Reklama
Rozwiń

Nowy raport Banku Światowego: musimy jeść mniej mięsa, bo ugotujemy planetę

Nowy raport ekspertów Banku Światowego alarmuje: zmiany w rolnictwie są niezbędne, aby ograniczyć globalne emisje gazów cieplarnianych. Jak osiągnąć ten ce...

Sondaż: Polacy chcą płacić więcej, by ratować klimat, ale stawiają jeden warunek

Globalne badanie pokazuje wysoki poziom świadomości klimatycznej mieszkańców w 125 krajach na świecie. Zdecydowana większość badanych deklaruje gotowość do...

Nowe dane na temat marnowania żywności na świecie. Kto wyrzuca najwięcej?

Nowy raport Programu Narodów Zjednoczonych ds. Ochrony Środowiska (UNEP) wykazał ogromną skalę marnowania żywności na świecie. Z raportu organizacji wynika...

Od czego zależy jakość snu? Nowe ustalenia naukowców. Badanie objęło 18 krajów

Bliski kontakt z naturą wiąże się z szeregiem korzyści dla organizmu, m.in. redukcją poziomu stresu. Nowe badanie wykazało, że mieszkanie przy ulicy obfitu...

Dieta planetarna może opóźnić zmiany klimatyczne o 15 lat. Na czym polega?

Naukowcy z Poczdamskiego Instytutu Badań nad Wpływem Klimatu (PIK) odkryli, że ograniczenie ilości produktów odzwierzęcych w diecie pomogłoby w odsunięciu...

Jakie potrawy najczęściej wyrzucamy w święta? Na czele ulubiony polski przysmak

Eksperci są zdania, że w obliczu kryzysu klimatycznego marnowanie żywności jest niezwykle istotną problemem, ale na świecie co roku do kosza trafia 1,3 mld...

ONZ ignoruje konieczność ograniczenia spożycia mięsa. Eksperci: „Zdumiewające”

Naukowcy skrytykowali pierwszą z trzech części planu działania Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), zarzucając jej autorom b...

Eksperci z Harvardu: produkcję mięsa trzeba ograniczyć dla dobra klimatu

Autorzy badania nie mają wątpliwości, że do końca dekady emisje sektora hodowli zwierząt muszą zostać ograniczone o połowę, a największy wysiłek w tym zakr...

Francja idzie na wojnę z „szybką modą”. Zakaz reklamy oraz opłaty

Francuski parlament przyjął projekt ustawy, która ma pomóc w ograniczeniu popularności tzw. szybkiej mody, czyli masowej produkcji tanich ubrań, głównie z...

Te dane to zimny prysznic dla Niemców. Nowe wytyczne dotyczące diety „eko”

Według nowych rekomendacji Niemieckiego Stowarzyszenie ds. Żywienia, Niemcy powinni drastycznie ograniczyć spożycie mięsa i zastąpić je produktami roślinny...

Wielkopolska nie chce węgla. Pierwsze polskie województwo w globalnej koalicji

Wielkopolska to pierwsze województwo w Polsce, które przystąpiło do Powering Past Coal Alliance (PPCA), koalicji zrzeszającej ponad 180 krajów, samorządów...

Francja mogłaby osiągnąć cele klimatyczne. Na drodze stoi jednak miłość do mięsa

Gdyby mieszkańcy Francji zmniejszyli o połowę spożycie mięsa, ten kraj bez problemu osiągnąłby swoje cele klimatyczne – twierdzą autorzy nowego raportu. By...

Mikroplastikiem odżywiają się nawet nienarodzone dzieci. „Nie zatrzymamy tego”

Eksperci z University of New Mexico alarmują, że zanieczyszczenie plastikiem środowiska wciąż rośnie, co oznacza, że będziemy coraz bardziej narażeni na wp...

Nadchodzi fala zachorowań na raka. Jakość powietrza jednym z winowajców

Do 2050 roku liczba nowych przypadków zachorowań na nowotworzy wzrośnie o ponad 70 procent w stosunku do roku 2022 – prognozuje WHO. To nie tylko skutek pa...

Ile najbiedniejsze kraje zapłacą za adaptację do zmian klimatu? Padła kwota

Dostosowanie do zmian klimatu będzie wydatkiem dla każdego z państw świata. Ile do 2030 roku będą musiały zapłacić najbiedniejsze kraje świata? Muchtar Bab...

Jaka dieta jest najlepsza dla zachowania zdrowia? Naukowcy znaleźli odpowiedź

Jaka dieta pozwala jak najdłużej zachować zdrowie fizyczne i psychiczne? Nowe badanie pozwala lepiej zrozumieć, jakiego rodzaju białka potrzebuje ludzki or...

Mięso zacznie znikać z naszych talerzy. Tego wymaga walka ze zmianami klimatu

Transformacja rolnictwa idzie jak po grudzie nawet w Unii Europejskiej, ale świat zaczyna dostrzegać problem, który stwarza rolnictwo. Ofiarą zmian padnie...

Ranking najbardziej ekologicznych krajów Europy. Polska daleko od czołówki

Jak wygląda czołówka krajów Europy najbardziej przyjaznych środowisku? Takie zestawienie przygotowała szwedzka firma Hemsol zajmującą się energią odnawialn...

„Wirusy zombie” obudzą się na Syberii? Naukowcy: to droga do nowej pandemii

Topnienie wiecznej zmarzliny na Syberii na skutek zmian klimatu niesie za sobą ryzyko związane z możliwością uwolnienia uwięzionych w nich przez dziesiątki...

Nowy raport: mikroplastik jest niemal we wszystkim, co jemy. Od kotletów po tofu

Naukowcy z Ocean Conservancy i Uniwersytetu w Toronto ostrzegają, że niezależnie od stosowanej diety, każdy konsument jest narażony na spożywanie mikrocząs...