Reklama
Rozwiń

Polscy studenci niewiele wiedzą o mikroplastiku w żywności

Naukowcy ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach postanowili sprawdzić wiedzę oraz świadomość obecności mikroplastików w wodzie i żywności w grup...

Lidl planuje ograniczyć sprzedaż mięsa

Lidl, niemiecka sieć sklepów dyskontowych, ogłosił, że stopniowo zmniejszać będzie sprzedaż mięsa na rzecz roślinnych produktów. Decyzja związana jest dzia...

Superbakterie odporne na leki mogą stać się główną przyczyną śmierci

Pogłębiający się kryzys klimatyczny oraz ogromna skala zanieczyszczeń powodowanych przez sektory farmaceutyczny, rolniczy i medyczny wspierają rozwój szcze...

Zanieczyszczone powietrze sprawia, że szachiści popełniają więcej błędów

Z badania opublikowanego w czasopiśmie naukowym „Management Science” wynika, że zanieczyszczenia powietrza mają niezwykle negatywny wpływ na osoby, które m...

Naftowi giganci zrujnują plany ograniczenia globalnego ocieplenia

Portal Energy Monitor w oparciu o dane firmy GlobalData ocenił, że działalność 25 największych producentów ropy naftowej i gazu wystarczy, by skutecznie za...

Zanieczyszczenia powietrza mogą zwiększać ryzyko chorób psychicznych

Jak wynika z ustaleń naukowców z Uniwersytetu Oksfordzkiego oraz Imperial College London, zanieczyszczenie powietrza mogą zwiększać ryzyko występowania cho...

Najwyższej klasy szynka z Hiszpanii może zniknąć ze sklepów

Produkcja słynnej hiszpańskiej szynki może zostać wstrzymana z powodu suszy - podaje dziennik „The Guardian”. Ucierpi na tym nie tylko jedna z najcenniejsz...

Jak poszczególne metody parzenia kawy wpływają na klimat

Autorzy badania opublikowanego na łamach The Conversation podkreślają, że zanieczyszczenie wynikające z przygotowywania kawy stanowi „jedynie wierzchołek g...

Roślinne mięso to korzystnie zainwestowane pieniądze

Z raportu Boston Consulting Group wynika, że największą redukcję gazów cieplarnianych w stosunku do wydanych środków zapewnia przejście na roślinne zamienn...

Zmodyfikowany genetycznie ryż pomoże w przyszłości wykarmić ludzkość?

Badacze z Instytutu Zrównoważonej Żywności Uniwersytetu w Sheffield uważają, że genetycznie zmodyfikowany ryż może być kluczem do rozwiązania problemu nied...

Największe współczesne wyzwania. Kryzys klimatyczny i rosnące koszty życia

Według corocznego Raportu Ryzyka Światowego Forum Ekonomicznego, globalnie największym krótkoterminowym zagrożeniem są rosnące koszty życia, a długotermino...

Meta zarabia miliony na greenwashingu. Twitter wspiera denializm klimatyczny

Według najnowszego raportu koalicji Climate Action Against Disinformation (CAAD), główne platformy społecznościowe mają wiele na sumieniu w kwestii rozpows...

Uczestnicy szczytu w Davos nie liczyli się z kosztami klimatycznymi planując podróż

Emisje z prywatnych odrzutowców uczestników szczytu w Davos wzrosły czterokrotnie. Kraje, z których odbyło się najwięcej przylotów i odlotów z portów lotni...

Wyścig po sztuczne mięso przyspiesza. Niebawem na sklepowych półkach?

Mięso komórkowe w listopadzie uzyskało aprobatę amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków. Chiny również zamierzają wydać wkrótce decyzję w tym zakresie....

Naftowy gigant z premedytacją zanieczyszczał środowisko od dekad

Nowa analiza wykazała, że ExxonMobil od lat 70. dysponował szczegółową wiedzą na temat szkodliwego wpływu wykorzystania paliw kopalnych na pogłębianie się...

Niemcy nadal mają problem z osiągnięciem celu klimatycznego

Według raportu think tanku Agora Energiewende, ubiegłoroczne emisje dwutlenku węgla w Niemczech sięgnęły 761 milionów ton. To mniej niż w roku poprzednim,...

WWF: Grecki rząd niewystarczająco dba o przyrodę

Grecki oddział organizacji World Wild Fund (WWF) skierował do Komisji Europejskiej petycję, w której zarzuca władzom kraju niewystarczającą troskę o ochron...

Afryka. Zmiany klimatu napędzają malarię i inne choroby. Powodem komary

Raport z badania opublikowanego przez portal Phys.org mówi, iż zmiany klimatyczne w latach 2030-2050 doprowadzą do tego, że w Afryce z powodu malarii umier...

Lekarze protestują przed nazywaniem mięsa, nabiału i jaj „zdrowymi”

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) zaproponowała nową regułę definiowania zdrowych produktów spożywczych. Lekarze apelują o wyłączenie produktó...

Fajerwerki okazują się szkodliwe dla zdrowia człowieka i ekosystemów

Naukowcy z Akademii Nauk Republiki Czeskiej (AV ČR) ostrzegają, że fatalny wpływ fajerwerków na zdrowie i środowisko nie powinien być ignorowany.