Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Aktualizacja: 19.09.2025 08:01 Publikacja: 12.12.2023 15:47
Jak wynika z raportu fundacji Changing Markets Foundation, na platformie X (d. Twitter), w ciągu 14 miesięcy na ten temat opublikowano aż milion postów zawierających nieprawdy lub półprawdy.
Foto: Darth Liu Unsplash
Hodowla zwierząt powoduje co najmniej 14,5 proc. globalnych emisji CO2, a produkcja mięsa generuje niemal 60 proc. emisji gazów cieplarnianych pochodzących z sektora żywności.
Naukowcy od lat podkreślają, że ograniczenie spożycia mięsa jest konieczne, aby utrzymać cel ograniczenia wzrostu globalnej temperatury na poziomie 1,5°C, szczególnie w krajach najbogatszych, gdzie konsumpcja mięsa wielokrotnie przekracza zalecane ilości.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Zmiany klimatyczne i towarzyszące im ekstremalne zjawiska pogodowe doprowadziły do gwałtownego wzrostu cen podst...
Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) postanowił ukrócić nieetyczne praktyki branży mięsnej. To ma u...
Nowe zalecenia dietetyczne Austrii uwzględniają zarówno przesłanki zdrowotne, jak i klimatyczne. To kolejne pańs...
Menu w wiosce olimpijskiej podczas tegorocznych igrzysk olimpijskich w Paryżu miało opierać się głównie na rośli...
Nowy raport ekspertów Banku Światowego alarmuje: zmiany w rolnictwie są niezbędne, aby ograniczyć globalne emisj...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas