Aktualizacja: 22.05.2025 14:46 Publikacja: 13.11.2023 14:34
Zdaniem autorów raportu zmniejszenie spożycia mięsa o 30 procent pozwoliłoby zrównoważyć emisje CO2, które generuje lotnictwo.
Foto: Omar Prestwich/Unsplash
Obecnie połowa powierzchni Ziemi nadająca się do zamieszkania jest wykorzystywana na cele rolnicze. Z tego ponad 3/4 przeznaczone jest na produkcję zwierzęcą, choć mięso i nabiał zaspokajają mniejszą część światowego zapotrzebowania na białko i kalorie. Jak wynika z nowego raportu szwedzkiej grupy badawczej Profundo, przygotowanego na zlecenie organizacji Madre Brava, częściowa rezygnacja z jedzenia mięsa i przejście na roślinne alternatywy produktów odzwierzęcych przyniosłoby szereg korzyści dla klimatu oraz środowiska. Jedną znich mogłoby być zrónoważenie emisji generowanych przez lotnictwo.
Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) postanowił ukrócić nieetyczne praktyki branży mięsnej. To ma u...
Nowe zalecenia dietetyczne Austrii uwzględniają zarówno przesłanki zdrowotne, jak i klimatyczne. To kolejne pańs...
Menu w wiosce olimpijskiej podczas tegorocznych igrzysk olimpijskich w Paryżu miało opierać się głównie na rośli...
Nowy raport ekspertów Banku Światowego alarmuje: zmiany w rolnictwie są niezbędne, aby ograniczyć globalne emisj...
Nowy raport Programu Narodów Zjednoczonych ds. Ochrony Środowiska (UNEP) wykazał ogromną skalę marnowania żywnoś...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas