Produkcja wołowiny odpowiedzialna za większość emisji Brazylii

Nowe badanie wykazało, że ponad trzy czwarte emisji gazów cieplarnianych generowanych przez przemysł spożywczy w Brazylii pochodzi z produkcji wołowiny.

Publikacja: 03.11.2023 12:47

Produkcja wołowiny odpowiedzialna za większość emisji Brazylii

Foto: Adobe Stock

Produkcja wołowiny stanowi szczególne zagrożenie dla klimatu, głównie z uwagi na wylesianie oraz ogromne emisje gazów cieplarnianych. Badanie opublikowane w 2019 roku wykazało, że hodowla bydła w Brazylii jest głównym czynnikiem powodującym emisję wynikającą z wylesiania w Ameryce Łacińskiej. Jak wynika z danych opublikowanych na platformie Trase w latach 2015–2017 brazylijski eksport bydła był powiązany z wylesianiem od 65 000 do 75 000 hektarów rocznie

Czytaj więcej

Wylesianie Amazonii spadło o ponad połowę

Według najnowszego badania opublikowanego przez grupę ekologiczną Climate Observatory, produkcja żywności odpowiadała w 2021 roku za 1,8 miliarda ton gazów cieplarnianych, czyli 74 proc. emisji gazów cieplarnianych w Brazylii. Lwią część tych emisji, bo aż 78 proc., wygenerowała produkcja wołowiny, która odpowiada za ponad 7 proc. produktu krajowego brutto Brazylii. Szacuje się, że udział emisji związanych z przemysłem spożywczym jest w Brazylii ponad dwukrotnie większy niż średnia, która na świecie wynosi mniej więcej jedną trzecią wszystkich emisji antropogenicznych.

W badaniu po raz pierwszy wzięto pod uwagę emisje gazów cieplarnianych z całego łańcucha produkcji żywności w kraju, obliczając ją na podstawie gazów powstających podczas karczowania nowych gruntów pod plantacje, paliwa wykorzystywanego w transporcie i gotowaniu, a także energii elektrycznej wykorzystywanej w supermarketach. Autorzy badania nie mają wątpliwości, że za zdecydowaną większość emisji związanych z produkcją wołowiny odpowiadało wylesianie w celu przystosowania terenów pod hodowlę zwierząt oraz uprawy roślin przeznaczonych na paszę dla nich.

Czytaj więcej

Światowy rynek emisji CO2 przekroczy w tym roku 800 mld dolarów

Zdaniem sekretarza wykonawczego Climate Observatory, Marcio Astriniego, wyniki raportu powinny stanowić „sygnał ostrzegawczy” dla rządu i przedstawicieli agrobiznesu, którzy zadecydują o tym, czy Brazylia podejmie właściwe działania dla ratowania klimatu.

Ubiegłoroczna analiza grupy wykazała, że w 2021 roku emisje Brazylii wzrosły o 12,2 proc., co stanowi najwyższy wzrost od 12 lat. Kraj jest drugim po Stanach Zjednoczonych największym producentem wołowiny na świecie oraz największym eksporterem wołowiny i soi. Globalna produkcja wołowiny generuje większe emisje gazów cieplarnianych niż np. Japonia.

Produkcja wołowiny stanowi szczególne zagrożenie dla klimatu, głównie z uwagi na wylesianie oraz ogromne emisje gazów cieplarnianych. Badanie opublikowane w 2019 roku wykazało, że hodowla bydła w Brazylii jest głównym czynnikiem powodującym emisję wynikającą z wylesiania w Ameryce Łacińskiej. Jak wynika z danych opublikowanych na platformie Trase w latach 2015–2017 brazylijski eksport bydła był powiązany z wylesianiem od 65 000 do 75 000 hektarów rocznie

Według najnowszego badania opublikowanego przez grupę ekologiczną Climate Observatory, produkcja żywności odpowiadała w 2021 roku za 1,8 miliarda ton gazów cieplarnianych, czyli 74 proc. emisji gazów cieplarnianych w Brazylii. Lwią część tych emisji, bo aż 78 proc., wygenerowała produkcja wołowiny, która odpowiada za ponad 7 proc. produktu krajowego brutto Brazylii. Szacuje się, że udział emisji związanych z przemysłem spożywczym jest w Brazylii ponad dwukrotnie większy niż średnia, która na świecie wynosi mniej więcej jedną trzecią wszystkich emisji antropogenicznych.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Emisje
Największy wyciek metanu w historii. Naukowcy dostrzegli go dzięki satelitom
Emisje
Google bardziej szkodzi środowisku. To efekt nowej strategii giganta z USA
Emisje
AI kłopotem dla Microsoftu. Niespełnione obietnice o redukcji emisji CO2
Emisje
„Mamut” już działa. Ruszyło największy na świecie urządzenie wyłapujące CO2
Materiał Promocyjny
Mity i fakty – Samochody elektryczne nie są ekologiczne
Emisje
Emisje CO2 rosną najszybciej od 50 tysięcy lat. „Rusza reakcja łańcuchowa”