Zmodyfikowany genetycznie ryż pomoże w przyszłości wykarmić ludzkość?
Badacze z Instytutu Zrównoważonej Żywności Uniwersytetu w Sheffield uważają, że genetycznie zmodyfikowany ryż może być kluczem do rozwiązania problemu niedoborów żywności, które spowodowane są zmianami klimatycznymi. Może on przetrwać przy mniejszej ilości wody i rozwijać się w wyższych temperaturach.
Dieta roślinna gwarantem bezpieczeństwa żywności
Badanie opublikowane na łamach czasopisma Nature Food sugeruje, że rezygnacja z mięsa i nabiału w Unii Europejskiej oraz Wielkiej Brytanii, umożliwiłaby tym krajom uzupełnienie niedoborów żywności z eksportu własnymi plonami.
Producent sztucznego mięsa z pozytywną oceną od FDA. "Przełomowy moment"
Kalifornijski startup Upside Foods, który produkuje sztuczne mięso, uzyskał pozytywną opinię agencji US Food and Drug Administration (FDA), weryfikującej bezpieczeństwo wprowadzanej na rynek żywności. Oznacza to, że marka jest na najlepszej drodze, aby uzyskać zgodę na sprzedaż swoich produktów.