Aktualizacja: 21.05.2025 07:22 Publikacja: 20.11.2023 11:11
Europejczycy coraz częściej odchodzą od spożycia mięsa
Foto: Adobe Stock
Europejczycy starają się ograniczać spożycie mięsa i są coraz bardziej otwarci na roślinne zamienniki – wynika z badania zatytułowanego „Rosnący apetyt: kompleksowa analiza postaw Europejczyków wobec żywności roślinnej", przeprowadzonego przez organizację ProVeg International we współpracy z Uniwersytetem w Kopenhadze i Uniwersytetem w Gandawie w ramach projektu Smart Protein.
Badanie stanowi uzupełnienie ankiety przeprowadzonej w 2021 roku i pozwala zaobserwować zmiany dotyczące nawyków żywieniowych Europejczyków, jakie zaszły w ciągu ostatnich dwóch lat.
Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) postanowił ukrócić nieetyczne praktyki branży mięsnej. To ma u...
Nowe zalecenia dietetyczne Austrii uwzględniają zarówno przesłanki zdrowotne, jak i klimatyczne. To kolejne pańs...
Menu w wiosce olimpijskiej podczas tegorocznych igrzysk olimpijskich w Paryżu miało opierać się głównie na rośli...
Nowy raport ekspertów Banku Światowego alarmuje: zmiany w rolnictwie są niezbędne, aby ograniczyć globalne emisj...
Nowy raport Programu Narodów Zjednoczonych ds. Ochrony Środowiska (UNEP) wykazał ogromną skalę marnowania żywnoś...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas