Już za 19 zł miesięcznie przez rok
Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Czytaj, to co ważne.
Aktualizacja: 14.09.2025 03:11 Publikacja: 03.11.2023 12:47
Foto: Adobe Stock
Produkcja wołowiny stanowi szczególne zagrożenie dla klimatu, głównie z uwagi na wylesianie oraz ogromne emisje gazów cieplarnianych. Badanie opublikowane w 2019 roku wykazało, że hodowla bydła w Brazylii jest głównym czynnikiem powodującym emisję wynikającą z wylesiania w Ameryce Łacińskiej. Jak wynika z danych opublikowanych na platformie Trase w latach 2015–2017 brazylijski eksport bydła był powiązany z wylesianiem od 65 000 do 75 000 hektarów rocznie
Według najnowszego badania opublikowanego przez grupę ekologiczną Climate Observatory, produkcja żywności odpowiadała w 2021 roku za 1,8 miliarda ton gazów cieplarnianych, czyli 74 proc. emisji gazów cieplarnianych w Brazylii. Lwią część tych emisji, bo aż 78 proc., wygenerowała produkcja wołowiny, która odpowiada za ponad 7 proc. produktu krajowego brutto Brazylii. Szacuje się, że udział emisji związanych z przemysłem spożywczym jest w Brazylii ponad dwukrotnie większy niż średnia, która na świecie wynosi mniej więcej jedną trzecią wszystkich emisji antropogenicznych.
Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Czytaj, to co ważne.
Stany Zjednoczone oficjalne opowiedziały się przeciwko tzw. Net-Zero Framework – pakietowi regulacji, który ma n...
Administracja Donalda Trumpa zaproponowała diametralną zmianę polityki klimatycznej USA. Chodzi o anulowanie wyd...
36 największych gigantów paliwowych na świecie – w tym Saudi Aramco, Coal India, ExxonMobil, Shell oraz liczne p...
Nowe dane opublikowane przez Główny Urząd Statystyczny potwierdzają, że za zdecydowaną większość emisji gazów ci...
Emisje z turystyki powinny spadać, tymczasem – cały czas rosną. Autorzy badania opublikowanego w czasopiśmie „Na...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas