Mięso komórkowe w listopadzie uzyskało aprobatę amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków. Chiny również zamierzają wydać wkrótce decyzję w tym zakresie....
Nowa analiza wykazała, że ExxonMobil od lat 70. dysponował szczegółową wiedzą na temat szkodliwego wpływu wykorzystania paliw kopalnych na pogłębianie się...
Według raportu think tanku Agora Energiewende, ubiegłoroczne emisje dwutlenku węgla w Niemczech sięgnęły 761 milionów ton. To mniej niż w roku poprzednim,...
Grecki oddział organizacji World Wild Fund (WWF) skierował do Komisji Europejskiej petycję, w której zarzuca władzom kraju niewystarczającą troskę o ochron...
Raport z badania opublikowanego przez portal Phys.org mówi, iż zmiany klimatyczne w latach 2030-2050 doprowadzą do tego, że w Afryce z powodu malarii umier...
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) zaproponowała nową regułę definiowania zdrowych produktów spożywczych. Lekarze apelują o wyłączenie produktó...
Podczas gdy w naszym kraju co roku marnuje się około 5 milionów ton jedzenia, aż 39 proc. Polek i Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucać do śmieci je...
Mimo, że według zaleceń naukowców konieczne jest natychmiastowe ograniczenie wydobycia paliw kopalnych, największe firmy snują plany związane z nowymi proj...
Platforma fundraisingowa Savoo stworzyła ranking 30 najludniejszych krajów europejskich o najbardziej zrównoważonych nawykach zakupowych. Przyjrzała się r...
Największe firmy sektora technologicznego chętnie deklarują swoje świadome i zrównoważone podejście do klimatu. Jednak często to tylko frazesy, a szkodliwy...
Badanie opublikowane na łamach czasopisma Nature Food sugeruje, że rezygnacja z mięsa i nabiału w Unii Europejskiej oraz Wielkiej Brytanii, umożliwiłaby ty...
„Przejście na żywność roślinną jest niezbędnym krokiem w rozwoju bardziej zrównoważonego systemu żywnościowego i zmniejszenia wpływu na klimat” – napisali...
Naukowcom udało się potwierdzić, że w syberyjskiej wiecznej zmarzlinie pozostają uśpione wirusy, które mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia publicz...
Według badania przeprowadzonego przez GlobeScan i EAT, niemal połowa respondentów z całego świata uważa, że już w następnej dekadzie zdecydowana większość...
Według zestawienia The Climate Change Performance Index (CCPI) 2023, Polska radzi sobie coraz gorzej pod względem działań na rzecz klimatu. W tym roku spad...
Kalifornijski startup Upside Foods, który produkuje sztuczne mięso, uzyskał pozytywną opinię agencji US Food and Drug Administration (FDA), weryfikującej b...
Co trzeci produkt spożywczy ląduje w koszu na śmieci – odpowiada to za dziesięć procent wszystkich emisji dwutlenku węgla. W marnotrawieniu żywności przodu...