Reklama
Rozwiń

39 proc. Polaków wyrzuca jedzenie ze świąt do śmieci

Podczas gdy w naszym kraju co roku marnuje się około 5 milionów ton jedzenia, aż 39 proc. Polek i Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucać do śmieci je...

Naftowi giganci po cichu planują dalszą ekspansję

Mimo, że według zaleceń naukowców konieczne jest natychmiastowe ograniczenie wydobycia paliw kopalnych, największe firmy snują plany związane z nowymi proj...

Kraje z najbardziej zrównoważonymi i najgorszymi konsumentami w Europie

Platforma fundraisingowa Savoo stworzyła ranking 30 najludniejszych krajów europejskich o najbardziej zrównoważonych nawykach zakupowych. Przyjrzała się r...

Giganci technologiczni rujnują planetę. Deklaracje to często frazesy

Największe firmy sektora technologicznego chętnie deklarują swoje świadome i zrównoważone podejście do klimatu. Jednak często to tylko frazesy, a szkodliwy...

Zyski ważniejsze od zrównoważonego rozwoju

Osiągnięcie celów zrównoważonego rozwoju jest wyzwaniem dla 93 proc. organizacji. Co czwarte przedsiębiorstwo wciąż nie posiada nawet takiego planu.

Dieta roślinna gwarantem bezpieczeństwa żywności

Badanie opublikowane na łamach czasopisma Nature Food sugeruje, że rezygnacja z mięsa i nabiału w Unii Europejskiej oraz Wielkiej Brytanii, umożliwiłaby ty...

Korupcja udaremnia redukcję emisji dwutlenku węgla

Istnieje ścisły związek pomiędzy korupcją a utrudnianiem wdrażania skutecznych środków mających na celu redukcję emisji gazów cieplarnianych.

Pierwsza uczelnia w Wielkiej Brytanii z całkowicie wegańskimi posiłkami

„Przejście na żywność roślinną jest niezbędnym krokiem w rozwoju bardziej zrównoważonego systemu żywnościowego i zmniejszenia wpływu na klimat” – napisali...

Wieczna zmarzlina topnieje, uwalniając wirusy sprzed 48,5 tysiąca lat

Naukowcom udało się potwierdzić, że w syberyjskiej wiecznej zmarzlinie pozostają uśpione wirusy, które mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia publicz...

Prawie pół świata uważa, że w ciągu 10 lat zrezygnujemy z mięsa

Według badania przeprowadzonego przez GlobeScan i EAT, niemal połowa respondentów z całego świata uważa, że już w następnej dekadzie zdecydowana większość...

Polska coraz niżej w rankingu klimatycznym. Już prawie na końcu

Według zestawienia The Climate Change Performance Index (CCPI) 2023, Polska radzi sobie coraz gorzej pod względem działań na rzecz klimatu. W tym roku spad...

Producent sztucznego mięsa z pozytywną oceną od FDA. "Przełomowy moment"

Kalifornijski startup Upside Foods, który produkuje sztuczne mięso, uzyskał pozytywną opinię agencji US Food and Drug Administration (FDA), weryfikującej b...

10 proc. emisji gazów cieplarnianych ma źródło w marnotrawstwie pożywienia

Co trzeci produkt spożywczy ląduje w koszu na śmieci – odpowiada to za dziesięć procent wszystkich emisji dwutlenku węgla. W marnotrawieniu żywności przodu...

Organizatorzy COP27 nie zadbali o przyjazne dla klimatu menu

Choć szkodliwy wpływ produkcji mięsa i nabiału jest tematem coraz częściej podnoszonym przez naukowców i ekspertów klimatycznych, na konferencji klimatyczn...

Miliarderzy dewastują planetę. Trują milion razy bardziej od biednych

Średnia roczna emisja dwutlenku węgla miliardera jest milion razy wyższa niż osób należących do biedniejszych 90 proc. ludzkości. Na COP27 trwają rozmowy,...

Moda gorsza dla klimatu niż latanie samolotem. Nowy trend może pomóc

Przemysł modowy odpowiada dziś za 10 proc. globalnej emisji dwutlenku węgla - to więcej, niż cały transport lotniczy.

Deklaracje klimatyczne największych gospodarek jedno, a rzeczywistość drugie

To projekty związane z paliwami kopalnymi, a nie odnawialne źródła energii są na pierwszym miejscu pod względem finansowania nowych inwestycji.

Elita Wielkiej Brytanii truje najbardziej. "Warto ich opodatkować"

Naukowcy zwracają uwagę na ogromną emisyjną lukę między 1 proc. najlepiej zarabiających ludzi w Wielkiej Brytanii a osobami, które zarabiają w tym kraju na...

Kobiety narażone na smog łatwiej przybierają na wadze

Jak ustalili naukowcy z Uniwersytetu Michigan, kobiety w średnim wieku, narażone na długotrwałą ekspozycję na smog, łatwiej przybierają na wadze.

Emisje metanu i CO2 wymknęły się spod kontroli

W ciągu zaledwie kilku dni aż cztery istotne raporty potwierdziły, że zupełnie nie panujemy nad wciąż rosnącymi emisjami gazów cieplarnianych.