Aktualizacja: 17.05.2025 21:39 Publikacja: 19.01.2024 11:45
Zdaniem autorów badania, dieta roślinna zapewnia więcej składników odżywczych, które wzmacniają układ odpornościowy i pomagają zwalczać infekcje wirusowe. Podkreślają oni jednak, że badanie ma jedynie charakter obserwacyjny i nie udowadnia z całą pewnością związku przyczynowego między dietą roślinną a mniejszym ryzykiem zachorowania na Covid-19.
Foto: Medakit Ltd Unsplash
Autorzy badania twierdzą, że dieta roślinna nie tylko ma związek z lepszymi wskaźnikami masy ciała (BMI) oraz mniejszą częstością występowania otyłości i nadwagi, ale może również przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka zakażenia wirusem SARS-CoV-2.
Nowe badania opublikowane na łamach „Journal of Climate Change and Health” wykazało, że niepewność dotycząca prz...
Według naukowców wielu zgonom spowodowanym upałami udało się zapobiec. Najnowsze badanie sugeruje, że potrzebne...
Nowe badanie wykazało skalę ofiar niebezpiecznych fal upałów, które nawiedziły Europę w ubiegłym roku. Najmocnie...
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ostrzega, że pogłębiający się kryzys klimatyczny wpływa na p...
Nowy artykuł potwierdza wpływ zmian klimatu na kilkanaście schorzeń neurologicznych, w tym chorobę Alzheimera, p...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas