Partnerzy

Te dane to zimny prysznic dla Niemców. Nowe wytyczne dotyczące diety „eko”

Według nowych rekomendacji Niemieckiego Stowarzyszenie ds. Żywienia, Niemcy powinni drastycznie ograniczyć spożycie mięsa i zastąpić je produktami roślinnymi. Zmiana diety w Niemczech przebiega jednak bardzo powoli.

Francja mogłaby osiągnąć cele klimatyczne. Na drodze stoi jednak miłość do mięsa

Gdyby mieszkańcy Francji zmniejszyli o połowę spożycie mięsa, ten kraj bez problemu osiągnąłby swoje cele klimatyczne – twierdzą autorzy nowego raportu. Byłoby to również korzystne dla zdrowia Francuzów, którzy jedzą zdecydowanie więcej mięsa niż zalecają naukowcy.

Jaka dieta jest najlepsza dla zachowania zdrowia? Naukowcy znaleźli odpowiedź

Jaka dieta pozwala jak najdłużej zachować zdrowie fizyczne i psychiczne? Nowe badanie pozwala lepiej zrozumieć, jakiego rodzaju białka potrzebuje ludzki organizm, by zdrowo się starzeć.

Mięso zacznie znikać z naszych talerzy. Tego wymaga walka ze zmianami klimatu

Transformacja rolnictwa idzie jak po grudzie nawet w Unii Europejskiej, ale świat zaczyna dostrzegać problem, który stwarza rolnictwo. Ofiarą zmian padnie nasze zamiłowanie do jedzenia mięsa. Kiedy? Jak najszybciej, jeśli chcemy zapobiec katastrofie.

Nowy raport: mikroplastik jest niemal we wszystkim, co jemy. Od kotletów po tofu

Naukowcy z Ocean Conservancy i Uniwersytetu w Toronto ostrzegają, że niezależnie od stosowanej diety, każdy konsument jest narażony na spożywanie mikrocząsteczek plastiku.

Mark Zuckerberg otwiera nowy biznes. „Dziwny popis bogacza”. Fala krytyki

Mark Zuckerberg, twórca Facebooka, dyrektor generalny Meta Platforms, poinformował o swojej najnowszej inwestycji. Biznesmen w mediach społecznościowych pochwalił się, że rozpoczął na Hawajach hodowlę krów. Ekolodzy są oburzeni i krytykują miliardera.

Dieta wegańska uratuje światowe PKB? Wielka gra o bilion dolarów

Nowe raport ujawnił, że większa powszechność diety roślinnej nie tylko pozwoliłaby uniknąć ponad 200 tysięcy przedwczesnych zgonów rocznie, ale też umożliwiłaby wzrost globalnego PKB. Chodzi o ogromne sumy.

17 proc. Polaków twierdzi, że UE może narzucić nam przymus jedzenia robaków

16 proc. Polaków wyraża obawę, że w związku z zieloną transformacją Unia Europejska w przyszłości może zabronić jedzenia mięsa, a 17 proc. badanych wierzy w to, że narzucony może zostać przymus jedzenia robaków. To wyniki najnowszego raportu Instytutu Spraw Publicznych (ISP).

Raport: lobby mięsne coraz bardziej aktywne w sieci Tak szerzy dezinformację

Nowy raport ujawnia, w jaki sposób nieprawdziwe informacje dotyczące mięsa i nabiału oraz ich roślinnych alternatyw, szerzone za pośrednictwem mediów społecznościowych, podważają działania klimatyczne.

Globalny system żywnościowy do generalnego remontu

Ukryte koszty związane z negatywnym wpływem światowego systemu żywnościowego na środowisko i zdrowie publiczne sięgają niemal 13 bilionów dol. rocznie – ujawnia nowy raport Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).

Rocznie wyrzuca się 52 mln ton mięsa. Zwierzęta cierpią i umierają na marne

Co roku na całym świecie na marne zabija się aż 18 miliardów zwierząt hodowlanych.

Pierwszy na świecie zakaz produkcji mięsa w laboratorium

Podczas gdy kolejne kraje na świecie rozpoczynają badania nad mięsem produkowanym w laboratorium, konserwatywny rząd Włoch zdecydował się uniemożliwić rozwój tej branży w kraju.

Badanie: Ponad połowa Europejczyków ogranicza spożycie mięsa

Najnowsze badanie postaw żywnościowych mieszkańców Europy potwierdza, że nadal popularny jest trend polegający na odchodzenia od mięsa i nabiału na rzecz roślinnych alternatyw.

Papież Franciszek przywróci bezmięsne piątki w kościele? Aktywiści apelują

Aktywiści ekologiczni chcą, by papież Franciszek przywrócił bezmięsne piątki w całym Kościele – domagają się, by był to obowiązek, a nie wybór. Ich zdaniem taki krok rozpocznie dyskusję na temat etycznych i ekologicznych wymiarów konsumpcji mięsa.

Raport: zmniejszenie spożycia mięsa zrównoważyłoby emisje CO2 w lotnictwie

Nowy raport firmy badawczej Profundo przygotowanej na zlecenie organizacji Madre Brava, pokazuje korzyści dla klimatu wynikające z ograniczenia spożycia mięsa na rzecz produktów pochodzenia roślinnego. Zdaniem autorów raportu całkowita rezygnacja z mięsa nie jest konieczna.

Przemysł żywnościowy stoi paliwami kopalnymi

Najnowszy raport organizacji Global Alliance for the Future of Food i Dalberg Advisors wykazał, że globalne systemy żywnościowe odpowiadają za co najmniej 15 proc. paliw kopalnych spalanych każdego roku na świecie. To równowartość całkowitych emisji Unii Europejskiej i Rosji razem wziętych.

Etykiety ostrzegające o fatalnych skutkach konsumpcji mięsa odstraszą klientów?

Czy o konsekwencjach spożycia mięsa należy informować konsumentów w podobny sposób, jak palaczy? Najnowsze badanie sugeruje, że mogłoby to zachęcić do wyboru roślinnej alternatywy nawet 10 proc. konsumentów.

Dania chce promować roślinną żywność i inspirować resztę świata

To pierwszy kraj na świecie, który opublikował plan ograniczenia emisji gazów cieplarnianych poprzez oparciu swojego systemu żywnościowego na produktach roślinnych.