48 mln ludzi cierpi z powodu dotkliwego głodu. Najbardziej poszkodowani

Jak wynika z raportu Oxfam, w 10 krajach, najsilniej dotkniętych konsekwencjami zmian klimatu, w ciągu ostatnich 6 lat liczba osób cierpiących z powodu dotkliwego głodu wzrosła o 123 proc.

Rosja pozwana za walkę z kryzysem klimatycznym. Pierwsza taka sprawa w historii

Aktywiści ekologiczni złożyli pozew przeciwko rosyjskiemu rządowi, zarzucając władzom zaniedbania w sprawie ochrony klimatu. Działacze domagają się zdecydowanych kroków na rzecz walki z problemem globalnego ocieplenia i realizacji celów paryskiego porozumienia klimatycznego.

Giganci naftowi chętniej inwestują w reklamę niż działalność niskoemisyjną

Zgodnie z analizą think-tanku InfluenceMap, główni gracze na rynku paliw kopalnych hojną ręką wydają dziesiątki milionów dolarów na promocję swoich działań na rzecz ochrony środowiska, jednak na same działania przeznaczają niewielki procent budżetu.

Greenpeace krytykuje Toyotę. Chodzi o pojazdy bezemisyjne

Międzynarodowa organizacja Greenpeace opublikowała raport dotyczący działań, jakie podejmują najwięksi producenci samochodów na świecie, na rzecz zmiany klimatu i dekarbonizacji. Na niechlubnym czołowym miejscu znalazła się Toyota. I to już drugi rok z rzędu.

Do końca dekady samopoczucie na świecie mocno spadnie. Wszystko przez upały

Ekstremalne upały, z którymi coraz częściej mamy do czynienia na całym świecie, nie tylko mają znaczący wpływ na zdrowie fizyczne człowieka, ale także na jego samopoczucie - wynika z badań przeprowadzonych przez Instytut Gallupa.

Doradca brytyjskiego rządu chce ograniczenia spożycia mięsa o 30 proc.

Zdaniem Henry’ego Dimbleby, kluczowego doradcy rządu Wielkiej Brytanii w sprawie przyszłej polityki żywnościowej, to konieczne by uniknąć załamania ekologicznego.

Rządy wydają coraz więcej na inwestycje w paliwa kopalne

Najnowsze dane wskazują, że w ubiegłym roku rządy największe gospodarki świata zwiększyły wsparcie dla paliw kopalnych niemal dwukrotnie w stosunku do roku poprzedniego.

Zachód sponsoruje rosyjskie "bomby węglowe"

Gdy Stany Zjednoczone wspierają finansowo Ukrainę, amerykańskie banki są jednymi z największych inwestorów w rosyjskie projekty związane z paliwami kopalnymi.

Na surowo smakują jak mokra ziemia. Wkrótce mogą zastąpić mięso

Naukowcy odkryli, że choć na surowe larwy mącznika smakują jak mokra ziemia, krewetki i słodka kukurydza, to po ugotowaniu w cukrze ich smak przypomina mięso.

Amerykanie jedzą go stanowczo za dużo. Wydalając zatruwają środowisko

Jak wynika z badania przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego, amerykańska dieta zawiera dwa razy więcej białka niż zalecają specjaliści.

Sydney wypowiada wojnę przemysłowi paliw kopalnych

Jedno z największych i najbardziej zaludnionych miast w Australii wypowiedziało wojnę przemysłowi paliw kopalnych.

Zielona hochsztaplerka kwitnie. Biznes oszukuje konsumentów na potęgę

Klienci są coraz bardziej świadomi zmian klimatu. Domagają się produktów, które powstają w sposób zrównoważony i nie niszczą środowiska naturalnego. Biznes wykorzystuje to bezlitośnie, oszukując konsumentów na potęgę.

Wnioski z badania: Podatek od mięsa jest niezbędny, aby ograniczyć emisje

Wynik nowego badania sugeruje, że dekarbonizacja rolnictwa w tempie, które umożliwi ograniczenie ogrzewania się planety, może wymagać nałożenia wyższych podatków na mięso i nabiał.

Sprawdzili 57 tys. produktów spożywczych. Te najbardziej szkodą środowisku

Naukowcy przeanalizowali ponad 57 tysięcy produktów spożywczych, pod kątem ich wpływu na środowisko, w tym emisji gazów cieplarnianych oraz ilości wody wykorzystanej do ich produkcji.

Ryzyko zachorowania na te choroby wzrasta ze zmianą klimatu

Zdaniem naukowców, aż 58 proc. znanych ludziom chorób zakaźnych może się łatwiej rozprzestrzeniać przez ekstremalne warunki pogodowe.

Porozumienie paryskie odeszło w niepamięć. Zużycie węgla rośnie na potęgę

Zobowiązania klimatyczne porozumienia paryskiego odeszły w niepamięć. Wygląda na to, że globalna konsumpcja węgla pobije w tym roku historyczny rekord.

Ocieplający się klimat zagraża sprawności dzieci

Naukowcy alarmują, że wraz z pogłębianiem się kryzysu klimatycznego, kondycja fizyczna dzieci również ulega pogorszeniu.

Czerwone mięso w diecie zwiększa ryzyko chorób serca i udaru mózgu

Według najnowszych odkryć naukowców, ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe wiąże się z substancjami chemicznymi, wytwarzanymi w jelitach.