Amerykańscy eksperci specjalizujący się w dziedzinie medycyny zajmującej się rozpoznawaniem i leczeniem schorzeń alergicznych twierdzą, że sezon alergiczny...
Kończący się właśnie zimowy sezon wypoczynkowy zapalił w wielu kurortach zimowych na świecie czerwone światła. Wyjątkowo ciepła zima mogła poirytować Władi...
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) opublikowała wytyczne, w których dopuszcza nazywanie mlekiem napojów pochodzenia roślinnego. Wyjaśnia, że ni...
Międzynarodowa Agencja Energetyczna (IEA) poinformowała, że w ubiegłym roku rządy na całym świecie wydały ponad 1 bilion dolarów na dotacje do paliw kopaln...
Naukowcy ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach postanowili sprawdzić wiedzę oraz świadomość obecności mikroplastików w wodzie i żywności w grup...
Lidl, niemiecka sieć sklepów dyskontowych, ogłosił, że stopniowo zmniejszać będzie sprzedaż mięsa na rzecz roślinnych produktów. Decyzja związana jest dzia...
Pogłębiający się kryzys klimatyczny oraz ogromna skala zanieczyszczeń powodowanych przez sektory farmaceutyczny, rolniczy i medyczny wspierają rozwój szcze...
Z badania opublikowanego w czasopiśmie naukowym „Management Science” wynika, że zanieczyszczenia powietrza mają niezwykle negatywny wpływ na osoby, które m...
Portal Energy Monitor w oparciu o dane firmy GlobalData ocenił, że działalność 25 największych producentów ropy naftowej i gazu wystarczy, by skutecznie za...
Jak wynika z ustaleń naukowców z Uniwersytetu Oksfordzkiego oraz Imperial College London, zanieczyszczenie powietrza mogą zwiększać ryzyko występowania cho...
Produkcja słynnej hiszpańskiej szynki może zostać wstrzymana z powodu suszy - podaje dziennik „The Guardian”. Ucierpi na tym nie tylko jedna z najcenniejsz...
Autorzy badania opublikowanego na łamach The Conversation podkreślają, że zanieczyszczenie wynikające z przygotowywania kawy stanowi „jedynie wierzchołek g...
Z raportu Boston Consulting Group wynika, że największą redukcję gazów cieplarnianych w stosunku do wydanych środków zapewnia przejście na roślinne zamienn...
Badacze z Instytutu Zrównoważonej Żywności Uniwersytetu w Sheffield uważają, że genetycznie zmodyfikowany ryż może być kluczem do rozwiązania problemu nied...
Według corocznego Raportu Ryzyka Światowego Forum Ekonomicznego, globalnie największym krótkoterminowym zagrożeniem są rosnące koszty życia, a długotermino...
Według najnowszego raportu koalicji Climate Action Against Disinformation (CAAD), główne platformy społecznościowe mają wiele na sumieniu w kwestii rozpows...
Emisje z prywatnych odrzutowców uczestników szczytu w Davos wzrosły czterokrotnie. Kraje, z których odbyło się najwięcej przylotów i odlotów z portów lotni...