Ekologiczne technologie wkraczają do polskiego ciepłownictwa. Czy zmienią tę branżę?

Blisko 70 proc. ciepłownictwa w Polsce opiera się na węglu. Polscy naukowcy opracowali technologie, które pozwalają na produkcje czystego ciepła. Pierwsze...

17 proc. Polaków twierdzi, że UE może narzucić nam przymus jedzenia robaków

16 proc. Polaków wyraża obawę, że w związku z zieloną transformacją Unia Europejska w przyszłości może zabronić jedzenia mięsa, a 17 proc. badanych wierzy...

Raport: śmiertelne żniwo paliw kopalnych. Ponad 5 milionów zgonów rocznie

Najwięcej zgonów związanych z zanieczyszczeniem powietrza przez ropę, gaz i węgiel odnotowano w Chinach oraz Indiach, będących najbardziej zaludnionymi kra...

Raport: lobby mięsne coraz bardziej aktywne w sieci Tak szerzy dezinformację

Nowy raport ujawnia, w jaki sposób nieprawdziwe informacje dotyczące mięsa i nabiału oraz ich roślinnych alternatyw, szerzone za pośrednictwem mediów społe...

Globalny system żywnościowy do generalnego remontu

Ukryte koszty związane z negatywnym wpływem światowego systemu żywnościowego na środowisko i zdrowie publiczne sięgają niemal 13 bilionów dol. rocznie – uj...

Rocznie wyrzuca się 52 mln ton mięsa. Zwierzęta cierpią i umierają na marne

Co roku na całym świecie na marne zabija się aż 18 miliardów zwierząt hodowlanych.

Pierwszy na świecie zakaz produkcji mięsa w laboratorium

Podczas gdy kolejne kraje na świecie rozpoczynają badania nad mięsem produkowanym w laboratorium, konserwatywny rząd Włoch zdecydował się uniemożliwić rozw...

Badanie: Ponad połowa Europejczyków ogranicza spożycie mięsa

Najnowsze badanie postaw żywnościowych mieszkańców Europy potwierdza, że nadal popularny jest trend polegający na odchodzenia od mięsa i nabiału na rzecz r...

Raport: realizacja celów klimatycznych nierealna? Globalne zapóźnienie rośnie

Świat zatrzymał się w dążeniu do zatrzymania wzrostu globalnej temperatury na poziomie 1,5°C – ostrzegają autorzy raportu „State of Climate Action 2023”. S...

Papież Franciszek przywróci bezmięsne piątki w kościele? Aktywiści apelują

Aktywiści ekologiczni chcą, by papież Franciszek przywrócił bezmięsne piątki w całym Kościele – domagają się, by był to obowiązek, a nie wybór. Ich zdaniem...

Jaka przyszłość czeka tworzywa sztuczne?

Branża tworzyw sztucznych ma ambitne cele, chce być nawet zeroemisyjna i wpisywać się w Gospodarkę Obiegu Zamkniętego. Ale jak tego dokonać?

Raport: zmniejszenie spożycia mięsa zrównoważyłoby emisje CO2 w lotnictwie

Nowy raport firmy badawczej Profundo przygotowanej na zlecenie organizacji Madre Brava, pokazuje korzyści dla klimatu wynikające z ograniczenia spożycia mi...

Przemysł żywnościowy stoi paliwami kopalnymi

Najnowszy raport organizacji Global Alliance for the Future of Food i Dalberg Advisors wykazał, że globalne systemy żywnościowe odpowiadają za co najmniej...

Etykiety ostrzegające o fatalnych skutkach konsumpcji mięsa odstraszą klientów?

Czy o konsekwencjach spożycia mięsa należy informować konsumentów w podobny sposób, jak palaczy? Najnowsze badanie sugeruje, że mogłoby to zachęcić do wybo...

Chcą, żeby WHO ogłosiła globalny stan zagrożenia zdrowia publicznego

Naukowcy zajmujący się medycyną chcą, by Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ogłosiła globalny stan zagrożenia zdrowia publicznego. Podkreślają, że kryzys k...

Połowa ludzkości zagrożona. Klimat się zmienia, denga atakuje

Denga, zakaźna choroba niegdyś obecna tylko na niewielkich obszarach Azji, dziś występuje na kilku kontynentach i zagraża niemal połowie globalnej populacji.

Naukowcy alarmują: ludzkość poniosła porażkę

Najnowsza ocena klimatycznych „parametrów życiowych” Ziemi wykazała, że stan aż 20 z 35 badanych aspektów drastycznie się pogorszył. Autorzy badania ostrze...

Kryzys klimatyczny i bioróżnorodności to globalny stan zagrożenia zdrowia

Na łamach ponad 200 czasopism medycznych ukazał się artykuł, w którym eksperci wzywają Światową Organizację Zdrowia (WHO) do uznania, że pogłębiający się k...

Brak wody ciąży globalnej ekonomii

Kryzys klimatyczny zagraża ekosystemom wodnym, co wiąże się z poważnymi konsekwencjami nie tylko dla środowiska, ale też dobrostanu ludzi oraz bezpieczeńst...

Dania chce promować roślinną żywność i inspirować resztę świata

To pierwszy kraj na świecie, który opublikował plan ograniczenia emisji gazów cieplarnianych poprzez oparciu swojego systemu żywnościowego na produktach ro...