Co można nazwać mlekiem. Nowe wytyczne FDA
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) opublikowała wytyczne, w których dopuszcza nazywanie mlekiem napojów pochodzenia roślinnego. Wyjaśnia, że nie wprowadza to konsumentów w błąd.
Lidl planuje ograniczyć sprzedaż mięsa
Lidl, niemiecka sieć sklepów dyskontowych, ogłosił, że stopniowo zmniejszać będzie sprzedaż mięsa na rzecz roślinnych produktów. Decyzja związana jest działaniami marki dążącymi do zrównoważonego rozwoju.
Najwyższej klasy szynka z Hiszpanii może zniknąć ze sklepów
Produkcja słynnej hiszpańskiej szynki może zostać wstrzymana z powodu suszy - podaje dziennik „The Guardian”. Ucierpi na tym nie tylko jedna z najcenniejszych tradycji regionalnych, ale i ludzie, mieszkający w regionach, gdzie powstaje specjał.
Zmodyfikowany genetycznie ryż pomoże w przyszłości wykarmić ludzkość?
Badacze z Instytutu Zrównoważonej Żywności Uniwersytetu w Sheffield uważają, że genetycznie zmodyfikowany ryż może być kluczem do rozwiązania problemu niedoborów żywności, które spowodowane są zmianami klimatycznymi. Może on przetrwać przy mniejszej ilości wody i rozwijać się w wyższych temperaturach.