Autorzy badania twierdzą, że dieta roślinna nie tylko ma związek z lepszymi wskaźnikami masy ciała (BMI) oraz mniejszą częstością występowania otyłości i nadwagi, ale może również przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka zakażenia wirusem SARS-CoV-2.
Czy dieta wegańska zmniejsza ryzyko zakażenia koronawirusem?
W badaniu przeanalizowano dane dotyczące 702 dorosłych Brazylijczyków, spośród których 424 osoby spożywały mięso i nabiał, a 278 deklarowało się jako weganie, wegetarianie lub fleksitarianie, spożywający produkty odzwierzęce nie częściej niż trzy razy w tygodniu.
Czytaj więcej
Siewcy dezinformacji nie są już w stanie negować zmian klimatycznych, dlatego zmienili strategię...
Autorzy badania nie stwierdzili znaczących różnic pod względem płci, wieku ani stosowania szczepień pomiędzy obiema grupami, odnotowali natomiast, że osoby spożywające więcej roślin były z reguły lepiej wykształcone, były bardziej aktywne fizycznie i rzadziej występowała u nich nadwaga czy otyłość.
Wśród całej grupy badanych osób stwierdzono 330 przypadków zachorowania na COVID-19, z czego 224 osoby przeszły chorobę z objawami łagodnymi, a 106 z umiarkowanymi.