Aktualizacja: 19.04.2025 04:35 Publikacja: 20.11.2023 11:11
Europejczycy coraz częściej odchodzą od spożycia mięsa
Foto: Adobe Stock
Europejczycy starają się ograniczać spożycie mięsa i są coraz bardziej otwarci na roślinne zamienniki – wynika z badania zatytułowanego „Rosnący apetyt: kompleksowa analiza postaw Europejczyków wobec żywności roślinnej", przeprowadzonego przez organizację ProVeg International we współpracy z Uniwersytetem w Kopenhadze i Uniwersytetem w Gandawie w ramach projektu Smart Protein.
Badanie stanowi uzupełnienie ankiety przeprowadzonej w 2021 roku i pozwala zaobserwować zmiany dotyczące nawyków żywieniowych Europejczyków, jakie zaszły w ciągu ostatnich dwóch lat.
Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) postanowił ukrócić nieetyczne praktyki branży mięsnej. To ma u...
Nowe zalecenia dietetyczne Austrii uwzględniają zarówno przesłanki zdrowotne, jak i klimatyczne. To kolejne pańs...
Menu w wiosce olimpijskiej podczas tegorocznych igrzysk olimpijskich w Paryżu miało opierać się głównie na rośli...
Nowa analiza opublikowana przez fundację Changing Markets potwierdziła, że największe firmy zajmujące się produk...
Polityka klimatyczna i rynek energii w Polsce: podstawy prawne, energetyka społeczna. praktyczny proces powołania i rejestracji spółdzielni energetycznych oraz podpisania umowy z OSD
Nowy raport ekspertów Banku Światowego alarmuje: zmiany w rolnictwie są niezbędne, aby ograniczyć globalne emisj...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas