17 proc. Polaków twierdzi, że UE może narzucić nam przymus jedzenia robaków

16 proc. Polaków wyraża obawę, że w związku z zieloną transformacją Unia Europejska w przyszłości może zabronić jedzenia mięsa, a 17 proc. badanych wierzy w to, że narzucony może zostać przymus jedzenia robaków. To wyniki najnowszego raportu Instytutu Spraw Publicznych (ISP).

Publikacja: 15.12.2023 15:38

17 proc. Polaków twierdzi, że UE może narzucić nam przymus jedzenia robaków

Foto: Adobe Stock

Instytut Spraw Publicznych (ISP) opublikował właśnie raport „Na widelcu. Konsumenci a transformacja systemu żywnościowego”. Zaprezentowano w nim wyniki badania, którego celem była diagnoza poziomu otwartości konsumentów i konsumentek na wprowadzanie niezbędnej dla osiągnięcia neutralności klimatycznej transformacji systemu żywnościowego. Raport wskazuje między innymi na rosnące dla Polek i Polaków znaczenie kwestii środowiskowo-klimatycznych w produkcji żywności. Badanie wykazało jednak także, że 16 proc. społeczeństwa wciąż obawia się, że w związku z zieloną transformacją w przyszłości przez Unię Europejską zabronione może zostać jedzenie mięsa.

Pozostało jeszcze 92% artykułu

Czytaj więcej, wiedz więcej!
9zł za pierwszy miesiąc.

Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
9 zł pierwszy miesiąc, a potem 39 zł/msc
Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Materiał Promocyjny
Jak wygląda nowoczesny leasing
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Na talerzu
Sportowcy w Paryżu chcą jeść więcej mięsa. Igrzyska coraz mniej wegańskie
Na talerzu
Raport: giganci przemysłu mięsnego i mleczarskiego wciąż oszukują konsumentów
Materiał Partnera
Kroki praktycznego wdrożenia i operowania projektem OZE w wymiarze lokalnym
Na talerzu
Nowy raport Banku Światowego: musimy jeść mniej mięsa, bo ugotujemy planetę
Materiał Promocyjny
Suzuki Moto Road Show już trwa. Znajdź termin w swoim mieście