Produkcja wołowiny odpowiedzialna za większość emisji Brazylii

Nowe badanie wykazało, że ponad trzy czwarte emisji gazów cieplarnianych generowanych przez przemysł spożywczy w Brazylii pochodzi z produkcji wołowiny.

Publikacja: 03.11.2023 12:47

Produkcja wołowiny odpowiedzialna za większość emisji Brazylii

Foto: Adobe Stock

Produkcja wołowiny stanowi szczególne zagrożenie dla klimatu, głównie z uwagi na wylesianie oraz ogromne emisje gazów cieplarnianych. Badanie opublikowane w 2019 roku wykazało, że hodowla bydła w Brazylii jest głównym czynnikiem powodującym emisję wynikającą z wylesiania w Ameryce Łacińskiej. Jak wynika z danych opublikowanych na platformie Trase w latach 2015–2017 brazylijski eksport bydła był powiązany z wylesianiem od 65 000 do 75 000 hektarów rocznie

Czytaj więcej

Wylesianie Amazonii spadło o ponad połowę

Według najnowszego badania opublikowanego przez grupę ekologiczną Climate Observatory, produkcja żywności odpowiadała w 2021 roku za 1,8 miliarda ton gazów cieplarnianych, czyli 74 proc. emisji gazów cieplarnianych w Brazylii. Lwią część tych emisji, bo aż 78 proc., wygenerowała produkcja wołowiny, która odpowiada za ponad 7 proc. produktu krajowego brutto Brazylii. Szacuje się, że udział emisji związanych z przemysłem spożywczym jest w Brazylii ponad dwukrotnie większy niż średnia, która na świecie wynosi mniej więcej jedną trzecią wszystkich emisji antropogenicznych.

W badaniu po raz pierwszy wzięto pod uwagę emisje gazów cieplarnianych z całego łańcucha produkcji żywności w kraju, obliczając ją na podstawie gazów powstających podczas karczowania nowych gruntów pod plantacje, paliwa wykorzystywanego w transporcie i gotowaniu, a także energii elektrycznej wykorzystywanej w supermarketach. Autorzy badania nie mają wątpliwości, że za zdecydowaną większość emisji związanych z produkcją wołowiny odpowiadało wylesianie w celu przystosowania terenów pod hodowlę zwierząt oraz uprawy roślin przeznaczonych na paszę dla nich.

Czytaj więcej

Światowy rynek emisji CO2 przekroczy w tym roku 800 mld dolarów

Zdaniem sekretarza wykonawczego Climate Observatory, Marcio Astriniego, wyniki raportu powinny stanowić „sygnał ostrzegawczy” dla rządu i przedstawicieli agrobiznesu, którzy zadecydują o tym, czy Brazylia podejmie właściwe działania dla ratowania klimatu.

Ubiegłoroczna analiza grupy wykazała, że w 2021 roku emisje Brazylii wzrosły o 12,2 proc., co stanowi najwyższy wzrost od 12 lat. Kraj jest drugim po Stanach Zjednoczonych największym producentem wołowiny na świecie oraz największym eksporterem wołowiny i soi. Globalna produkcja wołowiny generuje większe emisje gazów cieplarnianych niż np. Japonia.

Produkcja wołowiny stanowi szczególne zagrożenie dla klimatu, głównie z uwagi na wylesianie oraz ogromne emisje gazów cieplarnianych. Badanie opublikowane w 2019 roku wykazało, że hodowla bydła w Brazylii jest głównym czynnikiem powodującym emisję wynikającą z wylesiania w Ameryce Łacińskiej. Jak wynika z danych opublikowanych na platformie Trase w latach 2015–2017 brazylijski eksport bydła był powiązany z wylesianiem od 65 000 do 75 000 hektarów rocznie

Według najnowszego badania opublikowanego przez grupę ekologiczną Climate Observatory, produkcja żywności odpowiadała w 2021 roku za 1,8 miliarda ton gazów cieplarnianych, czyli 74 proc. emisji gazów cieplarnianych w Brazylii. Lwią część tych emisji, bo aż 78 proc., wygenerowała produkcja wołowiny, która odpowiada za ponad 7 proc. produktu krajowego brutto Brazylii. Szacuje się, że udział emisji związanych z przemysłem spożywczym jest w Brazylii ponad dwukrotnie większy niż średnia, która na świecie wynosi mniej więcej jedną trzecią wszystkich emisji antropogenicznych.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Emisje
Najbogatsze państwa świata zaniedbały realizację zobowiązań klimatycznych
Emisje
Świat zatruwa 57 firm. Nowy raport wskazuje, które koncerny szkodzą najbardziej
Emisje
Taylor Swift królową CO2. Film pokazuje loty gwiazdy pop. „7 razy wokół Ziemi”
Emisje
Szansa na dodatkowe uprawienia do emisji CO2. Ciepłownie muszą spełnić warunek
Emisje
Ekologiczny „wielki brat” już na orbicie. Ma badać poziom emisji metanu