Partnerzy

Organizatorzy COP26 ugięli się. Menu będzie w dużej mierze roślinne

Wygląda na to, że organizatorzy konferencji COP26 wzięli pod uwagę liczne apele aktywistów i zdecydowali się na stworzenie menu z przewagą roślin.

Najwięksi truciciele wydają więcej na zbrojenia niż walkę ze zmianami klimatu

Jak wynika z najnowszego raportu Transnational Institute, państwa znacznie chętniej się zbroją niż wspierają walkę z kryzysem klimatycznym.

Amerykański wywiad: globalne ocieplenie zagraża bezpieczeństwu USA

Pierwszy raport dotyczący zmian klimatu przygotowany przez amerykański wywiad ostrzega przed zagrożeniem, jakie stanowią dla bezpieczeństwa narodowego.

Dziwne ceny w marketach. Australijczycy płacą „wegański podatek”?

Jak wynika z badania przeprowadzonego przez grupę Choice, wyższe ceny produktów roślinnych w australijskich marketach nie zawsze są uzasadnione.

Do 2030 roku wołowina będzie „luksusem jak szampan”

Dyrektor rzeźni Danish Crown w Danii prognozuje, że do końca dekady podaż wołowiny, jako szczególnie szkodliwej klimatycznie, znacząco spadnie.

WHO: kryzys klimatyczny zagraża zdrowiu najbardziej

Jak wynika z najnowszego raportu WHO, kraje muszą przyjąć ambitniejsze cele klimatyczne aby chronić planetę oraz zdrowie światowej populacji.

Brytyjczycy jedzą coraz mniej mięsa, ale wciąż za dużo

Naukowcy z Oksfordu wykazali, że Brytyjczycy jedzą o 17 proc. mniej mięsa niż 10 lat temu. Te wysiłki należy jednak podwoić, twierdzą eksperci.

Rząd Danii będzie promować żywność roślinną

Dania chce obniżyć emisje gazów cieplarnianych oraz azotu i w tym celu zamierza opracować strategię promocji białka roślinnego.

Wielu producentów żywności inwestuje w białko wegańskie

Według raportu Fairr Initiative, aż 28 proc. dużych producentów żywności przyjęło już formalne cele dotyczące ekspansji rynku białek roślinnych.

Gucci, Balenciaga, Valentino, H&M, Zara i inni a wegańska skóra

Według najnowszej analizy, w ciągu najbliższych 5 lat należy spodziewać się wzrostu popularności wegańskich materiałów, zwłaszcza w Europie.

Ćwierć światowej populacji przechodzi na dietę bezmięsną

Już 23 proc. światowej populacji rezygnuje z mięsa. Według raportu najmniejsze zainteresowanie dietą roślinną wykazują Japończycy.

Co piąte brytyjskie dziecko nie chce jeść mięsa, przechodzą na weganizm

Według nowego badania, ponad 20 proc. brytyjskich dzieci jest lub planuje być na diecie wegańskiej.

Brytyjski rząd interweniuje ws. mięsa. Producenci słono zapłacą za CO2

Aż 5 razy więcej za CO2 będą musieli zapłacić przedstawiciele brytyjskiego przemysłu spożywczego. To efekt nowej rządowej umowy z amerykańską firmą CF Industries.

Mięso może niebawem zniknąć ze sklepów w Wielkiej Brytanii

Brytyjscy producenci mięsa domagają się niższych cen dla CO2, który wykorzystują do uśmiercania zwierząt. Niektórym zabraknie go w ciągu kilku dni.

W telewizji 10 razy częściej mówimy o ciastach niż klimacie

Jak wynika z badań, w 2020 roku w telewizji częściej wspominano o „chlebie bananowym” niż o „energii wiatrowej” i „energii słonecznej” razem wziętym.

Ubezpieczyciele dostosowują ofertę do zmian klimatu

To co dzieje się z naszą planetą wpływa na wszystkie aspekty działalności człowieka. Także na branżę ubezpieczeń.

Dym z pożarów zabija rocznie tysiące osób

Jak wynika z najnowszych badań, krótkotrwałe narażenie na dym pożarowy jest porównywalnie niebezpieczne do fal upałów i zabija rocznie 33 tys. ludzi.

McDonald’s zapowiada premierę wegańskiego burgera

29 września w 10 restauracjach McDonald’s w Wielkiej Brytanii zadebiutuje roślinny burger, McPlant. Od stycznia 2022 będzie dostępny w całym kraju.