Naukowcy skrytykowali pierwszą z trzech części planu działania Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), zarzucając jej autorom b...
Autorzy badania nie mają wątpliwości, że do końca dekady emisje sektora hodowli zwierząt muszą zostać ograniczone o połowę, a największy wysiłek w tym zakr...
Francuski parlament przyjął projekt ustawy, która ma pomóc w ograniczeniu popularności tzw. szybkiej mody, czyli masowej produkcji tanich ubrań, głównie z...
Według nowych rekomendacji Niemieckiego Stowarzyszenie ds. Żywienia, Niemcy powinni drastycznie ograniczyć spożycie mięsa i zastąpić je produktami roślinny...
Wielkopolska to pierwsze województwo w Polsce, które przystąpiło do Powering Past Coal Alliance (PPCA), koalicji zrzeszającej ponad 180 krajów, samorządów...
Gdyby mieszkańcy Francji zmniejszyli o połowę spożycie mięsa, ten kraj bez problemu osiągnąłby swoje cele klimatyczne – twierdzą autorzy nowego raportu. By...
Eksperci z University of New Mexico alarmują, że zanieczyszczenie plastikiem środowiska wciąż rośnie, co oznacza, że będziemy coraz bardziej narażeni na wp...
Do 2050 roku liczba nowych przypadków zachorowań na nowotworzy wzrośnie o ponad 70 procent w stosunku do roku 2022 – prognozuje WHO. To nie tylko skutek pa...
Dostosowanie do zmian klimatu będzie wydatkiem dla każdego z państw świata. Ile do 2030 roku będą musiały zapłacić najbiedniejsze kraje świata? Muchtar Bab...
Jaka dieta pozwala jak najdłużej zachować zdrowie fizyczne i psychiczne? Nowe badanie pozwala lepiej zrozumieć, jakiego rodzaju białka potrzebuje ludzki or...
Transformacja rolnictwa idzie jak po grudzie nawet w Unii Europejskiej, ale świat zaczyna dostrzegać problem, który stwarza rolnictwo. Ofiarą zmian padnie...
Jak wygląda czołówka krajów Europy najbardziej przyjaznych środowisku? Takie zestawienie przygotowała szwedzka firma Hemsol zajmującą się energią odnawialn...
Topnienie wiecznej zmarzliny na Syberii na skutek zmian klimatu niesie za sobą ryzyko związane z możliwością uwolnienia uwięzionych w nich przez dziesiątki...
Naukowcy z Ocean Conservancy i Uniwersytetu w Toronto ostrzegają, że niezależnie od stosowanej diety, każdy konsument jest narażony na spożywanie mikrocząs...
Badanie opublikowane na łamach czasopisma naukowego BMJ Nutrition, Prevention & Health wykazało, że osoby ograniczające lub całkowicie rezygnujące z produk...
Mark Zuckerberg, twórca Facebooka, dyrektor generalny Meta Platforms, poinformował o swojej najnowszej inwestycji. Biznesmen w mediach społecznościowych po...
Nowe raport ujawnił, że większa powszechność diety roślinnej nie tylko pozwoliłaby uniknąć ponad 200 tysięcy przedwczesnych zgonów rocznie, ale też umożliw...
Naukowcy z Norweskiego Uniwersytetu Nauki i Technologii ustalili, że tworzywa sztuczne, z których wykonane są przedmioty codziennego użytku, zawierają szer...
Blisko 70 proc. ciepłownictwa w Polsce opiera się na węglu. Polscy naukowcy opracowali technologie, które pozwalają na produkcje czystego ciepła. Pierwsze...
16 proc. Polaków wyraża obawę, że w związku z zieloną transformacją Unia Europejska w przyszłości może zabronić jedzenia mięsa, a 17 proc. badanych wierzy...