Reklama

Raport: lobby mięsne coraz bardziej aktywne w sieci Tak szerzy dezinformację

Nowy raport ujawnia, w jaki sposób nieprawdziwe informacje dotyczące mięsa i nabiału oraz ich roślinnych alternatyw, szerzone za pośrednictwem mediów społecznościowych, podważają działania klimatyczne.

Publikacja: 12.12.2023 15:47

Jak wynika z raportu fundacji Changing Markets Foundation, na platformie X (d. Twitter), w ciągu 14

Jak wynika z raportu fundacji Changing Markets Foundation, na platformie X (d. Twitter), w ciągu 14 miesięcy na ten temat opublikowano aż milion postów zawierających nieprawdy lub półprawdy.

Foto: Darth Liu Unsplash

Hodowla zwierząt powoduje co najmniej 14,5 proc. globalnych emisji CO2, a produkcja mięsa generuje niemal 60 proc. emisji gazów cieplarnianych pochodzących z sektora żywności.

Naukowcy od lat podkreślają, że ograniczenie spożycia mięsa jest konieczne, aby utrzymać cel ograniczenia wzrostu globalnej temperatury na poziomie 1,5°C, szczególnie w krajach najbogatszych, gdzie konsumpcja mięsa wielokrotnie przekracza zalecane ilości.

Pozostało jeszcze 88% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Na talerzu
Produkty spożywcze drożeją z powodu zmian klimatu. Wyniki globalnego badania
Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Na talerzu
Sportowcy w Paryżu chcą jeść więcej mięsa. Igrzyska coraz mniej wegańskie
Materiał Promocyjny
Bieszczady to region, który wciąż zachowuje aurę dzikości i tajemniczości
Na talerzu
Nowy raport Banku Światowego: musimy jeść mniej mięsa, bo ugotujemy planetę
Materiał Promocyjny
Jak sfinansować rozwój w branży rolno-spożywczej?
Reklama
Reklama