Zastąpienie 20 proc. globalnej konsumpcji wołowiny alternatywami na bazie mikrobów, może
o połowę zmniejszyć wylesianie oraz zredukować emisje CO2 o ponad 80 proc.
Jak wynika z badania opublikowanego na łamach American Journal of Lifestyle Medicine, dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko zarażenia wirusem COVID-19.
Naukowcy z Uniwersytetu w Bonn sugerują, że jednym ze sposobów na ograniczenie spożycia mięsa, a co za tym idzie, emisji metanu, jest podniesienie podatków.
Jak wynika z badania opublikowanego na łamach czasopisma naukowego Science, etykiety „wolne od antybiotyków” na produktach mięsnych często mijają się z prawdą.
To mięso bez wad, takich jak cholesterol, tłuszcze nasycone, cierpienie zwierząt czy koszty środowiskowe – mówi Yilmaz Bora, właściciel Primeval Foods.
Firma Primeval Foods proponuje konsumentom egzotyczne produkty mięsne, stworzone w laboratorium i nazywa je „trzecią rewolucją od czasu odkrycia ognia”.
Badanie przeprowadzone przez australijski Institute for Sustainable Futures wykazało, że konsumenci odróżniają produkty odzwierzęce od ich roślinnych alternatyw.
Parlament Europejski wezwał Komisję Europejską do promocji zdrowej diety opartej na roślinach oraz zmniejszenia spożycia mięsa w ramach walki z rakiem.
Wiodący australijski producent mięsa roślinnego Fënn Foods otrzymał 3 miliony dolarów w ostatniej rundzie finansowania od Bombora Investment Management.
Jeśli cały świat przejdzie na weganizm w ciągu 15 lat, spadek globalnych emisji CO2 zapewni 50 proc. redukcji potrzebnej by ograniczyć ocieplanie planety do 2°C.
Według raportu Good Food Institute, jeśli tempo rozwoju rynku roślinnych alternatyw mięsa się utrzyma, do 2030 roku będą stanowić 6 proc. całkowitego spożycia mięsa.