Reklama
Rozwiń
Reklama

Przemysł żywnościowy stoi paliwami kopalnymi

Najnowszy raport organizacji Global Alliance for the Future of Food i Dalberg Advisors wykazał, że globalne systemy żywnościowe odpowiadają za co najmniej 15 proc. paliw kopalnych spalanych każdego roku na świecie. To równowartość całkowitych emisji Unii Europejskiej i Rosji razem wziętych.

Publikacja: 09.11.2023 13:22

Przemysł żywnościowy stoi paliwami kopalnymi

Foto: Adobe Stock

Szacuje się, że do 2050 roku globalna populacja osiągnie 9,3 miliarda, a co za tym idzie, wzrośnie również popyt na żywność. Według danych Organizacji ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), do połowy stulecia zapotrzebowanie na żywność wzrośnie o 60 proc.

Według danych płynących z raportu organizacji Global Alliance for the Future of Food oraz Dalberg Advisors, koncerny naftowe dążą do tego, aby światowy system żywnościowy pozostał zależny od paliw kopalnych. Obejmuje to m.in. tworzywa sztuczne wykorzystywane do produkcji opakowań, a także procesy przemysłowe służące do produkcji środków produkcji roślinnych, takich jak pestycydy i nawozy. Paliwa kopalne są również wykorzystywane w procesie generowania energii potrzebnej do produkcji ultraprzetworzonej żywności oraz transportu żywności na całym świecie.

RP.PL i The New York Times w pakiecie za 199zł!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskujesz:

- Roczny dostęp do The New York Times, w tym do- News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

- RP.PL- twoje rzetelne i obiektywne źródło najważniejszych informacji z Polski i świata z dodatkową weekendową porcją błyskotliwych tekstów, wnikliwych analiz i inspirujących rozmów w ramach magazynu PLUS MINUS.

Reklama
Na talerzu
Marnowanie żywności w UE. Jak Polska wypada na tle innych państw Unii?
Materiał Promocyjny
Aneta Grzegorzewska, Gedeon Richter: Leki generyczne też mogą być innowacyjne
Na talerzu
Wątpliwości wokół spożywania białka z owadów. Badacze wskazują na zagrożenia
Na talerzu
Dynie na Halloween to rosnący problem. Eksperci o skali marnowania żywności
Na talerzu
Greenpeace: ryby z Bałtyku zanieczyszczone chemikaliami
Materiał Promocyjny
Osiedle Zdrój – zielona inwestycja w sercu Milanówka i… Polski
Na talerzu
Znów głośno o diecie planetarnej. Eksperci ostrzegają przed dezinformacją
Reklama
Reklama