Badanie: czy dieta wegańska może zmniejszać ryzyko zakażenia koronawirusem?

Badanie opublikowane na łamach czasopisma naukowego BMJ Nutrition, Prevention & Health wykazało, że osoby ograniczające lub całkowicie rezygnujące z produktów odzwierzęcych w diecie, mogą być mniej narażone na zakażenie wirusem SARS‑CoV‑2.

Publikacja: 19.01.2024 11:45

Zdaniem autorów badania, dieta roślinna zapewnia więcej składników odżywczych, które wzmacniają ukła

Zdaniem autorów badania, dieta roślinna zapewnia więcej składników odżywczych, które wzmacniają układ odpornościowy i pomagają zwalczać infekcje wirusowe. Podkreślają oni jednak, że badanie ma jedynie charakter obserwacyjny i nie udowadnia z całą pewnością związku przyczynowego między dietą roślinną a mniejszym ryzykiem zachorowania na Covid-19.

Foto: Medakit Ltd Unsplash

Autorzy badania twierdzą, że dieta roślinna nie tylko ma związek z lepszymi wskaźnikami masy ciała (BMI) oraz mniejszą częstością występowania otyłości i nadwagi, ale może również przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka zakażenia wirusem SARS-CoV-2. 

Czy dieta wegańska zmniejsza ryzyko zakażenia koronawirusem?

W badaniu przeanalizowano dane dotyczące 702 dorosłych Brazylijczyków, spośród których 424 osoby spożywały mięso i nabiał, a 278 deklarowało się jako weganie, wegetarianie lub fleksitarianie, spożywający produkty odzwierzęce nie częściej niż trzy razy w tygodniu.

Czytaj więcej

Raport: nowy rodzaj dezinformacji klimatycznej rośnie w siłę. Youtube bezradny

Autorzy badania nie stwierdzili znaczących różnic pod względem płci, wieku ani stosowania szczepień pomiędzy obiema grupami, odnotowali natomiast, że osoby spożywające więcej roślin były z reguły lepiej wykształcone, były bardziej aktywne fizycznie i rzadziej występowała u nich nadwaga czy otyłość.

Wśród całej grupy badanych osób stwierdzono 330 przypadków zachorowania na COVID-19, z czego 224 osoby przeszły chorobę z objawami łagodnymi, a 106 z umiarkowanymi. 

Zdecydowanie częściej chorowały osoby spożywające produkty odzwierzęce – w tej grupie zachorowalność wyniosła 52 proc., natomiast wśród osób na diecie roślinnej lub ograniczającej spożycie mięsa i nabiału zachorowało 40 proc. Naukowcy zauważyli, że czas trwania objawów nie różnił się specjalnie między obiema grupami, jednak wśród osób spożywających produkty odzwierzęce odnotowano wyższe ryzyko wystąpienia umiarkowanych i ciężkich infekcji.

Zdaniem autorów badania, dieta roślinna zapewnia więcej składników odżywczych, które wzmacniają układ odpornościowy i pomagają zwalczać infekcje wirusowe.

– Roślinna dieta jest bogate w przeciwutleniacze, fitosterole i polifenole, które pozytywnie wpływają na kilka typów komórek biorących udział w funkcjonowaniu układu odpornościowego i wykazują bezpośrednie właściwości przeciwwirusowe – czytamy w badaniu.

Naukowcy podkreślają jednak, że badanie ma jedynie charakter obserwacyjny i nie udowadnia z całą pewnością związku przyczynowego między dietą roślinną a mniejszym ryzykiem zachorowania na Covid-19. Zauważają jednak, że ustalenia płynące z tej oraz wcześniejszych analiz uzasadniają zalecanie przestrzegania diety wegańskiej oraz wegetariańskiej.

Wśród osób stosujących dietę roślinną występuje mniejsze ryzyko nadwagi lub otyłości oraz zachorowania na cukrzycę typu 2, są one również częściej aktywne fizycznie, a wszystko to zmniejsza szanse na zarażenie wirusem SARS-CoV-2. Z kolei w przypadku zachorowania na Covid-19, wszystkie te czynniki ograniczają szansę na wystąpienie bardziej dotkliwych objawów, prowadzących do hospitalizacji lub zgonu.

Zdrowie
Od czego zależy jakość snu? Nowe ustalenia naukowców. Badanie objęło 18 krajów
Zdrowie
Mikroplastikiem odżywiają się nawet nienarodzone dzieci. „Nie zatrzymamy tego”
Zdrowie
Nadchodzi fala zachorowań na raka. Jakość powietrza jednym z winowajców
Zdrowie
„Wirusy zombie” obudzą się na Syberii? Naukowcy: to droga do nowej pandemii
Zdrowie
Raport: śmiertelne żniwo paliw kopalnych. Ponad 5 milionów zgonów rocznie