Reklama

Rocznie wyrzuca się 52 mln ton mięsa. Zwierzęta cierpią i umierają na marne

Co roku na całym świecie na marne zabija się aż 18 miliardów zwierząt hodowlanych.

Publikacja: 23.11.2023 11:12

Rocznie wyrzuca się 52 mln ton mięsa. Zwierzęta cierpią i umierają na marne

Foto: AdobeStock

Statystyki dotyczące marnowania żywności – w tym mięsa – są jasnym dowodem na to, że problem wciąż jest palący. By dowiedzieć się jak bardzo, naukowcy z Uniwersytetu Leiden spróbowali oszacować, jak duże są ilości marnowanego jedzenia. Co istotne, pracowali na danych z 2019 roku – nie chcieli, by na szacunki wpłynęła pandemia COVID-19. Wnioski z badań nie są zbyt optymistyczne – eksperci obliczyli bowiem, że rocznie na marne ginie niemal 18 mld zwierząt, z których produkuje się 52,4 mln ton mięsa. To ok. 1/6 całej światowej produkcji. 

Pozostało jeszcze 89% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Na talerzu
Greenpeace: ryby z Bałtyku zanieczyszczone chemikaliami
Materiał Promocyjny
Bank Pekao uczy cyberodporności
Na talerzu
Znów głośno o diecie planetarnej. Eksperci ostrzegają przed dezinformacją
Na talerzu
Produkty spożywcze drożeją z powodu zmian klimatu. Wyniki globalnego badania
Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Materiał Promocyjny
Nowy Ursus to wyjątkowy projekt mieszkaniowy w historii Ronsona
Reklama
Reklama