Partnerzy

Jak poszczególne metody parzenia kawy wpływają na klimat

Autorzy badania opublikowanego na łamach The Conversation podkreślają, że zanieczyszczenie wynikające z przygotowywania kawy stanowi „jedynie wierzchołek góry lodowej”.

Roślinne mięso to korzystnie zainwestowane pieniądze

Z raportu Boston Consulting Group wynika, że największą redukcję gazów cieplarnianych w stosunku do wydanych środków zapewnia przejście na roślinne zamienniki mięsa.

Zmodyfikowany genetycznie ryż pomoże w przyszłości wykarmić ludzkość?

Badacze z Instytutu Zrównoważonej Żywności Uniwersytetu w Sheffield uważają, że genetycznie zmodyfikowany ryż może być kluczem do rozwiązania problemu niedoborów żywności, które spowodowane są zmianami klimatycznymi. Może on przetrwać przy mniejszej ilości wody i rozwijać się w wyższych temperaturach.

Największe współczesne wyzwania. Kryzys klimatyczny i rosnące koszty życia

Według corocznego Raportu Ryzyka Światowego Forum Ekonomicznego, globalnie największym krótkoterminowym zagrożeniem są rosnące koszty życia, a długoterminowym – pogłębiający się kryzys klimatyczny.

Meta zarabia miliony na greenwashingu. Twitter wspiera denializm klimatyczny

Według najnowszego raportu koalicji Climate Action Against Disinformation (CAAD), główne platformy społecznościowe mają wiele na sumieniu w kwestii rozpowszechniania informacji dotyczących pogłębiającego się kryzysu klimatycznego.

Uczestnicy szczytu w Davos nie liczyli się z kosztami klimatycznymi planując podróż

Emisje z prywatnych odrzutowców uczestników szczytu w Davos wzrosły czterokrotnie. Kraje, z których odbyło się najwięcej przylotów i odlotów z portów lotniczych w Davos to leżące nieopodal Szwajcarii Niemcy, Francja i Włochy.

Wyścig po sztuczne mięso przyspiesza. Niebawem na sklepowych półkach?

Mięso komórkowe w listopadzie uzyskało aprobatę amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków. Chiny również zamierzają wydać wkrótce decyzję w tym zakresie. Produkt niebawem może zagościć na sklepowych półkach.

Naftowy gigant z premedytacją zanieczyszczał środowisko od dekad

Nowa analiza wykazała, że ExxonMobil od lat 70. dysponował szczegółową wiedzą na temat szkodliwego wpływu wykorzystania paliw kopalnych na pogłębianie się kryzysu klimatycznego.

Niemcy nadal mają problem z osiągnięciem celu klimatycznego

Według raportu think tanku Agora Energiewende, ubiegłoroczne emisje dwutlenku węgla w Niemczech sięgnęły 761 milionów ton. To mniej niż w roku poprzednim, ale wciąż zdecydowanie za dużo.

WWF: Grecki rząd niewystarczająco dba o przyrodę

Grecki oddział organizacji World Wild Fund (WWF) skierował do Komisji Europejskiej petycję, w której zarzuca władzom kraju niewystarczającą troskę o ochronę obszarów Natura 2000.

Afryka. Zmiany klimatu napędzają malarię i inne choroby. Powodem komary

Raport z badania opublikowanego przez portal Phys.org mówi, iż zmiany klimatyczne w latach 2030-2050 doprowadzą do tego, że w Afryce z powodu malarii umierać będzie rocznie kolejnych 60 tys. osób. „Kryzys klimatyczny to też kryzys zdrowotny” – podkreślają eksperci.

Lekarze protestują przed nazywaniem mięsa, nabiału i jaj „zdrowymi”

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) zaproponowała nową regułę definiowania zdrowych produktów spożywczych. Lekarze apelują o wyłączenie produktów mięsnych, mlecznych oraz jajek, jako główne źródło szkodliwych tłuszczów nasyconych.

Fajerwerki okazują się szkodliwe dla zdrowia człowieka i ekosystemów

Naukowcy z Akademii Nauk Republiki Czeskiej (AV ČR) ostrzegają, że fatalny wpływ fajerwerków na zdrowie i środowisko nie powinien być ignorowany.

39 proc. Polaków wyrzuca jedzenie ze świąt do śmieci

Podczas gdy w naszym kraju co roku marnuje się około 5 milionów ton jedzenia, aż 39 proc. Polek i Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucać do śmieci jedzenie, które zostało po świętach.

Naftowi giganci po cichu planują dalszą ekspansję

Mimo, że według zaleceń naukowców konieczne jest natychmiastowe ograniczenie wydobycia paliw kopalnych, największe firmy snują plany związane z nowymi projektami.

Kraje z najbardziej zrównoważonymi i najgorszymi konsumentami w Europie

Platforma fundraisingowa Savoo stworzyła ranking 30 najludniejszych krajów europejskich o najbardziej zrównoważonych nawykach zakupowych. Przyjrzała się również markom najchętniej kupowanych używanych ubrań.

Giganci technologiczni rujnują planetę. Deklaracje to często frazesy

Największe firmy sektora technologicznego chętnie deklarują swoje świadome i zrównoważone podejście do klimatu. Jednak często to tylko frazesy, a szkodliwy wpływ tej branży na środowisko jest wciąż niedoceniany.

Zyski ważniejsze od zrównoważonego rozwoju

Osiągnięcie celów zrównoważonego rozwoju jest wyzwaniem dla 93 proc. organizacji. Co czwarte przedsiębiorstwo wciąż nie posiada nawet takiego planu.