Reklama

Globalny system żywnościowy do generalnego remontu

Ukryte koszty związane z negatywnym wpływem światowego systemu żywnościowego na środowisko i zdrowie publiczne sięgają niemal 13 bilionów dol. rocznie – ujawnia nowy raport Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).

Publikacja: 23.11.2023 12:07

Gdyby mieszkańcy Europy płacili nieco więcej za kakao, mogłoby to wpłynąć pozytywnie zarówno na ich

Gdyby mieszkańcy Europy płacili nieco więcej za kakao, mogłoby to wpłynąć pozytywnie zarówno na ich zdrowie, jak i na status materialny rolników w Afryce Zachodniej

Foto: AdobeStock

Najnowszy raport FAO rzuca nowe światło na konieczność przeprowadzenia transformacji światowych systemów rolno-spożywczych. Choć autorzy dokumentu podkreślają, że ich znaczenie jest ogromne, gdyż „zapewniają pożywienie, podtrzymują gospodarkę i kształtują tożsamość kulturową”, to jednocześnie wpływają w ogromnym stopniu na środowisko oraz zdrowie publiczne. Według raportu ukryte koszty globalnego systemu żywnościowego sięgają nawet 13 bilionów dol., z czego ponad 70 proc. stanowią koszty zdrowotne. Powiązano je ze wzorcami żywieniowymi prowadzącymi do otyłości oraz chorób niezakaźnych, które skutkowały spadkiem wydajności pracy. Niezdrowa dieta, bogata w ultraprzetworzoną żywność, przetworzone mięso, tłuszcze nasycone, sód oraz cukier, kosztują więc globalną gospodarkę ok. 9 bilionów dol. rocznie. Warto jednak zauważyć, że według raportu aż 3 miliardów ludzi nie stać na zdrowe odżywianie, a kolejnemu miliardowi grozi utrata dostępu do pełnowartościowej żywności.

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Na talerzu
Greenpeace: ryby z Bałtyku zanieczyszczone chemikaliami
Materiał Promocyjny
Buduj z nami silniejszą Europę!
Na talerzu
Znów głośno o diecie planetarnej. Eksperci ostrzegają przed dezinformacją
Na talerzu
Produkty spożywcze drożeją z powodu zmian klimatu. Wyniki globalnego badania
Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Materiał Promocyjny
Nowy Ursus to wyjątkowy projekt mieszkaniowy w historii Ronsona
Reklama
Reklama