Aktualizacja: 17.05.2025 21:36 Publikacja: 08.01.2024 13:54
Globalne systemy żywnościowe odpowiadają za jedną trzecią emisji gazów cieplarnianych.
Foto: Maarten van den Heuvel Unsplash
Globalne systemy żywnościowe odpowiadają za jedną trzecią emisji gazów cieplarnianych, a produkty pochodzenia zwierzęcego przyczyniają się do ogromnych emisji metanu i amoniaku, które reagują z innymi substancjami zanieczyszczającymi, tworząc drobne cząstki stałe, które mogą prowadzić m.in. do chorób układu krążenia, raka płuc czy cukrzycy.
Jak wynika z danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), w 2019 roku zanieczyszczenie powietrza doprowadziło do ok. 4 milionów przedwczesnych zgonów na świecie. Szacuje się, że co piąta śmierć była wynikiem zanieczyszczeń generowanych przez rolnictwo.
Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) postanowił ukrócić nieetyczne praktyki branży mięsnej. To ma u...
Nowe zalecenia dietetyczne Austrii uwzględniają zarówno przesłanki zdrowotne, jak i klimatyczne. To kolejne pańs...
Menu w wiosce olimpijskiej podczas tegorocznych igrzysk olimpijskich w Paryżu miało opierać się głównie na rośli...
Nowy raport ekspertów Banku Światowego alarmuje: zmiany w rolnictwie są niezbędne, aby ograniczyć globalne emisj...
Nowy raport Programu Narodów Zjednoczonych ds. Ochrony Środowiska (UNEP) wykazał ogromną skalę marnowania żywnoś...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas