Singapur stworzył ekologiczne piwo ze ścieków

NewBrew jest piwem rzemieślniczym w 95 proc. wytwarzanym z płynu odzyskiwanego ze ścieków, filtrowanego a następnie pompowanego do wodociągu.

Zmiana klimatu coraz bardziej zaburza nasz sen

Naukowcy ostrzegają, że pogłębiające się zmiany klimatu każdego roku prowadzą do utraty coraz większej liczby godzin snu.

Najemcy wymagają ekocertyfikatów. Każdy może być zielony

Każdy budynek może dziś powstać w sposób ekologiczny. Ekocertyfikat mogą też zdobyć istniejące już budynki, jeśli ich właściciele zainwestują w rozwiązania, dobre dla środowiska.

Mięso z mikrobów sposobem na zatrzymanie wylesiania

Zastąpienie 20 proc. globalnej konsumpcji wołowiny alternatywami na bazie mikrobów, może o połowę zmniejszyć wylesianie oraz zredukować emisje CO2 o ponad 80 proc.

Policzyli o ile zmiana klimatu zmniejszy wzrost gospodarczy na świecie

Zmiana klimatu może zmniejszyć o 4 proc. światowy wzrost gospodarczy rocznie do 2050 r., a znacznie mocniej odczuje to wiele uboższych regionów - wynika z opracowania agencji ratingowej S&P Global dotyczącego 135 krajów.

Weganizm może zmniejszyć ryzyko zakażenia koronawirusem

Jak wynika z badania opublikowanego na łamach American Journal of Lifestyle Medicine, dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko zarażenia wirusem COVID-19.

Do 2070 roku grozi nam kontakt z tysiącami nowych wirusów

Jak wynika z badania, przez następne 50 lat w efekcie globalnego ocieplenia, ok. 4 tys. nowych wirusów będzie się przenosić między ssakami, w tym również ludźmi.

Trzeba zrewidować cele klimatyczne. Postulaty szczytu TOGETAIR 2022

Jak w nowej rzeczywistości można utrzymać wyznaczone wcześniej cele klimatyczne? Oto 10 postulatów TOGETAIR, które zostały wypracowane w ramach kongresu.

Pomysł podwyższenia podatków na mięso w bogatych krajach

Naukowcy z Uniwersytetu w Bonn sugerują, że jednym ze sposobów na ograniczenie spożycia mięsa, a co za tym idzie, emisji metanu, jest podniesienie podatków.

TOGETAIR 2022: Technologia niezależna od pogody szansą na sukces

Podczas szczytu klimatycznego TOGETAIR ’22 przedstawiciele KGHM i Taurona podpisali list intencyjny w sprawie współpracy przy budowie małych modułowych reaktorów jądrowych (SMR).

TOGETAIR 2022: Dywersyfikacja dostaw paliw kopalnych jest dla Polski i Europy konieczna

Bezpieczeństwo energetyczne należy budować i jest ono warte każdych pieniędzy – podkreślano podczas dyskusji w ramach szczytu klimatycznego TOGETAIR ’22.

TOGETAIR 2022: Energetyka odporna i stabilna

Obserwacja sytuacji energetycznej w Ukrainie daje możliwość sprawdzenia poszczególnych rozwiązań w sektorze – mówiono podczas TOGETAIR ’22.

TOGETAIR 2022: Wzrost gospodarczy pomaga utrzymać zielony kurs

W jaki sposób Europa może dojść do zerowej emisji i redukcji CO2 – między innymi o tym dyskutowano w drugim dniu szczytu klimatycznego TOGETAIR ’22.

Dania wprowadzi etykietę na żywność przyjazną dla klimatu

W opracowanie etykiety, która umożliwi Duńczykom dokonywanie przyjaznych dla klimatu wyborów konsumenckich, państwo zainwestuje ponad 1,2 mln euro.

Międzynarodowy Szczyt Klimatyczny TOGETAIR 2022

Niezależność energetyczna Polski i Europy w perspektywie polityki klimatycznej. Oglądaj na żywo Międzynarodowy Szczyt Klimatyczny TOGETAIR 2022.

Etykiety mięsa dotyczące antybiotyków coraz częściej kłamią

Jak wynika z badania opublikowanego na łamach czasopisma naukowego Science, etykiety „wolne od antybiotyków” na produktach mięsnych często mijają się z prawdą.

Astronauci będą hodować mięso komórkowe w kosmosie

Mięso ma powstać z komórek bydlęcych w wyjątkowych warunkach mikrograwitacji na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej.

Mięso komórkowe to trend, który będzie się rozwijać

To mięso bez wad, takich jak cholesterol, tłuszcze nasycone, cierpienie zwierząt czy koszty środowiskowe – mówi Yilmaz Bora, właściciel Primeval Foods.