Reklama

Produkcja wołowiny odpowiedzialna za większość emisji Brazylii

Nowe badanie wykazało, że ponad trzy czwarte emisji gazów cieplarnianych generowanych przez przemysł spożywczy w Brazylii pochodzi z produkcji wołowiny.

Publikacja: 03.11.2023 12:47

Produkcja wołowiny odpowiedzialna za większość emisji Brazylii

Foto: Adobe Stock

Produkcja wołowiny stanowi szczególne zagrożenie dla klimatu, głównie z uwagi na wylesianie oraz ogromne emisje gazów cieplarnianych. Badanie opublikowane w 2019 roku wykazało, że hodowla bydła w Brazylii jest głównym czynnikiem powodującym emisję wynikającą z wylesiania w Ameryce Łacińskiej. Jak wynika z danych opublikowanych na platformie Trase w latach 2015–2017 brazylijski eksport bydła był powiązany z wylesianiem od 65 000 do 75 000 hektarów rocznie

Według najnowszego badania opublikowanego przez grupę ekologiczną Climate Observatory, produkcja żywności odpowiadała w 2021 roku za 1,8 miliarda ton gazów cieplarnianych, czyli 74 proc. emisji gazów cieplarnianych w Brazylii. Lwią część tych emisji, bo aż 78 proc., wygenerowała produkcja wołowiny, która odpowiada za ponad 7 proc. produktu krajowego brutto Brazylii. Szacuje się, że udział emisji związanych z przemysłem spożywczym jest w Brazylii ponad dwukrotnie większy niż średnia, która na świecie wynosi mniej więcej jedną trzecią wszystkich emisji antropogenicznych.

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Emisje
Największy truciciel na świecie – i lider zielonej transformacji. Paradoks Chin
Emisje
Upały w Europie „zawdzięczamy” gigantom paliwowym. Na liście firmy z Polski
Emisje
Xi Jinping rzuca wyzwanie Trumpowi. Nowa deklaracja w sprawie redukcji emisji
Emisje
Nowy wyścig zbrojeń w Europie uderzy w klimat. Widmo rekordowych emisji
Emisje
Trump otwiera kolejny front walki z ograniczaniem emisji. Weto i groźba odwetu
Reklama
Reklama