Partnerzy

Globalny system żywnościowy do generalnego remontu

Ukryte koszty związane z negatywnym wpływem światowego systemu żywnościowego na środowisko i zdrowie publiczne sięgają niemal 13 bilionów dol. rocznie – ujawnia nowy raport Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).

Rocznie wyrzuca się 52 mln ton mięsa. Zwierzęta cierpią i umierają na marne

Co roku na całym świecie na marne zabija się aż 18 miliardów zwierząt hodowlanych.

Pierwszy na świecie zakaz produkcji mięsa w laboratorium

Podczas gdy kolejne kraje na świecie rozpoczynają badania nad mięsem produkowanym w laboratorium, konserwatywny rząd Włoch zdecydował się uniemożliwić rozwój tej branży w kraju.

Badanie: Ponad połowa Europejczyków ogranicza spożycie mięsa

Najnowsze badanie postaw żywnościowych mieszkańców Europy potwierdza, że nadal popularny jest trend polegający na odchodzenia od mięsa i nabiału na rzecz roślinnych alternatyw.

Raport: realizacja celów klimatycznych nierealna? Globalne zapóźnienie rośnie

Świat zatrzymał się w dążeniu do zatrzymania wzrostu globalnej temperatury na poziomie 1,5°C – ostrzegają autorzy raportu „State of Climate Action 2023”. Spośród ponad 40 kategorii, zapóźnień nie ma tylko w jednej – kupujemy coraz więcej samochodów elektrycznych.

Papież Franciszek przywróci bezmięsne piątki w kościele? Aktywiści apelują

Aktywiści ekologiczni chcą, by papież Franciszek przywrócił bezmięsne piątki w całym Kościele – domagają się, by był to obowiązek, a nie wybór. Ich zdaniem taki krok rozpocznie dyskusję na temat etycznych i ekologicznych wymiarów konsumpcji mięsa.

Jaka przyszłość czeka tworzywa sztuczne?

Branża tworzyw sztucznych ma ambitne cele, chce być nawet zeroemisyjna i wpisywać się w Gospodarkę Obiegu Zamkniętego. Ale jak tego dokonać?

Raport: zmniejszenie spożycia mięsa zrównoważyłoby emisje CO2 w lotnictwie

Nowy raport firmy badawczej Profundo przygotowanej na zlecenie organizacji Madre Brava, pokazuje korzyści dla klimatu wynikające z ograniczenia spożycia mięsa na rzecz produktów pochodzenia roślinnego. Zdaniem autorów raportu całkowita rezygnacja z mięsa nie jest konieczna.

Przemysł żywnościowy stoi paliwami kopalnymi

Najnowszy raport organizacji Global Alliance for the Future of Food i Dalberg Advisors wykazał, że globalne systemy żywnościowe odpowiadają za co najmniej 15 proc. paliw kopalnych spalanych każdego roku na świecie. To równowartość całkowitych emisji Unii Europejskiej i Rosji razem wziętych.

Etykiety ostrzegające o fatalnych skutkach konsumpcji mięsa odstraszą klientów?

Czy o konsekwencjach spożycia mięsa należy informować konsumentów w podobny sposób, jak palaczy? Najnowsze badanie sugeruje, że mogłoby to zachęcić do wyboru roślinnej alternatywy nawet 10 proc. konsumentów.

Chcą, żeby WHO ogłosiła globalny stan zagrożenia zdrowia publicznego

Naukowcy zajmujący się medycyną chcą, by Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ogłosiła globalny stan zagrożenia zdrowia publicznego. Podkreślają, że kryzys klimatyczny i przyrodniczy należy traktować niezwykle poważnie.

Połowa ludzkości zagrożona. Klimat się zmienia, denga atakuje

Denga, zakaźna choroba niegdyś obecna tylko na niewielkich obszarach Azji, dziś występuje na kilku kontynentach i zagraża niemal połowie globalnej populacji.

Naukowcy alarmują: ludzkość poniosła porażkę

Najnowsza ocena klimatycznych „parametrów życiowych” Ziemi wykazała, że stan aż 20 z 35 badanych aspektów drastycznie się pogorszył. Autorzy badania ostrzegają, że skala zniszczeń może świadczyć o tym, że życie na Ziemi jest zagrożone.

Kryzys klimatyczny i bioróżnorodności to globalny stan zagrożenia zdrowia

Na łamach ponad 200 czasopism medycznych ukazał się artykuł, w którym eksperci wzywają Światową Organizację Zdrowia (WHO) do uznania, że pogłębiający się kryzys klimatyczny oraz kryzys bioróżnorodności poważnie zagraża zdrowiu ludzi na całym świecie.

Brak wody ciąży globalnej ekonomii

Kryzys klimatyczny zagraża ekosystemom wodnym, co wiąże się z poważnymi konsekwencjami nie tylko dla środowiska, ale też dobrostanu ludzi oraz bezpieczeństwa żywnościowego.

Dania chce promować roślinną żywność i inspirować resztę świata

To pierwszy kraj na świecie, który opublikował plan ograniczenia emisji gazów cieplarnianych poprzez oparciu swojego systemu żywnościowego na produktach roślinnych.

Amatorzy piwa dotkliwie odczują zmiany klimatu

Piwosze mają powody do obaw. Naukowcy ostrzegają, że jeśli rolnicy nie dostosują swoich gospodarstw do wciąż rosnących temperatur, jakość plonów chmielu znacząco spadnie do 2050 roku. Zdecydowanie droższa będzie także produkcja złotego trunku.

Bogaci nie chcą się zrzucać na klimat

Najbogatsze gospodarki niechętnie finansują walkę ze zmianami klimatu. W tym roku zasiliły Zielony Fundusz Klimatyczny kwotą jedynie 9,3 miliarda dolarów.