Reklama
Rozwiń
Reklama

Jak walczyć z marnowaniem żywności? Ekspert: Potrzebujemy edukacji

Jako społeczeństwo wciąż nie rozumiemy, jak duża jest skala problemu środowiskowego i klimatycznego związanego z marnowaniem żywności – mówi profesor Zbigniew Karaczun z Katedry Ochrony Środowiska i Dendrologii SGGW.

Publikacja: 29.05.2025 08:08

Warto budować świadomość i uczyć ludzi, że marnowanie żywności jest po prostu nieetyczne. To nie tyl

Warto budować świadomość i uczyć ludzi, że marnowanie żywności jest po prostu nieetyczne. To nie tylko niszczenie środowiska, ale też lekceważenie pracy rolników – mówi profesor Zbigniew Karaczun.

Foto: Oren Elbaz Unsplash

Wyrzucanie żywności to jedno z kluczowych wyzwań stojących przed współczesnymi społeczeństwami. Nie chodzi jedynie o kwestie etyczne, choć te są bardzo istotne. Wyrzucanie jedzenia to także marnowanie ogromnej ilości bardzo kosztownych zasobów – od energii przez nawozy po wodę. – W badaniach wykazano, że gdyby marnowanie żywności było krajem, byłoby trzecim, po Chinach i Stanach Zjednoczonych, największym emitentem gazów cieplarnianych na świecie – mówi profesor Zbigniew Karaczun z warszawskiej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.

Pozostało jeszcze 95% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Klimat
Jak dobrze wprowadzić ROP do polskiej gospodarki?
Materiał Promocyjny
Bank Pekao uczy cyberodporności
Klimat
Energy Days 2025 – energia przyszłości wypełni Śląsk
Klimat
CO2 jak odciski palców. Nowa technologia wskaże, które firmy nas trują
Klimat
Europa przestaje wierzyć Ameryce Trumpa. Zmiana w sprawie danych o klimacie
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Klimat
„Sprawiedliwość klimatyczna” może dopaść branżę morską. W grę wchodzą miliardy
Materiał Promocyjny
Transformacja energetyczna: Były pytania, czas na odpowiedzi
Reklama
Reklama