Reklama

Badanie: Ponad połowa Europejczyków ogranicza spożycie mięsa

Najnowsze badanie postaw żywnościowych mieszkańców Europy potwierdza, że nadal popularny jest trend polegający na odchodzenia od mięsa i nabiału na rzecz roślinnych alternatyw.

Publikacja: 20.11.2023 11:11

Europejczycy coraz częściej odchodzą od spożycia mięsa

Europejczycy coraz częściej odchodzą od spożycia mięsa

Foto: Adobe Stock

Europejczycy starają się ograniczać spożycie mięsa i są coraz bardziej otwarci na roślinne zamienniki  – wynika z badania zatytułowanego „Rosnący apetyt: kompleksowa analiza postaw Europejczyków wobec żywności roślinnej", przeprowadzonego przez organizację ProVeg International we współpracy z Uniwersytetem w Kopenhadze i Uniwersytetem w Gandawie w ramach projektu Smart Protein.

Badanie stanowi uzupełnienie ankiety przeprowadzonej w 2021 roku i pozwala zaobserwować zmiany dotyczące nawyków żywieniowych Europejczyków, jakie zaszły w ciągu ostatnich dwóch lat.

Badanie: 46 proc. badanych na diecie ograniczającej lub wykluczającej spożycie mięsa

Ponad połowa (51 proc.) respondentów zadeklarowała, że choć spożywa mięso, to stara się je ograniczać, co stanowi wzrost o 5 proc. w stosunku do badania z 2021 roku. 46 proc. ankietowanych oświadczyło, że od co najmniej dwóch lat jest na diecie ograniczającej lub wykluczającej całkowicie spożycie mięsa. Jak wynika z ankiety, z mięsa rezygnujemy głównie z troski o zdrowie (47 proc.), motywuje nas również dbałość o środowisko (29 proc.) oraz empatia wobec zwierząt (26 proc.).

29 proc.

Tylu badanych rezygnuje ze spożycia mięsa kierując się dbałością o środowisko

Niemal co trzeci Europejczyk jest na diecie fleksitariańskiej (dieta roślinna dopuszczająca okazjonalne spożycie mięsa), a wyniki w różnych grupach wiekowych pozostają bardzo podobne: od pokolenia baby boomers (29 proc.), przez pokolenie X (27 proc.), milenialsów (28 proc.), aż po pokolenie Z (26 proc.). Najwięcej fleksitarian mieszka w Niemczech (40 proc.) oraz Austrii (37 proc.), najgorzej zaś pod tym względem wypadają Polacy (16 proc.), Francuzi (25 proc.) oraz Włosi (23 proc.).

Reklama
Reklama

Czytaj więcej

Wegetarianizm jest zapisany w genach? Ciekawe odkrycie naukowców

Badanie: 66 proc. Europejczyków stosuje roślinne zamienniki mięsa

Naukowcy ustalili, że mieszkańcy Europy są coraz bardziej otwarci na roślinne zamienniki mięsa – liczba osób sięgających po wegańskie alternatywy co najmniej raz w tygodniu wzrosła w ciągu ostatnich dwóch lat o 7 proc. (z 21 proc. w 2021 roku). Chętnie spożywamy również rośliny strączkowe, będące znakomitym źródłem białka: aż 66 proc. Europejczyków deklaruje, że uwzględnia je w swojej diecie, a ponad połowa twierdzi, że chciałaby jeść je częściej.

62 proc. ankietowanych opowiedziało się za zwolnieniem z podatku produktów spożywczych korzystnych dla zdrowia oraz klimatu

Jedynie co trzeci respondent uważa, że smak roślinnych zamienników mięsa nie dorównuje produktom konwencjonalnym. Większość ankietowanych podała smak wegańskich produktów jako jeden z głównych powodów ich zakupu (53 proc.), drugą największą motywacją były względy zdrowotne, a trzecią przystępna cena.

Dwa lata temu 52 proc. ankietowanych twierdziło, że największą barierą w kupowaniu roślinnych zamienników mięsa jest ich cena - obecnie uważa tak jedynie 38 proc. konsumentów. Być może ma to związek z coraz częstszą dostępnością tych produktów w supermarketach, gdzie ich cena często nie odbiega od cen tradycyjnych produktów. Jak wynika z badania, to właśnie w supermarketach konsumenci najchętniej sięgają po wegańskie alternatywy dla mięsa.

Badanie wykazało również, że konsumenci stają się coraz bardziej świadomi w kwestii wpływu produkcji żywności na środowisko. Aż 62 proc. ankietowanych opowiedziało się za zwolnieniem z podatku produktów spożywczych korzystnych dla zdrowia oraz klimatu.

Na talerzu
Pozew przeciw producentom żywności przetworzonej. „Jedzenie szkodliwe dla ludzi”
Na talerzu
Marnowanie żywności w UE. Jak Polska wypada na tle innych państw Unii?
Na talerzu
Wątpliwości wokół spożywania białka z owadów. Badacze wskazują na zagrożenia
Na talerzu
Dynie na Halloween to rosnący problem. Eksperci o skali marnowania żywności
Materiał Promocyjny
Startupy poszukiwane — dołącz do Platform startowych w Polsce Wschodniej i zyskaj nowe możliwości!
Na talerzu
Greenpeace: ryby z Bałtyku zanieczyszczone chemikaliami
Materiał Promocyjny
Jak rozwiązać problem rosnącej góry ubrań
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama