Wyścig po sztuczne mięso przyspiesza. Niebawem na sklepowych półkach?

Mięso komórkowe w listopadzie uzyskało aprobatę amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków. Chiny również zamierzają wydać wkrótce decyzję w tym zakresie....

Naftowy gigant z premedytacją zanieczyszczał środowisko od dekad

Nowa analiza wykazała, że ExxonMobil od lat 70. dysponował szczegółową wiedzą na temat szkodliwego wpływu wykorzystania paliw kopalnych na pogłębianie się...

Niemcy nadal mają problem z osiągnięciem celu klimatycznego

Według raportu think tanku Agora Energiewende, ubiegłoroczne emisje dwutlenku węgla w Niemczech sięgnęły 761 milionów ton. To mniej niż w roku poprzednim,...

WWF: Grecki rząd niewystarczająco dba o przyrodę

Grecki oddział organizacji World Wild Fund (WWF) skierował do Komisji Europejskiej petycję, w której zarzuca władzom kraju niewystarczającą troskę o ochron...

Afryka. Zmiany klimatu napędzają malarię i inne choroby. Powodem komary

Raport z badania opublikowanego przez portal Phys.org mówi, iż zmiany klimatyczne w latach 2030-2050 doprowadzą do tego, że w Afryce z powodu malarii umier...

Lekarze protestują przed nazywaniem mięsa, nabiału i jaj „zdrowymi”

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) zaproponowała nową regułę definiowania zdrowych produktów spożywczych. Lekarze apelują o wyłączenie produktó...

Fajerwerki okazują się szkodliwe dla zdrowia człowieka i ekosystemów

Naukowcy z Akademii Nauk Republiki Czeskiej (AV ČR) ostrzegają, że fatalny wpływ fajerwerków na zdrowie i środowisko nie powinien być ignorowany.

39 proc. Polaków wyrzuca jedzenie ze świąt do śmieci

Podczas gdy w naszym kraju co roku marnuje się około 5 milionów ton jedzenia, aż 39 proc. Polek i Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucać do śmieci je...

Naftowi giganci po cichu planują dalszą ekspansję

Mimo, że według zaleceń naukowców konieczne jest natychmiastowe ograniczenie wydobycia paliw kopalnych, największe firmy snują plany związane z nowymi proj...

Kraje z najbardziej zrównoważonymi i najgorszymi konsumentami w Europie

Platforma fundraisingowa Savoo stworzyła ranking 30 najludniejszych krajów europejskich o najbardziej zrównoważonych nawykach zakupowych. Przyjrzała się r...

Reklama
Reklama

Giganci technologiczni rujnują planetę. Deklaracje to często frazesy

Największe firmy sektora technologicznego chętnie deklarują swoje świadome i zrównoważone podejście do klimatu. Jednak często to tylko frazesy, a szkodliwy...

Zyski ważniejsze od zrównoważonego rozwoju

Osiągnięcie celów zrównoważonego rozwoju jest wyzwaniem dla 93 proc. organizacji. Co czwarte przedsiębiorstwo wciąż nie posiada nawet takiego planu.

Dieta roślinna gwarantem bezpieczeństwa żywności

Badanie opublikowane na łamach czasopisma Nature Food sugeruje, że rezygnacja z mięsa i nabiału w Unii Europejskiej oraz Wielkiej Brytanii, umożliwiłaby ty...

Korupcja udaremnia redukcję emisji dwutlenku węgla

Istnieje ścisły związek pomiędzy korupcją a utrudnianiem wdrażania skutecznych środków mających na celu redukcję emisji gazów cieplarnianych.

Pierwsza uczelnia w Wielkiej Brytanii z całkowicie wegańskimi posiłkami

„Przejście na żywność roślinną jest niezbędnym krokiem w rozwoju bardziej zrównoważonego systemu żywnościowego i zmniejszenia wpływu na klimat” – napisali...

Wieczna zmarzlina topnieje, uwalniając wirusy sprzed 48,5 tysiąca lat

Naukowcom udało się potwierdzić, że w syberyjskiej wiecznej zmarzlinie pozostają uśpione wirusy, które mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia publicz...

Prawie pół świata uważa, że w ciągu 10 lat zrezygnujemy z mięsa

Według badania przeprowadzonego przez GlobeScan i EAT, niemal połowa respondentów z całego świata uważa, że już w następnej dekadzie zdecydowana większość...

Polska coraz niżej w rankingu klimatycznym. Już prawie na końcu

Według zestawienia The Climate Change Performance Index (CCPI) 2023, Polska radzi sobie coraz gorzej pod względem działań na rzecz klimatu. W tym roku spad...

Producent sztucznego mięsa z pozytywną oceną od FDA. "Przełomowy moment"

Kalifornijski startup Upside Foods, który produkuje sztuczne mięso, uzyskał pozytywną opinię agencji US Food and Drug Administration (FDA), weryfikującej b...

10 proc. emisji gazów cieplarnianych ma źródło w marnotrawstwie pożywienia

Co trzeci produkt spożywczy ląduje w koszu na śmieci – odpowiada to za dziesięć procent wszystkich emisji dwutlenku węgla. W marnotrawieniu żywności przodu...

Reklama
Reklama