Aktywiści ekologiczni chcą, by papież Franciszek przywrócił bezmięsne piątki w całym Kościele – domagają się, by był to obowiązek, a nie wybór. Ich zdaniem...
Nowy raport firmy badawczej Profundo przygotowanej na zlecenie organizacji Madre Brava, pokazuje korzyści dla klimatu wynikające z ograniczenia spożycia mi...
Najnowszy raport organizacji Global Alliance for the Future of Food i Dalberg Advisors wykazał, że globalne systemy żywnościowe odpowiadają za co najmniej...
Czy o konsekwencjach spożycia mięsa należy informować konsumentów w podobny sposób, jak palaczy? Najnowsze badanie sugeruje, że mogłoby to zachęcić do wybo...
Naukowcy zajmujący się medycyną chcą, by Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ogłosiła globalny stan zagrożenia zdrowia publicznego. Podkreślają, że kryzys k...
Denga, zakaźna choroba niegdyś obecna tylko na niewielkich obszarach Azji, dziś występuje na kilku kontynentach i zagraża niemal połowie globalnej populacji.
Najnowsza ocena klimatycznych „parametrów życiowych” Ziemi wykazała, że stan aż 20 z 35 badanych aspektów drastycznie się pogorszył. Autorzy badania ostrze...
Na łamach ponad 200 czasopism medycznych ukazał się artykuł, w którym eksperci wzywają Światową Organizację Zdrowia (WHO) do uznania, że pogłębiający się k...
Kryzys klimatyczny zagraża ekosystemom wodnym, co wiąże się z poważnymi konsekwencjami nie tylko dla środowiska, ale też dobrostanu ludzi oraz bezpieczeńst...
To pierwszy kraj na świecie, który opublikował plan ograniczenia emisji gazów cieplarnianych poprzez oparciu swojego systemu żywnościowego na produktach ro...
Piwosze mają powody do obaw. Naukowcy ostrzegają, że jeśli rolnicy nie dostosują swoich gospodarstw do wciąż rosnących temperatur, jakość plonów chmielu zn...
Najbogatsze gospodarki niechętnie finansują walkę ze zmianami klimatu. W tym roku zasiliły Zielony Fundusz Klimatyczny kwotą jedynie 9,3 miliarda dolarów.
Nowe badanie oszacowało skalę szkód wynikających z pogłębiającego się kryzysu klimatycznego w latach 2000-2019. Jak się okazuje, każdej godziny tracimy kil...
Ograniczenie spożycia produktów odzwierzęcych o 50 proc. pozwoli na zmniejszenie emisji z rolnictwa i użytkowania gruntów o jedną trzecią, a także ochroni...
Aktualne zobowiązania klimatyczne krajów z grupy G20 są za mało ambitne. Bez zdecydowanych zmian w 2030 roku emisje gazów cieplarnianych na mieszkańca będą...
Tegoroczne lato okazało się najcieplejsze w historii Europy. Zmieniający się klimat niesie ze sobą wiele zagrożeń, które zdaniem Komisji Europejskiej mogą...
Co można zrobić, aby żyło nam się lepiej? Jak zadbać o otaczający nas świat? Odpowiedzią na powyższe pytania jest zrównoważony rozwój. Żeglarstwo jest tą d...
Francuski rząd ugina się pod naporem lobby mięsnego i jako pierwszy kraj w Unii Europejskiej usiłuje przeforsować ograniczenia dotyczące wegańskich zamienn...