Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Aktualizacja: 14.10.2025 05:59 Publikacja: 03.11.2023 12:47
Foto: Adobe Stock
Produkcja wołowiny stanowi szczególne zagrożenie dla klimatu, głównie z uwagi na wylesianie oraz ogromne emisje gazów cieplarnianych. Badanie opublikowane w 2019 roku wykazało, że hodowla bydła w Brazylii jest głównym czynnikiem powodującym emisję wynikającą z wylesiania w Ameryce Łacińskiej. Jak wynika z danych opublikowanych na platformie Trase w latach 2015–2017 brazylijski eksport bydła był powiązany z wylesianiem od 65 000 do 75 000 hektarów rocznie
Według najnowszego badania opublikowanego przez grupę ekologiczną Climate Observatory, produkcja żywności odpowiadała w 2021 roku za 1,8 miliarda ton gazów cieplarnianych, czyli 74 proc. emisji gazów cieplarnianych w Brazylii. Lwią część tych emisji, bo aż 78 proc., wygenerowała produkcja wołowiny, która odpowiada za ponad 7 proc. produktu krajowego brutto Brazylii. Szacuje się, że udział emisji związanych z przemysłem spożywczym jest w Brazylii ponad dwukrotnie większy niż średnia, która na świecie wynosi mniej więcej jedną trzecią wszystkich emisji antropogenicznych.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Państwo Środka niechętnie bije się w piersi, jeśli chodzi o emisję zanieczyszczeń i gazów cieplarnianych. Jednoc...
Naukowcy przyjrzeli się 213 falom upałów, które wystąpiły w latach 2000-2023. Ich zdaniem co czwartą z nich możn...
Chiny w ciągu dekady zamierzają zmniejszyć emisje gazów cieplarnianych o 7–10 procent, a także sześciokrotnie zw...
1,32 miliarda ton gazów cieplarnianych w ciągu dekady – taki może być klimatyczny bilans planowanego zwiększenia...
Stany Zjednoczone oficjalne opowiedziały się przeciwko tzw. Net-Zero Framework – pakietowi regulacji, który ma n...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas