Reklama
Rozwiń

Toniemy w ekologicznym długu

Ledwie pięć dni: o tyle zdołaliśmy w ciągu tego roku przesunąć moment, w którym eksploatacja zasobów Ziemi przez ludzi zaczyna przewyższać jej możliwości d...

Badacze radzą osobom otyłym: Zamiast tłustego mięsa jedzcie owady

Naukowcy z University of Illinois Urbana-Champaign są zdania, że zastąpienie tradycyjnych źródeł białka owadami, poza korzystnym wpływem na środowisko, moż...

Na COP28 będą podawane głównie dania wegańskie

Przewodniczący tegorocznej konferencji klimatycznej, dr Sultan Al Jaber, potwierdził, że organizatorzy planują zdecydowanie ograniczyć obecność produktów o...

Zmiana klimatu to wyzwanie także dla zdrowia publicznego

Zmiana klimatu powoduje, że wirusy i bakterie zaczynają występować na obszarach, na których dotąd nie stanowiły zagrożenia.

Nature Food: Dieta roślinna jest najlepsza dla klimatu

Jak wynika z badania opublikowanego na łamach czasopisma Nature Food, diety pozbawione całkowicie produktów pochodzenia zwierzęcego są zdecydowanie najbard...

Chińskie zabytki zagrożone zmieniającym się klimatem

Raport opublikowany przez Greenpeace ostrzega, że ekstremalne zjawiska pogodowe, wywołane pogłębiającym się kryzysem klimatycznym, coraz bardziej zagrażają...

Niemcy otwarci na konsumpcję sztucznego mięsa

Co trzeci Niemiec włączyłby mięso komórkowe do swojej diety. Najnowsza ankieta Ipsos ujawniła otwartość Niemców na konsumpcję mięsa wyhodowanego w laborato...

Azja potrzebuje więcej inwestycji w alternatywne białka

Nadchodzące dekady przyniosą spore zmiany na rynkach zamienników produktów odzwierzęcych. W przeciwnym razie nie będziemy w stanie zrealizować celów klimat...

Arena Gliwice w maksymalnym stopniu ekologiczna

Obiekt sportowy zyskał nowego partnera tytularnego. PreZero zadba o to by arena była przyjazna środowisku w jak największym zakresie.

Brytyjski start-up chce hodować soję, która wytwarza wieprzowe białka

Brytyjski start-up Moolec dodał geny świni do genomu roślin soi. Efekt? Aż 26,6 proc. ziaren zawiera białka wieprzowe.

Wzrost produkcji mięsa roślinnego traci impet

Według prognoz w 2030 r. żywność wegańska będzie miała 7,7-proc. udział w globalnym rynku spożywczym. Jej wartość miałaby wynieść wówczas 162 mld dol.

Obliczyli, ile giganci naftowi powinni zapłacić za klimatyczne szkody

Zgodnie z nowym badaniem, zmiany klimatyczne powodowane przez emisje gazów cieplarnianych doprowadzą do strat setek miliardów dolarów PKB. Naukowcy obliczy...

Raport: Jedzmy mniej mięsa, albo zginiemy

Nowy raport organizacji Compassion in World Farming alarmuje, że wysokie spożycie mięsa w najbogatszych krajach świata prowadzi ludzkość na skraj zagłady.

#RZECZoPRAWIE: Sierpiński o powstaniu Agencji Badań Medycznych i zysku dla pacjentów

- Badania niekomercyjne dają zysk społeczny poprzez wprowadzenie nowych technologii lekowych i nielekowych na rynek. - mówił w piątkowym programie #RZECZoP...

Dieta wegańska ograniczy emisje bardziej niż recykling czy unikanie lotów

Według naukowców z Uniwersytetu Oksfordzkiego, gdyby w Edynburgu wprowadzono dietę roślinną, pozwoliłoby to na usunięcie zanieczyszczeń równych emisjom 532...

Zanieczyszczone powietrze zwiększa ryzyko chorób serca

Jak wynika z badania przeprowadzonego w oparciu o dane niemal 200 000 pacjentów chińskich szpitali, kontakt z zanieczyszczonym powietrzem prowadzi do ryzyk...

Steki z laboratorium wkrótce na grillu

Mięso komórkowe szturmem zdobywa kolejne rynki na świecie i zdaniem ekspertów to kwestia czasu, zanim trafi również na polskie stoły.

Biedne kraje niszczą planetę coraz bardziej

Naukowcy doszli do wniosku, że przy rozważaniach na temat kryzysu klimatycznego nie można bagatelizować konsekwencji rosnącej globalnej populacji.

Elon Musk królem problemu z prywatnymi odrzutowcami

Jak wynika z nowego raportu autorstwa Institute for Policy Studies oraz Patriotic Millionaires, podróże prywatnymi odrzutowcami nie tylko w znacznym stopni...

Polacy coraz częściej sięgają po roślinne zamienniki mięsa i mleka. Nowy rekord

Jak wynika z danych NielsenIQ, które przeanalizowane zostały przez Good Food Institute Europe, roślinne zamienniki mięsa oraz nabiału z dnia na dzień w nas...