Raport: zmniejszenie spożycia mięsa zrównoważyłoby emisje CO2 w lotnictwie

Nowy raport firmy badawczej Profundo przygotowanej na zlecenie organizacji Madre Brava, pokazuje korzyści dla klimatu wynikające z ograniczenia spożycia mięsa na rzecz produktów pochodzenia roślinnego. Zdaniem autorów raportu całkowita rezygnacja z mięsa nie jest konieczna.

Publikacja: 13.11.2023 14:34

Zdaniem autorów raportu zmniejszenie spożycia mięsa o 30 procent pozwoliłoby zrównoważyć emisje CO2,

Zdaniem autorów raportu zmniejszenie spożycia mięsa o 30 procent pozwoliłoby zrównoważyć emisje CO2, które generuje lotnictwo.

Foto: Omar Prestwich/Unsplash

Obecnie połowa powierzchni Ziemi nadająca się do zamieszkania jest wykorzystywana na cele rolnicze. Z tego ponad 3/4 przeznaczone jest na produkcję zwierzęcą, choć mięso i nabiał zaspokajają mniejszą część światowego zapotrzebowania na białko i kalorie. Jak wynika z nowego raportu szwedzkiej grupy badawczej Profundo, przygotowanego na zlecenie organizacji Madre Brava, częściowa rezygnacja z jedzenia mięsa i przejście na roślinne alternatywy produktów odzwierzęcych przyniosłoby szereg korzyści dla klimatu oraz środowiska. Jedną znich mogłoby być zrónoważenie emisji generowanych przez lotnictwo.

Chcesz latać samolotem? Zrezygnuj z jedzenia mięsa

Autorzy raportu skupili się na ograniczeniu spożycia mięsa w krajach, których mieszkańcy konsumują go więcej niż jest to zalecane w powszechnie akceptowanych ocenach zdrowotnych i naukowych. Jak wskazują statystyki, Amerykanie i Kanadyjczycy spożywają sześć razy więcej czerwonego mięsa niż wynika to z rekomendacji naukowców z EAT-Lancet, a mieszkańcy Wielkiej Brytanii, Unii Europejskiej, Argentyny oraz Brazylii przekraczają sugerowane ilości czterokrotnie.

Czytaj więcej

Etykiety ostrzegające o fatalnych skutkach konsumpcji mięsa odstraszą klientów?

Analiza wykazała, że zastąpienie wegańskimi zamiennikami jednej trzeciej spożycia mięsa w tych krajach, pozwoliłoby ograniczyć emisje dwutlenku węgla o 728 milionów ton rocznie. Według danych Międzynarodowej Agencji Energetycznej zrównoważyłoby to niemal wszystkie emisje lotnicze z 2022 roku.

Powierzchnia gruntów rolnych, jaką udałoby się odzyskać przy ograniczeniu spożycia mięsa o 30 proc. wyniosłaby 3,4 miliona kilometrów kwadratowych, czyli więcej niż powierzchnia Indii. W dużym stopniu pomogłoby to w ochronie bioróżnorodności. Wdrożenie takich zmian w systemie żywnościowym na świecie pozwoliłoby również oszczędzić życie 420 milionów świń, ponad 22 miliardów kurczaków oraz 100 milionów krów. Ograniczenie hodowli zwierząt doprowadziłoby również do ogromnych oszczędności wody – autorzy badania oszacowali, że każdego roku zużywano by niemal 19 kilometrów sześciennych wody, co odpowiada 7,5 milionom basenów olimpijskich rocznie.

Mniej mięsa w diecie: korzyść dla ludzi i środowiska

Jak podkreśla Nico Muzi, dyrektor zarządzający organizacji Madre Brava, na zlecenie której powstał raport, korzyści wynikające ze zwiększenia spożycia białka roślinnego i jednoczesne ograniczenie konsumpcji mięsa są niezaprzeczalne. Mimo to światowy system żywnościowy wciąż nadmiernie wspiera produkcję i sprzedaż ogromnych ilości mięsa. Zdaniem Nico Muziego, dla dobra planety oraz zdrowia ludzi niezbędne jest jest wdrożenie odpowiednich zmian.

– Redukcja spożycia mięsa o 30 procent jest zgodna z uzgodnionym celem globalnej redukcji spożycia mięsa o 50 procent do roku 2040 – mówi Muzi, zauważając, że poszczególne kraje i regiony będą musiały uzgodnić indywidualne cele w oparciu o lokalne spożycie oraz emisje.

Obecnie połowa powierzchni Ziemi nadająca się do zamieszkania jest wykorzystywana na cele rolnicze. Z tego ponad 3/4 przeznaczone jest na produkcję zwierzęcą, choć mięso i nabiał zaspokajają mniejszą część światowego zapotrzebowania na białko i kalorie. Jak wynika z nowego raportu szwedzkiej grupy badawczej Profundo, przygotowanego na zlecenie organizacji Madre Brava, częściowa rezygnacja z jedzenia mięsa i przejście na roślinne alternatywy produktów odzwierzęcych przyniosłoby szereg korzyści dla klimatu oraz środowiska. Jedną znich mogłoby być zrónoważenie emisji generowanych przez lotnictwo.

Pozostało 82% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Na talerzu
Raport: giganci przemysłu mięsnego i mleczarskiego wciąż oszukują konsumentów
Na talerzu
Nowy raport Banku Światowego: musimy jeść mniej mięsa, bo ugotujemy planetę
Na talerzu
Nowe dane na temat marnowania żywności na świecie. Kto wyrzuca najwięcej?
Na talerzu
Dieta planetarna może opóźnić zmiany klimatyczne o 15 lat. Na czym polega?
Materiał Promocyjny
Mity i fakty – Samochody elektryczne nie są ekologiczne
Na talerzu
Jakie potrawy najczęściej wyrzucamy w święta? Na czele ulubiony polski przysmak