału i rybołówstwa” w ramach walki o klimat oraz prawa zwierząt.

Organizatorzy COP26 ugięli się. Menu będzie w dużej mierze roślinne

Wygląda na to, że organizatorzy konferencji COP26 wzięli pod uwagę liczne apele aktywistów i zdecydowali się na stworzenie menu z przewagą roślin.

Dziwne ceny w marketach. Australijczycy płacą „wegański podatek”?

Jak wynika z badania przeprowadzonego przez grupę Choice, wyższe ceny produktów roślinnych w australijskich marketach nie zawsze są uzasadnione.

Do 2030 roku wołowina będzie „luksusem jak szampan”

Dyrektor rzeźni Danish Crown w Danii prognozuje, że do końca dekady podaż wołowiny, jako szczególnie szkodliwej klimatycznie, znacząco spadnie.

Brytyjczycy jedzą coraz mniej mięsa, ale wciąż za dużo

Naukowcy z Oksfordu wykazali, że Brytyjczycy jedzą o 17 proc. mniej mięsa niż 10 lat temu. Te wysiłki należy jednak podwoić, twierdzą eksperci.

Rząd Danii będzie promować żywność roślinną

Dania chce obniżyć emisje gazów cieplarnianych oraz azotu i w tym celu zamierza opracować strategię promocji białka roślinnego.

Wielu producentów żywności inwestuje w białko wegańskie

Według raportu Fairr Initiative, aż 28 proc. dużych producentów żywności przyjęło już formalne cele dotyczące ekspansji rynku białek roślinnych.