Połowa zysków wielkich firm na walkę ze zmianami klimatu

Gdyby wielkie firmy były zobligowane do rzetelnego płacenia za szkody klimatyczne, jakie wyrządzają swoją działalnością, ich zyski pomniejszyłyby się o ok....

Polacy jedzą mnóstwo mięsa. Jesteśmy w europejskiej czołówce

Polska znalazła się na 3. miejscu w Unii Europejskiej i na 4. w Europie pod względem najwyższego spożycia mięsa – wynika z badania przeprowadzonego na zlec...

Naftowi giganci z planetą się nie liczą

Mimo licznych zapewnień o tym, jak poważnie podchodzą do kwestii ograniczania swojego szkodliwego wpływu na środowisko, największe firmy z branży paliw kop...

Branża mięsna kontra rynek produktów roślinnych

Choć roślinne zamienniki mięsa i nabiału są znacznie bardziej przyjazne dla środowiska, rządy zdecydowanie hojniej wspierały przez lata producentów żywnośc...

Neymar jednym lotem wyemitował tyle CO2, ile przeciętny Polak przez 20 lat

Brazylijski piłkarz Neymar Jr., jeden z najpopularniejszych sportowców na świecie, wywołał oburzenie użytkowników mediów społecznościowych. "Popisuje się k...

Polacy z przymusu stają się coraz bardziej eko

Polacy coraz częściej wdrażają zasady zrównoważonego rozwoju w swoim codziennym życiu. Rosnące koszty życia powodują, że stajemy się bardziej eko – z przym...

Antybiotyki a zanieczyszczone powietrze. Naukowcy znaleźli powiązanie

Naukowcy odnaleźli powiązanie między poziomem stężenia pyłami zawieszonymi PM2,5 a wzrostem antybiotykoodporności w 166 krajach.

Toniemy w ekologicznym długu

Ledwie pięć dni: o tyle zdołaliśmy w ciągu tego roku przesunąć moment, w którym eksploatacja zasobów Ziemi przez ludzi zaczyna przewyższać jej możliwości d...

Badacze radzą osobom otyłym: Zamiast tłustego mięsa jedzcie owady

Naukowcy z University of Illinois Urbana-Champaign są zdania, że zastąpienie tradycyjnych źródeł białka owadami, poza korzystnym wpływem na środowisko, moż...

Na COP28 będą podawane głównie dania wegańskie

Przewodniczący tegorocznej konferencji klimatycznej, dr Sultan Al Jaber, potwierdził, że organizatorzy planują zdecydowanie ograniczyć obecność produktów o...

Reklama
Reklama

Zmiana klimatu to wyzwanie także dla zdrowia publicznego

Zmiana klimatu powoduje, że wirusy i bakterie zaczynają występować na obszarach, na których dotąd nie stanowiły zagrożenia.

Nature Food: Dieta roślinna jest najlepsza dla klimatu

Jak wynika z badania opublikowanego na łamach czasopisma Nature Food, diety pozbawione całkowicie produktów pochodzenia zwierzęcego są zdecydowanie najbard...

Chińskie zabytki zagrożone zmieniającym się klimatem

Raport opublikowany przez Greenpeace ostrzega, że ekstremalne zjawiska pogodowe, wywołane pogłębiającym się kryzysem klimatycznym, coraz bardziej zagrażają...

Niemcy otwarci na konsumpcję sztucznego mięsa

Co trzeci Niemiec włączyłby mięso komórkowe do swojej diety. Najnowsza ankieta Ipsos ujawniła otwartość Niemców na konsumpcję mięsa wyhodowanego w laborato...

Azja potrzebuje więcej inwestycji w alternatywne białka

Nadchodzące dekady przyniosą spore zmiany na rynkach zamienników produktów odzwierzęcych. W przeciwnym razie nie będziemy w stanie zrealizować celów klimat...

Arena Gliwice w maksymalnym stopniu ekologiczna

Obiekt sportowy zyskał nowego partnera tytularnego. PreZero zadba o to by arena była przyjazna środowisku w jak największym zakresie.

Brytyjski start-up chce hodować soję, która wytwarza wieprzowe białka

Brytyjski start-up Moolec dodał geny świni do genomu roślin soi. Efekt? Aż 26,6 proc. ziaren zawiera białka wieprzowe.

Wzrost produkcji mięsa roślinnego traci impet

Według prognoz w 2030 r. żywność wegańska będzie miała 7,7-proc. udział w globalnym rynku spożywczym. Jej wartość miałaby wynieść wówczas 162 mld dol.

Obliczyli, ile giganci naftowi powinni zapłacić za klimatyczne szkody

Zgodnie z nowym badaniem, zmiany klimatyczne powodowane przez emisje gazów cieplarnianych doprowadzą do strat setek miliardów dolarów PKB. Naukowcy obliczy...

Raport: Jedzmy mniej mięsa, albo zginiemy

Nowy raport organizacji Compassion in World Farming alarmuje, że wysokie spożycie mięsa w najbogatszych krajach świata prowadzi ludzkość na skraj zagłady.

Reklama
Reklama