Reklama

Żywność ekologiczną marnujemy częściej niż zwykłą. Badacze znaleźli przyczynę

Mimo rosnącej świadomości społecznej na temat marnowania żywności, produkty uznawane za zdrowe są wyrzucane do śmieci częściej niż ich mniej zdrowe odpowiedniki – wynika z badania opublikowanego w czasopiśmie „Journal of Marketing”. Dlaczego tak się dzieje?

Publikacja: 13.07.2025 11:57

Badacze sprawdzili, jak to, że dana żywność jest postrzegana jako „zdrowa”, wpływa na decyzje konsum

Badacze sprawdzili, jak to, że dana żywność jest postrzegana jako „zdrowa”, wpływa na decyzje konsumentów dotyczące spożywania produktów, którym kończy się termin ważności.

Foto: Adobe Stock

Wyrzucanie żywności to jedno z kluczowych wyzwań stojących przed współczesnymi społeczeństwami. Nie chodzi jedynie o kwestie etyczne, choć i te są bardzo istotne. Ważne jest także to, że to marnowanie ogromnej ilości bardzo kosztownych zasobów – od energii po wodę. 

Badanie opublikowane w czasopiśmie „Journal of Marketing” wskazuje, że istnieją produkty, które wyrzucamy dużo częściej niż inne.

Pozostało jeszcze 88% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Klimat i ludzie
Administracja Trumpa ma „listę słów zakazanych”. Decyzja Departamentu Energii
Materiał Promocyjny
Bank Pekao uczy cyberodporności
Klimat i ludzie
Obchody 10-lecia Agendy 2030 w Akademii Leona Koźmińskiego. „Czas na działanie”
Klimat i ludzie
Światowy Dzień bez Samochodu. Jesteśmy liderem Europy, ale to nie powód do dumy
Klimat i ludzie
Naukowcy o mundialu w 2026 roku: ostatni taki turniej. Sport przegrywa z upałami
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Klimat i ludzie
Koniec świata koneserów. Rekordowe upały zmieniają rynek wina na świecie
Materiał Promocyjny
Transformacja energetyczna: Były pytania, czas na odpowiedzi
Reklama
Reklama