Raport: zmniejszenie spożycia mięsa zrównoważyłoby emisje CO2 w lotnictwie

Nowy raport firmy badawczej Profundo przygotowanej na zlecenie organizacji Madre Brava, pokazuje korzyści dla klimatu wynikające z ograniczenia spożycia mięsa na rzecz produktów pochodzenia roślinnego. Zdaniem autorów raportu całkowita rezygnacja z mięsa nie jest konieczna.

Publikacja: 13.11.2023 14:34

Zdaniem autorów raportu zmniejszenie spożycia mięsa o 30 procent pozwoliłoby zrównoważyć emisje CO2,

Zdaniem autorów raportu zmniejszenie spożycia mięsa o 30 procent pozwoliłoby zrównoważyć emisje CO2, które generuje lotnictwo.

Foto: Omar Prestwich/Unsplash

Obecnie połowa powierzchni Ziemi nadająca się do zamieszkania jest wykorzystywana na cele rolnicze. Z tego ponad 3/4 przeznaczone jest na produkcję zwierzęcą, choć mięso i nabiał zaspokajają mniejszą część światowego zapotrzebowania na białko i kalorie. Jak wynika z nowego raportu szwedzkiej grupy badawczej Profundo, przygotowanego na zlecenie organizacji Madre Brava, częściowa rezygnacja z jedzenia mięsa i przejście na roślinne alternatywy produktów odzwierzęcych przyniosłoby szereg korzyści dla klimatu oraz środowiska. Jedną znich mogłoby być zrónoważenie emisji generowanych przez lotnictwo.

Chcesz latać samolotem? Zrezygnuj z jedzenia mięsa

Autorzy raportu skupili się na ograniczeniu spożycia mięsa w krajach, których mieszkańcy konsumują go więcej niż jest to zalecane w powszechnie akceptowanych ocenach zdrowotnych i naukowych. Jak wskazują statystyki, Amerykanie i Kanadyjczycy spożywają sześć razy więcej czerwonego mięsa niż wynika to z rekomendacji naukowców z EAT-Lancet, a mieszkańcy Wielkiej Brytanii, Unii Europejskiej, Argentyny oraz Brazylii przekraczają sugerowane ilości czterokrotnie.

Czytaj więcej

Etykiety ostrzegające o fatalnych skutkach konsumpcji mięsa odstraszą klientów?

Analiza wykazała, że zastąpienie wegańskimi zamiennikami jednej trzeciej spożycia mięsa w tych krajach, pozwoliłoby ograniczyć emisje dwutlenku węgla o 728 milionów ton rocznie. Według danych Międzynarodowej Agencji Energetycznej zrównoważyłoby to niemal wszystkie emisje lotnicze z 2022 roku.

Powierzchnia gruntów rolnych, jaką udałoby się odzyskać przy ograniczeniu spożycia mięsa o 30 proc. wyniosłaby 3,4 miliona kilometrów kwadratowych, czyli więcej niż powierzchnia Indii. W dużym stopniu pomogłoby to w ochronie bioróżnorodności. Wdrożenie takich zmian w systemie żywnościowym na świecie pozwoliłoby również oszczędzić życie 420 milionów świń, ponad 22 miliardów kurczaków oraz 100 milionów krów. Ograniczenie hodowli zwierząt doprowadziłoby również do ogromnych oszczędności wody – autorzy badania oszacowali, że każdego roku zużywano by niemal 19 kilometrów sześciennych wody, co odpowiada 7,5 milionom basenów olimpijskich rocznie.

Mniej mięsa w diecie: korzyść dla ludzi i środowiska

Jak podkreśla Nico Muzi, dyrektor zarządzający organizacji Madre Brava, na zlecenie której powstał raport, korzyści wynikające ze zwiększenia spożycia białka roślinnego i jednoczesne ograniczenie konsumpcji mięsa są niezaprzeczalne. Mimo to światowy system żywnościowy wciąż nadmiernie wspiera produkcję i sprzedaż ogromnych ilości mięsa. Zdaniem Nico Muziego, dla dobra planety oraz zdrowia ludzi niezbędne jest jest wdrożenie odpowiednich zmian.

– Redukcja spożycia mięsa o 30 procent jest zgodna z uzgodnionym celem globalnej redukcji spożycia mięsa o 50 procent do roku 2040 – mówi Muzi, zauważając, że poszczególne kraje i regiony będą musiały uzgodnić indywidualne cele w oparciu o lokalne spożycie oraz emisje.

Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Materiał Promocyjny
Jaką Vitarą na różne tereny? Przewodnik po możliwościach Suzuki
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Na talerzu
Sportowcy w Paryżu chcą jeść więcej mięsa. Igrzyska coraz mniej wegańskie
Na talerzu
Raport: giganci przemysłu mięsnego i mleczarskiego wciąż oszukują konsumentów
Materiał Promocyjny
Warta oferuje spersonalizowaną terapię onkologiczną
Na talerzu
Nowy raport Banku Światowego: musimy jeść mniej mięsa, bo ugotujemy planetę
Materiał Promocyjny
Psychologia natychmiastowej gratyfikacji w erze cyfrowej