Partnerzy

Zmniejszenie konsumpcji mięsa i nabiału o połowę może powstrzymać wylesianie

Ograniczenie spożycia produktów odzwierzęcych o 50 proc. pozwoli na zmniejszenie emisji z rolnictwa i użytkowania gruntów o jedną trzecią, a także ochroni lasy i grunty naturalne.

Francja znów idzie na wojnę z roślinnym stekiem

Francuski rząd ugina się pod naporem lobby mięsnego i jako pierwszy kraj w Unii Europejskiej usiłuje przeforsować ograniczenia dotyczące wegańskich zamienników mięsa.

Polacy jedzą mnóstwo mięsa. Jesteśmy w europejskiej czołówce

Polska znalazła się na 3. miejscu w Unii Europejskiej i na 4. w Europie pod względem najwyższego spożycia mięsa – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie fundacji Compassion in World Farming.

Branża mięsna kontra rynek produktów roślinnych

Choć roślinne zamienniki mięsa i nabiału są znacznie bardziej przyjazne dla środowiska, rządy zdecydowanie hojniej wspierały przez lata producentów żywności pochodzenia zwierzęcego.

Badacze radzą osobom otyłym: Zamiast tłustego mięsa jedzcie owady

Naukowcy z University of Illinois Urbana-Champaign są zdania, że zastąpienie tradycyjnych źródeł białka owadami, poza korzystnym wpływem na środowisko, może pomóc także w walce z otyłością.

Na COP28 będą podawane głównie dania wegańskie

Przewodniczący tegorocznej konferencji klimatycznej, dr Sultan Al Jaber, potwierdził, że organizatorzy planują zdecydowanie ograniczyć obecność produktów odzwierzęcych w menu wydarzenia, z uwagi na ich wpływ na kryzys klimatyczny.

Nature Food: Dieta roślinna jest najlepsza dla klimatu

Jak wynika z badania opublikowanego na łamach czasopisma Nature Food, diety pozbawione całkowicie produktów pochodzenia zwierzęcego są zdecydowanie najbardziej korzystne dla środowiska pod względem emisji gazów cieplarnianych, wykorzystania wody oraz gruntów.

Niemcy otwarci na konsumpcję sztucznego mięsa

Co trzeci Niemiec włączyłby mięso komórkowe do swojej diety. Najnowsza ankieta Ipsos ujawniła otwartość Niemców na konsumpcję mięsa wyhodowanego w laboratorium.

Azja potrzebuje więcej inwestycji w alternatywne białka

Nadchodzące dekady przyniosą spore zmiany na rynkach zamienników produktów odzwierzęcych. W przeciwnym razie nie będziemy w stanie zrealizować celów klimatycznych.

Brytyjski start-up chce hodować soję, która wytwarza wieprzowe białka

Brytyjski start-up Moolec dodał geny świni do genomu roślin soi. Efekt? Aż 26,6 proc. ziaren zawiera białka wieprzowe.

Wzrost produkcji mięsa roślinnego traci impet

Według prognoz w 2030 r. żywność wegańska będzie miała 7,7-proc. udział w globalnym rynku spożywczym. Jej wartość miałaby wynieść wówczas 162 mld dol.

Raport: Jedzmy mniej mięsa, albo zginiemy

Nowy raport organizacji Compassion in World Farming alarmuje, że wysokie spożycie mięsa w najbogatszych krajach świata prowadzi ludzkość na skraj zagłady.

Dieta wegańska ograniczy emisje bardziej niż recykling czy unikanie lotów

Według naukowców z Uniwersytetu Oksfordzkiego, gdyby w Edynburgu wprowadzono dietę roślinną, pozwoliłoby to na usunięcie zanieczyszczeń równych emisjom 532 000 samochodów. Weganizm w Sztokholmie ograniczyłby emisje o tyle, ile generuje 935 000 samochodów.

Steki z laboratorium wkrótce na grillu

Mięso komórkowe szturmem zdobywa kolejne rynki na świecie i zdaniem ekspertów to kwestia czasu, zanim trafi również na polskie stoły.

Polacy coraz częściej sięgają po roślinne zamienniki mięsa i mleka. Nowy rekord

Jak wynika z danych NielsenIQ, które przeanalizowane zostały przez Good Food Institute Europe, roślinne zamienniki mięsa oraz nabiału z dnia na dzień w naszym kraju stają się coraz bardziej popularne.

Połowa emisji z sektora żywności wynika z jej marnowania

Nowe badanie wykazało, że marnotrawienie żywności w ogromnym stopniu przyczynia się do zanieczyszczenia środowiska. Naukowcy proponują szereg możliwości zapobiegania temu zjawisku.

DNA mamuta. Przepis na bardziej intensywny smak roślinnego burgera

Paleo to kolejny start-up, który postanowił wykorzystać mamucie geny do stworzenia oryginalnego produktu spożywczego, który ma zwrócić uwagę na komórkową hodowlę mięsa.

Rząd Włoch chce zakazać mięsa z laboratorium

Walkę z mięsem komórkowym politycy Włoch uzasadniają m.in. chęcią ochrony dziedzictwa kulinarnego, zdrowia obywateli oraz sektora rolnego.