Wyrzucanie żywności to jedno z kluczowych wyzwań stojących przed współczesnymi społeczeństwami. Nie chodzi jedynie o kwestie etyczne, choć i te są bardzo istotne. Ważne jest także to, że to marnowanie ogromnej ilości bardzo kosztownych zasobów – od energii po wodę.
Badanie opublikowane w czasopiśmie „Journal of Marketing” wskazuje, że istnieją produkty, które wyrzucamy dużo częściej niż inne.
Czytaj więcej
Jako społeczeństwo wciąż nie rozumiemy, jak duża jest skala problemu środowiskowego i klimatyczne...
„Zdrową” żywność wyrzucamy częściej. Wyniki badania
Autorzy badania – Christine Kim z Politechniki w Hongkongu, Young Eun Huh z Uniwersytetu Yonsei oraz Brent McFerran z Uniwersytetu Simona Frasera – sprawdzili, jak to, że dana żywność jest postrzegana jako „zdrowa”, wpływa na decyzje konsumentów dotyczące spożywania produktów, którym kończy się termin ważności.
„Zdrowa żywność jest często postrzegana jako mniej trwała, nawet jeśli w rzeczywistości tak nie jest. To błędne przekonanie wpływa na wszystko – od decyzji zakupowych po nawyki konsumpcyjne – i prowadzi do większego marnotrawstwa zdrowych produktów” – zauważa Christine Kim.