Reklama

Badanie: Ponad połowa Europejczyków ogranicza spożycie mięsa

Najnowsze badanie postaw żywnościowych mieszkańców Europy potwierdza, że nadal popularny jest trend polegający na odchodzenia od mięsa i nabiału na rzecz roślinnych alternatyw.

Publikacja: 20.11.2023 11:11

Europejczycy coraz częściej odchodzą od spożycia mięsa

Europejczycy coraz częściej odchodzą od spożycia mięsa

Foto: Adobe Stock

Europejczycy starają się ograniczać spożycie mięsa i są coraz bardziej otwarci na roślinne zamienniki  – wynika z badania zatytułowanego „Rosnący apetyt: kompleksowa analiza postaw Europejczyków wobec żywności roślinnej", przeprowadzonego przez organizację ProVeg International we współpracy z Uniwersytetem w Kopenhadze i Uniwersytetem w Gandawie w ramach projektu Smart Protein.

Badanie stanowi uzupełnienie ankiety przeprowadzonej w 2021 roku i pozwala zaobserwować zmiany dotyczące nawyków żywieniowych Europejczyków, jakie zaszły w ciągu ostatnich dwóch lat.

Pozostało jeszcze 86% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Na talerzu
Greenpeace: ryby z Bałtyku zanieczyszczone chemikaliami
Materiał Promocyjny
Bank Pekao uczy cyberodporności
Na talerzu
Znów głośno o diecie planetarnej. Eksperci ostrzegają przed dezinformacją
Na talerzu
Produkty spożywcze drożeją z powodu zmian klimatu. Wyniki globalnego badania
Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Materiał Promocyjny
Nowy Ursus to wyjątkowy projekt mieszkaniowy w historii Ronsona
Reklama
Reklama