Badanie: czy dieta wegańska może zmniejszać ryzyko zakażenia koronawirusem?

Badanie opublikowane na łamach czasopisma naukowego BMJ Nutrition, Prevention & Health wykazało, że osoby ograniczające lub całkowicie rezygnujące z produktów odzwierzęcych w diecie, mogą być mniej narażone na zakażenie wirusem SARS‑CoV‑2.

Publikacja: 19.01.2024 11:45

Zdaniem autorów badania, dieta roślinna zapewnia więcej składników odżywczych, które wzmacniają ukła

Zdaniem autorów badania, dieta roślinna zapewnia więcej składników odżywczych, które wzmacniają układ odpornościowy i pomagają zwalczać infekcje wirusowe. Podkreślają oni jednak, że badanie ma jedynie charakter obserwacyjny i nie udowadnia z całą pewnością związku przyczynowego między dietą roślinną a mniejszym ryzykiem zachorowania na Covid-19.

Foto: Medakit Ltd Unsplash

Autorzy badania twierdzą, że dieta roślinna nie tylko ma związek z lepszymi wskaźnikami masy ciała (BMI) oraz mniejszą częstością występowania otyłości i nadwagi, ale może również przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka zakażenia wirusem SARS-CoV-2. 

Czy dieta wegańska zmniejsza ryzyko zakażenia koronawirusem?

Pozostało jeszcze 89% artykułu

Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.

Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu.
Zdrowie
Kryzys klimatyczny uderza w przedstawicieli pokolenia Z. Nowe badanie
Zdrowie
Upały będą zabijać coraz więcej osób
Zdrowie
Fatalne dane na temat upałów. Europa przegrywa ze zmianami klimatycznymi
Zdrowie
Niebezpieczne bakterie w owocach morza. Wody Bałtyku szczególnie zagrożone
Zdrowie
Kryzys klimatyczny pogłębia problemy neurologiczne. Więcej migren i demencji