Raport: lobby mięsne coraz bardziej aktywne w sieci Tak szerzy dezinformację

Nowy raport ujawnia, w jaki sposób nieprawdziwe informacje dotyczące mięsa i nabiału oraz ich roślinnych alternatyw, szerzone za pośrednictwem mediów społecznościowych, podważają działania klimatyczne.

Publikacja: 12.12.2023 15:47

Jak wynika z raportu fundacji Changing Markets Foundation, na platformie X (d. Twitter), w ciągu 14

Jak wynika z raportu fundacji Changing Markets Foundation, na platformie X (d. Twitter), w ciągu 14 miesięcy na ten temat opublikowano aż milion postów zawierających nieprawdy lub półprawdy.

Foto: Darth Liu Unsplash

Hodowla zwierząt powoduje co najmniej 14,5 proc. globalnych emisji CO2, a produkcja mięsa generuje niemal 60 proc. emisji gazów cieplarnianych pochodzących z sektora żywności.

Naukowcy od lat podkreślają, że ograniczenie spożycia mięsa jest konieczne, aby utrzymać cel ograniczenia wzrostu globalnej temperatury na poziomie 1,5°C, szczególnie w krajach najbogatszych, gdzie konsumpcja mięsa wielokrotnie przekracza zalecane ilości.

Czy dieta bezmięsna jest niemęska? 

Tymczasem media społecznościowe są zalewane ogromną liczbą postów szerzących nieprawdziwe teorie dotyczące produktów odzwierzęcych, a także ich zamienników pochodzenia roślinnego oraz mięsa komórkowego.

Jak wynika z raportu fundacji Changing Markets Foundation, na platformie X (d. Twitter), w ciągu 14 miesięcy na ten temat opublikowano aż milion postów zawierających nieprawdy lub półprawdy.

Czytaj więcej

Badanie: Ponad połowa Europejczyków ogranicza spożycie mięsa

Sporo powielanych mitów stara się zniechęcić do konsumpcji roślinnych zamienników mięsa poprzez utrzymywanie narracji, że spożycie produktów na bazie soi jest „niemęskie”, szkodliwe oraz uniemożliwia wypracowanie umięśnionej sylwetki kulturysty.

Jako kontrargumenty stosuje się tu często nieprawdziwe informacje dotyczące rzekomych korzyści płynących ze spożycia dużych ilości czerwonego mięsa oraz jajek i promuje się dietę bogatą w te produkty jako idealną dla „prawdziwych mężczyzn”.

Część postów stara się podważać zasadność wyborów żywieniowych i działań klimatycznych wegan poprzez nazywanie ich „fanatykami” lub „członkami sekty”.

Około 20 proc. przeanalizowanych postów zawierało treści wypełniające znamiona greenwashingu, przekonujące, że produkty odzwierzęce są przyjazne dla środowiska oraz niezbędne dla utrzymania zdrowia i dobrej kondycji fizycznej.

Najbardziej powszechną formą dezinformacji są ataki na alternatywne źródła białka. Ich autorzy starają się wzbudzić w czytelnikach wątpliwość co do zawartych w nich składników. Chętnie atakuje się np. mięso komórkowe, nazywając je „sztucznym” czy „fałszywym”.

Czy mięso komórkowe jest szkodliwe dla środowiska?

W raporcie przytoczono m.in. post opublikowany na platformie X w maju 2023 roku przez syna Donalda Trumpa, który 10 mln swoich obserwujących poinformował, że produkcja mięsa komórkowego jest szkodliwa dla środowiska. Donald Trump Jr. powołał się przy tym na badanie, z którego wynikało, że mięso hodowane w laboratorium wytwarza do 25 razy więcej CO2, niż tradycyjne.

Syn Donalda Trumpa nie wspomniał jednak, że przytoczone dane są bardzo niejasne, a liczba podana w poście to najgorszy z możliwych scenariuszy, podczas gdy realistyczne szacunki wskazują na to, że produkcja mięsa komórkowego pozwoli zaoszczędzić ogromne ilości zasobów oraz ograniczyć emisje CO2. Przytoczone badanie nie było również recenzowane.

Autorzy badania podkreślają, że kwestie związane ze zmianą diety oraz ochroną środowiska są trudne, a kampanie dezinformacyjne, prowadzone przez lobbystów przemysłu mięsnego oraz mleczarskiego, dodatkowo utrudniają promocję zdrowych i odpowiedzialnych klimatycznie postaw w społeczeństwie.

Hodowla zwierząt powoduje co najmniej 14,5 proc. globalnych emisji CO2, a produkcja mięsa generuje niemal 60 proc. emisji gazów cieplarnianych pochodzących z sektora żywności.

Naukowcy od lat podkreślają, że ograniczenie spożycia mięsa jest konieczne, aby utrzymać cel ograniczenia wzrostu globalnej temperatury na poziomie 1,5°C, szczególnie w krajach najbogatszych, gdzie konsumpcja mięsa wielokrotnie przekracza zalecane ilości.

Pozostało 88% artykułu
Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Na talerzu
Sportowcy w Paryżu chcą jeść więcej mięsa. Igrzyska coraz mniej wegańskie
Na talerzu
Raport: giganci przemysłu mięsnego i mleczarskiego wciąż oszukują konsumentów
Materiał Promocyjny
Przewaga technologii sprawdza się na drodze
Na talerzu
Nowy raport Banku Światowego: musimy jeść mniej mięsa, bo ugotujemy planetę
Walka o Klimat
„Rzeczpospolita” nagrodziła zasłużonych dla środowiska