Pierwszy na świecie zakaz produkcji mięsa w laboratorium

Podczas gdy kolejne kraje na świecie rozpoczynają badania nad mięsem produkowanym w laboratorium, konserwatywny rząd Włoch zdecydował się uniemożliwić rozwój tej branży w kraju.

Publikacja: 22.11.2023 17:09

Produkcja mięsa w laboratorium została zakazana we Włoszech

Produkcja mięsa w laboratorium została zakazana we Włoszech

Foto: Adobe Stock

Włoski rząd wprowadził zakaz produkcji, sprzedaży oraz importu mięsa komórkowego, tłumacząc decyzję chęcią ochrony tradycji kulinarnej kraju.

Włochy: Jaka kara będzie grozić za produkcję mięsa w laboratorium

We Włoszech wprowadzono również obostrzenia dotyczące nazewnictwa roślinnych zamienników mięsa, zabraniając używania nazw kojarzonych tradycyjnie z produktami odzwierzęcymi, takimi jak „stek” czy „salami”. Minister rolnictwa Francesco Lollobrigida napisał na Facebooku, że „Włochy są pierwszym krajem na świecie, który jest chroniony przed zagrożeniami społecznymi i gospodarczymi związanymi z żywnością syntetyczną”, a decyzja pozwoli zachować „tysiące miejsc pracy, włoską kulturę i tradycję”. Stwierdził również, że Unia Europejska dotychczas nie zatwierdziła przepisów dotyczących tego rodzaju żywności i jest przekonany, że zostaną odrzucone.

Czytaj więcej

Producent sztucznego mięsa z pozytywną oceną od FDA. "Przełomowy moment"

Naruszenie nowych przepisów będzie się wiązało z karą grzywny w wysokości do 150 000 euro, możliwością zamknięcia fabryki, w której dopuszczono się złamania zakazu, a także utratą prawa do uzyskania finansowania publicznego na okres do trzech lat.

Włoscy rolnicy zadowoleni z zakazania "mięsa z probówki"

Uchwalenie nowych przepisów spotkało się z aprobatą grup reprezentujących włoskich rolników, którzy nawoływali do wprowadzenia zakazu. Coldiretti, największe stowarzyszenie rolników we Włoszech, przekonywało, że na produkcji mięsa komórkowego wzbogacą się międzynarodowe korporacje, a stracą lokalni producenci mięsa. Rolnicy sugerowali również, że mięso produkowane w laboratorium może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów.

Czytaj więcej

Pierwsze na świecie lody waniliowe na bazie plastiku. Przełom w gastronomii?

Naukowcy: Mięso z laboratorium jest ekologiczne

Naukowcy z Uniwersytetu Oksfordzkiego ustalili, że produkcja mięsa komórkowego może być znacznie bardziej przyjazna dla środowiska niż hodowla zwierząt, ponieważ zużywa znacznie mniej zasobów. W zależności od rodzaju mięsa komórkowego, jego produkcja wymaga o 82-96 proc. mniej wody, o 99 proc. mniej gruntów i generuje o 78-96 proc. mniej gazów cieplarnianych niż produkcja tradycyjnego mięsa. Produkcja mięsa w laboratorium pozwala też na uniknięcie wykorzystywania antybiotyków oraz hormonów wzrostu, które często podaje się zwierzętom w hodowlach przemysłowych. Takie praktyki prowadzą do rozwoju antybiotykooporności, która odpowiada za ok. 1,2 miliona zgonów rocznie.

We Włoszech wprowadzono również obostrzenia dotyczące nazewnictwa roślinnych zamienników mięsa, zabraniając używania nazw kojarzonych tradycyjnie z produktami odzwierzęcymi

Decyzja włoskiego rządu jest zaskakująca, gdyż na całym świecie zainteresowanie produkcją mięsa komórkowego stale rośnie, a kolejne kraje decydują się na inwestycje w tę gałąź rolnictwa. Obecnie ponad 150 firm na świecie (w tym LabFarm w Polsce) pracuje nad produkcją mięsa z komórek zwierzęcych, a w badania, rozwój i wprowadzanie produktów na rynek zainwestowano dotychczas co najmniej 2,8 miliarda dolarów.

Do tej pory jedynie Singapur oraz Stany Zjednoczone uregulowały prawnie możliwość sprzedaży mięsa komórkowego. W lipcu Holandia, jako pierwszy kraj w Unii Europejskiej, dopuściła degustację żywności wyhodowanej z komórek zwierzęcych.

Włoski rząd wprowadził zakaz produkcji, sprzedaży oraz importu mięsa komórkowego, tłumacząc decyzję chęcią ochrony tradycji kulinarnej kraju.

Włochy: Jaka kara będzie grozić za produkcję mięsa w laboratorium

Pozostało 94% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Na talerzu
Nowy raport Banku Światowego: musimy jeść mniej mięsa, bo ugotujemy planetę
Materiał Promocyjny
Naszą siłą jest różnorodność
Na talerzu
Nowe dane na temat marnowania żywności na świecie. Kto wyrzuca najwięcej?
Na talerzu
Dieta planetarna może opóźnić zmiany klimatyczne o 15 lat. Na czym polega?
Na talerzu
Jakie potrawy najczęściej wyrzucamy w święta? Na czele ulubiony polski przysmak
Akcje Specjalne
Dekarbonizacja gospodarki bez wodoru będzie bardzo trudna
Na talerzu
ONZ ignoruje konieczność ograniczenia spożycia mięsa. Eksperci: „Zdumiewające”
Materiał Promocyjny
Sztuczna inteligencja może być wykorzystywana w każdej branży