17 proc. Polaków twierdzi, że UE może narzucić nam przymus jedzenia robaków

16 proc. Polaków wyraża obawę, że w związku z zieloną transformacją Unia Europejska w przyszłości może zabronić jedzenia mięsa, a 17 proc. badanych wierzy w to, że narzucony może zostać przymus jedzenia robaków. To wyniki najnowszego raportu Instytutu Spraw Publicznych (ISP).

Publikacja: 15.12.2023 15:38

17 proc. Polaków twierdzi, że UE może narzucić nam przymus jedzenia robaków

Foto: Adobe Stock

Instytut Spraw Publicznych (ISP) opublikował właśnie raport „Na widelcu. Konsumenci a transformacja systemu żywnościowego”. Zaprezentowano w nim wyniki badania, którego celem była diagnoza poziomu otwartości konsumentów i konsumentek na wprowadzanie niezbędnej dla osiągnięcia neutralności klimatycznej transformacji systemu żywnościowego. Raport wskazuje między innymi na rosnące dla Polek i Polaków znaczenie kwestii środowiskowo-klimatycznych w produkcji żywności. Badanie wykazało jednak także, że 16 proc. społeczeństwa wciąż obawia się, że w związku z zieloną transformacją w przyszłości przez Unię Europejską zabronione może zostać jedzenie mięsa.

Pozostało jeszcze 92% artykułu

Odbierz 20 zł zniżki - wybierz Płatności Powtarzalne

Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne. Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu
Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Na talerzu
Sportowcy w Paryżu chcą jeść więcej mięsa. Igrzyska coraz mniej wegańskie
Na talerzu
Nowy raport Banku Światowego: musimy jeść mniej mięsa, bo ugotujemy planetę
Na talerzu
Nowe dane na temat marnowania żywności na świecie. Kto wyrzuca najwięcej?