Hodowla zwierząt powoduje co najmniej 14,5 proc. globalnych emisji CO2, a produkcja mięsa generuje niemal 60 proc. emisji gazów cieplarnianych pochodzących z sektora żywności.
Naukowcy od lat podkreślają, że ograniczenie spożycia mięsa jest konieczne, aby utrzymać cel ograniczenia wzrostu globalnej temperatury na poziomie 1,5°C, szczególnie w krajach najbogatszych, gdzie konsumpcja mięsa wielokrotnie przekracza zalecane ilości.
Czy dieta bezmięsna jest niemęska?
Tymczasem media społecznościowe są zalewane ogromną liczbą postów szerzących nieprawdziwe teorie dotyczące produktów odzwierzęcych, a także ich zamienników pochodzenia roślinnego oraz mięsa komórkowego.
Jak wynika z raportu fundacji Changing Markets Foundation, na platformie X (d. Twitter), w ciągu 14 miesięcy na ten temat opublikowano aż milion postów zawierających nieprawdy lub półprawdy.
Czytaj więcej
Najnowsze badanie postaw żywnościowych mieszkańców Europy potwierdza, że nadal popularny jest tre...