Amatorzy piwa dotkliwie odczują zmiany klimatu

Piwosze mają powody do obaw. Naukowcy ostrzegają, że jeśli rolnicy nie dostosują swoich gospodarstw do wciąż rosnących temperatur, jakość plonów chmielu zn...

Bogaci nie chcą się zrzucać na klimat

Najbogatsze gospodarki niechętnie finansują walkę ze zmianami klimatu. W tym roku zasiliły Zielony Fundusz Klimatyczny kwotą jedynie 9,3 miliarda dolarów.

Szkody klimatyczne sięgają 16 mln dolarów na godzinę

Nowe badanie oszacowało skalę szkód wynikających z pogłębiającego się kryzysu klimatycznego w latach 2000-2019. Jak się okazuje, każdej godziny tracimy kil...

Zmniejszenie konsumpcji mięsa i nabiału o połowę może powstrzymać wylesianie

Ograniczenie spożycia produktów odzwierzęcych o 50 proc. pozwoli na zmniejszenie emisji z rolnictwa i użytkowania gruntów o jedną trzecią, a także ochroni...

Najbogatsi zagrażają globalnym celom klimatycznym

Aktualne zobowiązania klimatyczne krajów z grupy G20 są za mało ambitne. Bez zdecydowanych zmian w 2030 roku emisje gazów cieplarnianych na mieszkańca będą...

Klimatyczny kryzys gasi ekonomię Unii Europejskiej

Tegoroczne lato okazało się najcieplejsze w historii Europy. Zmieniający się klimat niesie ze sobą wiele zagrożeń, które zdaniem Komisji Europejskiej mogą...

Bank Światowy pompuje miliardy w wydobycie ropy i gazu

Mimo licznych zapewnień o zaangażowaniu w walkę z pogłębiającym się kryzysem klimatycznym, instytucja chętnie wspiera rozwój sektora paliw kopalnych.

Polskie żeglarstwo z zieloną misją

Co można zrobić, aby żyło nam się lepiej? Jak zadbać o otaczający nas świat? Odpowiedzią na powyższe pytania jest zrównoważony rozwój. Żeglarstwo jest tą d...

Francja znów idzie na wojnę z roślinnym stekiem

Francuski rząd ugina się pod naporem lobby mięsnego i jako pierwszy kraj w Unii Europejskiej usiłuje przeforsować ograniczenia dotyczące wegańskich zamienn...

Połowa zysków wielkich firm na walkę ze zmianami klimatu

Gdyby wielkie firmy były zobligowane do rzetelnego płacenia za szkody klimatyczne, jakie wyrządzają swoją działalnością, ich zyski pomniejszyłyby się o ok....

Polacy jedzą mnóstwo mięsa. Jesteśmy w europejskiej czołówce

Polska znalazła się na 3. miejscu w Unii Europejskiej i na 4. w Europie pod względem najwyższego spożycia mięsa – wynika z badania przeprowadzonego na zlec...

Naftowi giganci z planetą się nie liczą

Mimo licznych zapewnień o tym, jak poważnie podchodzą do kwestii ograniczania swojego szkodliwego wpływu na środowisko, największe firmy z branży paliw kop...

Branża mięsna kontra rynek produktów roślinnych

Choć roślinne zamienniki mięsa i nabiału są znacznie bardziej przyjazne dla środowiska, rządy zdecydowanie hojniej wspierały przez lata producentów żywnośc...

Neymar jednym lotem wyemitował tyle CO2, ile przeciętny Polak przez 20 lat

Brazylijski piłkarz Neymar Jr., jeden z najpopularniejszych sportowców na świecie, wywołał oburzenie użytkowników mediów społecznościowych. "Popisuje się k...

Polacy z przymusu stają się coraz bardziej eko

Polacy coraz częściej wdrażają zasady zrównoważonego rozwoju w swoim codziennym życiu. Rosnące koszty życia powodują, że stajemy się bardziej eko – z przym...

Antybiotyki a zanieczyszczone powietrze. Naukowcy znaleźli powiązanie

Naukowcy odnaleźli powiązanie między poziomem stężenia pyłami zawieszonymi PM2,5 a wzrostem antybiotykoodporności w 166 krajach.

Toniemy w ekologicznym długu

Ledwie pięć dni: o tyle zdołaliśmy w ciągu tego roku przesunąć moment, w którym eksploatacja zasobów Ziemi przez ludzi zaczyna przewyższać jej możliwości d...

Badacze radzą osobom otyłym: Zamiast tłustego mięsa jedzcie owady

Naukowcy z University of Illinois Urbana-Champaign są zdania, że zastąpienie tradycyjnych źródeł białka owadami, poza korzystnym wpływem na środowisko, moż...

Na COP28 będą podawane głównie dania wegańskie

Przewodniczący tegorocznej konferencji klimatycznej, dr Sultan Al Jaber, potwierdził, że organizatorzy planują zdecydowanie ograniczyć obecność produktów o...

Zmiana klimatu to wyzwanie także dla zdrowia publicznego

Zmiana klimatu powoduje, że wirusy i bakterie zaczynają występować na obszarach, na których dotąd nie stanowiły zagrożenia.