Raport: zmniejszenie spożycia mięsa zrównoważyłoby emisje CO2 w lotnictwie

Nowy raport firmy badawczej Profundo przygotowanej na zlecenie organizacji Madre Brava, pokazuje korzyści dla klimatu wynikające z ograniczenia spożycia mięsa na rzecz produktów pochodzenia roślinnego. Zdaniem autorów raportu całkowita rezygnacja z mięsa nie jest konieczna.

Publikacja: 13.11.2023 14:34

Zdaniem autorów raportu zmniejszenie spożycia mięsa o 30 procent pozwoliłoby zrównoważyć emisje CO2,

Zdaniem autorów raportu zmniejszenie spożycia mięsa o 30 procent pozwoliłoby zrównoważyć emisje CO2, które generuje lotnictwo.

Foto: Omar Prestwich/Unsplash

Obecnie połowa powierzchni Ziemi nadająca się do zamieszkania jest wykorzystywana na cele rolnicze. Z tego ponad 3/4 przeznaczone jest na produkcję zwierzęcą, choć mięso i nabiał zaspokajają mniejszą część światowego zapotrzebowania na białko i kalorie. Jak wynika z nowego raportu szwedzkiej grupy badawczej Profundo, przygotowanego na zlecenie organizacji Madre Brava, częściowa rezygnacja z jedzenia mięsa i przejście na roślinne alternatywy produktów odzwierzęcych przyniosłoby szereg korzyści dla klimatu oraz środowiska. Jedną znich mogłoby być zrónoważenie emisji generowanych przez lotnictwo.

Pozostało jeszcze 82% artykułu

Tylko 69 zł za pół roku czytania.

O tym, jak szybko zmienia się świat. Czy będzie pokój na Ukrainie. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, tłumaczymy, inspirujemy.

Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Na talerzu
Sportowcy w Paryżu chcą jeść więcej mięsa. Igrzyska coraz mniej wegańskie
Na talerzu
Raport: giganci przemysłu mięsnego i mleczarskiego wciąż oszukują konsumentów
Materiał Promocyjny
O przyszłości klimatu z ekspertami i biznesem. Przed nami Forum Ekologiczne
Na talerzu
Nowy raport Banku Światowego: musimy jeść mniej mięsa, bo ugotujemy planetę