Partnerzy

Jak poszczególne metody parzenia kawy wpływają na klimat

Autorzy badania opublikowanego na łamach The Conversation podkreślają, że zanieczyszczenie wynikające z przygotowywania kawy stanowi „jedynie wierzchołek góry lodowej”.

Roślinne mięso to korzystnie zainwestowane pieniądze

Z raportu Boston Consulting Group wynika, że największą redukcję gazów cieplarnianych w stosunku do wydanych środków zapewnia przejście na roślinne zamienniki mięsa.

Zmodyfikowany genetycznie ryż pomoże w przyszłości wykarmić ludzkość?

Badacze z Instytutu Zrównoważonej Żywności Uniwersytetu w Sheffield uważają, że genetycznie zmodyfikowany ryż może być kluczem do rozwiązania problemu niedoborów żywności, które spowodowane są zmianami klimatycznymi. Może on przetrwać przy mniejszej ilości wody i rozwijać się w wyższych temperaturach.

Wyścig po sztuczne mięso przyspiesza. Niebawem na sklepowych półkach?

Mięso komórkowe w listopadzie uzyskało aprobatę amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków. Chiny również zamierzają wydać wkrótce decyzję w tym zakresie. Produkt niebawem może zagościć na sklepowych półkach.

Dieta roślinna gwarantem bezpieczeństwa żywności

Badanie opublikowane na łamach czasopisma Nature Food sugeruje, że rezygnacja z mięsa i nabiału w Unii Europejskiej oraz Wielkiej Brytanii, umożliwiłaby tym krajom uzupełnienie niedoborów żywności z eksportu własnymi plonami.

Pierwsza uczelnia w Wielkiej Brytanii z całkowicie wegańskimi posiłkami

„Przejście na żywność roślinną jest niezbędnym krokiem w rozwoju bardziej zrównoważonego systemu żywnościowego i zmniejszenia wpływu na klimat” – napisali we wniosku przedstawiciele samorządu studenckiego Uniwersytetu Stirling w Szkocji.

Prawie pół świata uważa, że w ciągu 10 lat zrezygnujemy z mięsa

Według badania przeprowadzonego przez GlobeScan i EAT, niemal połowa respondentów z całego świata uważa, że już w następnej dekadzie zdecydowana większość ludzi będzie wybierać roślinne zamienniki mięsa.

Producent sztucznego mięsa z pozytywną oceną od FDA. "Przełomowy moment"

Kalifornijski startup Upside Foods, który produkuje sztuczne mięso, uzyskał pozytywną opinię agencji US Food and Drug Administration (FDA), weryfikującej bezpieczeństwo wprowadzanej na rynek żywności. Oznacza to, że marka jest na najlepszej drodze, aby uzyskać zgodę na sprzedaż swoich produktów.

Organizatorzy COP27 nie zadbali o przyjazne dla klimatu menu

Choć szkodliwy wpływ produkcji mięsa i nabiału jest tematem coraz częściej podnoszonym przez naukowców i ekspertów klimatycznych, na konferencji klimatycznej COP27 w Szarm el-Szejk dominują produkty odzwierzęce.

Żywność coraz droższa przez zmiany klimatu. Wiele produktów może zniknąć

Konsekwencje ocieplającego się klimatu będą nas kosztować coraz więcej, a wzrost globalnych temperatur odczujemy m.in. płacąc za zakupy spożywcze.

Białko sojowe nie traci na jakości w procesie przetwarzania

Jak wykazało badanie przeprowadzone przez naukowców z Wageningen University and Research oraz marki Unilever, nie jest prawdą, że sojowe alternatywy mięsa stanowią mniej odżywcze źródło protein.

Nowojorskie szpitale oferują takie posiłki jako opcję domyślną

„Dostęp do zdrowej żywności pochodzenia roślinnego za pośrednictwem instytucji publicznych, takich jak szpitale i szkoły, to nie tylko kwestia zdrowotna. To kwestia sprawiedliwości społecznej” – stwierdził rzecznik The Better Food Foundation.

Brytyjskie kurczaki wykarmiono soją z wylesionych terenów Amazonii

Jak wykazało śledztwo przeprowadzone przez Reporter Brasil i Ecostorm, kurczaki sprzedawane do Wielkiej Brytanii przez amerykańską firmę JBS były karmione soją i kukurydzą uprawianą na wykarczowanej ziemi brazylijskiego lasu deszczowego Amazonii i sawanny Cerrado.

Naukowcy: rezygnacja z mięsa to nie opcja, ale konieczność

Autorzy badania opublikowanego na łamach czasopisma Sustainability podkreślają, że konieczność odejścia od konsumpcji produktów odzwierzęcych w krajach rozwiniętych, jest faktem.

48 mln ludzi cierpi z powodu dotkliwego głodu. Najbardziej poszkodowani

Jak wynika z raportu Oxfam, w 10 krajach, najsilniej dotkniętych konsekwencjami zmian klimatu, w ciągu ostatnich 6 lat liczba osób cierpiących z powodu dotkliwego głodu wzrosła o 123 proc.

Doradca brytyjskiego rządu chce ograniczenia spożycia mięsa o 30 proc.

Zdaniem Henry’ego Dimbleby, kluczowego doradcy rządu Wielkiej Brytanii w sprawie przyszłej polityki żywnościowej, to konieczne by uniknąć załamania ekologicznego.

Na surowo smakują jak mokra ziemia. Wkrótce mogą zastąpić mięso

Naukowcy odkryli, że choć na surowe larwy mącznika smakują jak mokra ziemia, krewetki i słodka kukurydza, to po ugotowaniu w cukrze ich smak przypomina mięso.

Amerykanie jedzą go stanowczo za dużo. Wydalając zatruwają środowisko

Jak wynika z badania przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego, amerykańska dieta zawiera dwa razy więcej białka niż zalecają specjaliści.