Autorzy badania twierdzą, że dieta roślinna nie tylko ma związek z lepszymi wskaźnikami masy ciała (BMI) oraz mniejszą częstością występowania otyłości i nadwagi, ale może również przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka zakażenia wirusem SARS-CoV-2.
Czy dieta wegańska zmniejsza ryzyko zakażenia koronawirusem?
W badaniu przeanalizowano dane dotyczące 702 dorosłych Brazylijczyków, spośród których 424 osoby spożywały mięso i nabiał, a 278 deklarowało się jako weganie, wegetarianie lub fleksitarianie, spożywający produkty odzwierzęce nie częściej niż trzy razy w tygodniu.
Czytaj więcej
Siewcy dezinformacji nie są już w stanie negować zmian klimatycznych, dlatego zmienili strategię – przekonują autorzy raportu przygotowanego przez brytyjską organizację CCDH. Google na razie nie potrafi się przeciwstawić nowej fali dezinformacji klimatycznej – dodają autorzy analizy.
Autorzy badania nie stwierdzili znaczących różnic pod względem płci, wieku ani stosowania szczepień pomiędzy obiema grupami, odnotowali natomiast, że osoby spożywające więcej roślin były z reguły lepiej wykształcone, były bardziej aktywne fizycznie i rzadziej występowała u nich nadwaga czy otyłość.
Wśród całej grupy badanych osób stwierdzono 330 przypadków zachorowania na COVID-19, z czego 224 osoby przeszły chorobę z objawami łagodnymi, a 106 z umiarkowanymi.