Badanie opublikowane na łamach czasopisma naukowego BMJ Nutrition, Prevention & Health wykazało, że osoby ograniczające lub całkowicie rezygnujące z produk...
Mark Zuckerberg, twórca Facebooka, dyrektor generalny Meta Platforms, poinformował o swojej najnowszej inwestycji. Biznesmen w mediach społecznościowych po...
Nowe raport ujawnił, że większa powszechność diety roślinnej nie tylko pozwoliłaby uniknąć ponad 200 tysięcy przedwczesnych zgonów rocznie, ale też umożliw...
Naukowcy z Norweskiego Uniwersytetu Nauki i Technologii ustalili, że tworzywa sztuczne, z których wykonane są przedmioty codziennego użytku, zawierają szer...
Blisko 70 proc. ciepłownictwa w Polsce opiera się na węglu. Polscy naukowcy opracowali technologie, które pozwalają na produkcje czystego ciepła. Pierwsze...
16 proc. Polaków wyraża obawę, że w związku z zieloną transformacją Unia Europejska w przyszłości może zabronić jedzenia mięsa, a 17 proc. badanych wierzy...
Najwięcej zgonów związanych z zanieczyszczeniem powietrza przez ropę, gaz i węgiel odnotowano w Chinach oraz Indiach, będących najbardziej zaludnionymi kra...
Nowy raport ujawnia, w jaki sposób nieprawdziwe informacje dotyczące mięsa i nabiału oraz ich roślinnych alternatyw, szerzone za pośrednictwem mediów społe...
Ukryte koszty związane z negatywnym wpływem światowego systemu żywnościowego na środowisko i zdrowie publiczne sięgają niemal 13 bilionów dol. rocznie – uj...
Podczas gdy kolejne kraje na świecie rozpoczynają badania nad mięsem produkowanym w laboratorium, konserwatywny rząd Włoch zdecydował się uniemożliwić rozw...
Najnowsze badanie postaw żywnościowych mieszkańców Europy potwierdza, że nadal popularny jest trend polegający na odchodzenia od mięsa i nabiału na rzecz r...
Świat zatrzymał się w dążeniu do zatrzymania wzrostu globalnej temperatury na poziomie 1,5°C – ostrzegają autorzy raportu „State of Climate Action 2023”. S...
Aktywiści ekologiczni chcą, by papież Franciszek przywrócił bezmięsne piątki w całym Kościele – domagają się, by był to obowiązek, a nie wybór. Ich zdaniem...
Nowy raport firmy badawczej Profundo przygotowanej na zlecenie organizacji Madre Brava, pokazuje korzyści dla klimatu wynikające z ograniczenia spożycia mi...
Najnowszy raport organizacji Global Alliance for the Future of Food i Dalberg Advisors wykazał, że globalne systemy żywnościowe odpowiadają za co najmniej...
Czy o konsekwencjach spożycia mięsa należy informować konsumentów w podobny sposób, jak palaczy? Najnowsze badanie sugeruje, że mogłoby to zachęcić do wybo...
Naukowcy zajmujący się medycyną chcą, by Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ogłosiła globalny stan zagrożenia zdrowia publicznego. Podkreślają, że kryzys k...
Denga, zakaźna choroba niegdyś obecna tylko na niewielkich obszarach Azji, dziś występuje na kilku kontynentach i zagraża niemal połowie globalnej populacji.