ONZ ignoruje konieczność ograniczenia spożycia mięsa. Eksperci: „Zdumiewające”

Naukowcy skrytykowali pierwszą z trzech części planu działania Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), zarzucając jej autorom b...

Eksperci z Harvardu: produkcję mięsa trzeba ograniczyć dla dobra klimatu

Autorzy badania nie mają wątpliwości, że do końca dekady emisje sektora hodowli zwierząt muszą zostać ograniczone o połowę, a największy wysiłek w tym zakr...

Francja idzie na wojnę z „szybką modą”. Zakaz reklamy oraz opłaty

Francuski parlament przyjął projekt ustawy, która ma pomóc w ograniczeniu popularności tzw. szybkiej mody, czyli masowej produkcji tanich ubrań, głównie z...

Te dane to zimny prysznic dla Niemców. Nowe wytyczne dotyczące diety „eko”

Według nowych rekomendacji Niemieckiego Stowarzyszenie ds. Żywienia, Niemcy powinni drastycznie ograniczyć spożycie mięsa i zastąpić je produktami roślinny...

Wielkopolska nie chce węgla. Pierwsze polskie województwo w globalnej koalicji

Wielkopolska to pierwsze województwo w Polsce, które przystąpiło do Powering Past Coal Alliance (PPCA), koalicji zrzeszającej ponad 180 krajów, samorządów...

Francja mogłaby osiągnąć cele klimatyczne. Na drodze stoi jednak miłość do mięsa

Gdyby mieszkańcy Francji zmniejszyli o połowę spożycie mięsa, ten kraj bez problemu osiągnąłby swoje cele klimatyczne – twierdzą autorzy nowego raportu. By...

Mikroplastikiem odżywiają się nawet nienarodzone dzieci. „Nie zatrzymamy tego”

Eksperci z University of New Mexico alarmują, że zanieczyszczenie plastikiem środowiska wciąż rośnie, co oznacza, że będziemy coraz bardziej narażeni na wp...

Nadchodzi fala zachorowań na raka. Jakość powietrza jednym z winowajców

Do 2050 roku liczba nowych przypadków zachorowań na nowotworzy wzrośnie o ponad 70 procent w stosunku do roku 2022 – prognozuje WHO. To nie tylko skutek pa...

Ile najbiedniejsze kraje zapłacą za adaptację do zmian klimatu? Padła kwota

Dostosowanie do zmian klimatu będzie wydatkiem dla każdego z państw świata. Ile do 2030 roku będą musiały zapłacić najbiedniejsze kraje świata? Muchtar Bab...

Jaka dieta jest najlepsza dla zachowania zdrowia? Naukowcy znaleźli odpowiedź

Jaka dieta pozwala jak najdłużej zachować zdrowie fizyczne i psychiczne? Nowe badanie pozwala lepiej zrozumieć, jakiego rodzaju białka potrzebuje ludzki or...

Mięso zacznie znikać z naszych talerzy. Tego wymaga walka ze zmianami klimatu

Transformacja rolnictwa idzie jak po grudzie nawet w Unii Europejskiej, ale świat zaczyna dostrzegać problem, który stwarza rolnictwo. Ofiarą zmian padnie...

Ranking najbardziej ekologicznych krajów Europy. Polska daleko od czołówki

Jak wygląda czołówka krajów Europy najbardziej przyjaznych środowisku? Takie zestawienie przygotowała szwedzka firma Hemsol zajmującą się energią odnawialn...

„Wirusy zombie” obudzą się na Syberii? Naukowcy: to droga do nowej pandemii

Topnienie wiecznej zmarzliny na Syberii na skutek zmian klimatu niesie za sobą ryzyko związane z możliwością uwolnienia uwięzionych w nich przez dziesiątki...

Nowy raport: mikroplastik jest niemal we wszystkim, co jemy. Od kotletów po tofu

Naukowcy z Ocean Conservancy i Uniwersytetu w Toronto ostrzegają, że niezależnie od stosowanej diety, każdy konsument jest narażony na spożywanie mikrocząs...

Badanie: czy dieta wegańska może zmniejszać ryzyko zakażenia koronawirusem?

Badanie opublikowane na łamach czasopisma naukowego BMJ Nutrition, Prevention & Health wykazało, że osoby ograniczające lub całkowicie rezygnujące z produk...

Mark Zuckerberg otwiera nowy biznes. „Dziwny popis bogacza”. Fala krytyki

Mark Zuckerberg, twórca Facebooka, dyrektor generalny Meta Platforms, poinformował o swojej najnowszej inwestycji. Biznesmen w mediach społecznościowych po...

Dieta wegańska uratuje światowe PKB? Wielka gra o bilion dolarów

Nowe raport ujawnił, że większa powszechność diety roślinnej nie tylko pozwoliłaby uniknąć ponad 200 tysięcy przedwczesnych zgonów rocznie, ale też umożliw...

Toksyny w przedmiotach codziennego użytku. W taki sposób zatruwamy morza

Naukowcy z Norweskiego Uniwersytetu Nauki i Technologii ustalili, że tworzywa sztuczne, z których wykonane są przedmioty codziennego użytku, zawierają szer...

Ekologiczne technologie wkraczają do polskiego ciepłownictwa. Czy zmienią tę branżę?

Blisko 70 proc. ciepłownictwa w Polsce opiera się na węglu. Polscy naukowcy opracowali technologie, które pozwalają na produkcje czystego ciepła. Pierwsze...

17 proc. Polaków twierdzi, że UE może narzucić nam przymus jedzenia robaków

16 proc. Polaków wyraża obawę, że w związku z zieloną transformacją Unia Europejska w przyszłości może zabronić jedzenia mięsa, a 17 proc. badanych wierzy...