Sportowcy w Paryżu chcą jeść więcej mięsa. Igrzyska coraz mniej wegańskie

Menu w wiosce olimpijskiej podczas tegorocznych igrzysk olimpijskich w Paryżu miało opierać się głównie na roślinach, jednak skargi sportowców z całego świ...

Niebezpieczne bakterie w owocach morza. Wody Bałtyku szczególnie zagrożone

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ostrzega, że pogłębiający się kryzys klimatyczny wpływa na powszechność występowania bakterii znanych j...

Kulisy najdroższego wesela na świecie. Naukowcy policzyli jego ślad węglowy

Ślub i wesele Ananta Ambaniego, syna jednego z najbogatszych ludzi na świecie i Radhiki Merchant, mają szanse przejść do historii jako jedne z najbardziej...

Najtrudniej zmienić nasze nawyki

Kilka miesięcy dzieli nas od momentu wejścia w życie szeregu zmian, które mają znacząco zwiększyć efektywność gospodarki odpadami. Pół biedy, gdyby chodził...

Raport: giganci przemysłu mięsnego i mleczarskiego wciąż oszukują konsumentów

Nowa analiza opublikowana przez fundację Changing Markets potwierdziła, że największe firmy zajmujące się produkcją mięsa i nabiału starają się blokować dz...

Małe zmiany przynoszą wielkie korzyści

Od 1 lipca standardem na sklepowych półkach staną się butelki z przytwierdzonymi nakrętkami, które mają na celu zarówno wspieranie zbiórki odpadów, jak i m...

W partnerstwie siła – zainaugurowaliśmy 2. edycję programu „Razem dla planety”

Program „Razem dla planety” wyróżnia się na tle innych inicjatyw w polskim sektorze chemicznym, a prawdopodobnie również w całym przemyśle. Stanowi on unik...

Nasza Ziemia to nasza przyszłość

Jakość relacji z naturą przekłada się na jakość naszego życia. Celebrowaniu ich obu poświęcony jest specjalny dzień w roku – 5 czerwca – Światowy Dzień Śro...

Ewolucja, a nie rewolucja w odpadach

Istotne jest, aby wprowadzenie rozwiązań dotyczących systemu gospodarki odpadami w Polsce uwzględniało specyfikę rynku i potrzeby wszystkich interesariuszy...

Kryzys klimatyczny pogłębia problemy neurologiczne. Więcej migren i demencji

Nowy artykuł potwierdza wpływ zmian klimatu na kilkanaście schorzeń neurologicznych, w tym chorobę Alzheimera, padaczkę oraz stwardnienie rozsiane.

Jaka dieta jest najzdrowsza dla serca? Nowe wyniki badań

Najnowsze badanie potwierdziło, że diety wykluczające produkty odzwierzęce zmniejszają ryzyko rozwoju chorób serca i nowotworów.

Utrata bioróżnorodności powoduje rozwój chorób zakaźnych. Nadchodzi epidemia?

Naukowcy ustalili, że ze wszystkich „czynników globalnych zmian”, mających szkodliwy wpływ na ekosystemy, utrata gatunków najbardziej przyczynia się do wzr...

Nowy raport Banku Światowego: musimy jeść mniej mięsa, bo ugotujemy planetę

Nowy raport ekspertów Banku Światowego alarmuje: zmiany w rolnictwie są niezbędne, aby ograniczyć globalne emisje gazów cieplarnianych. Jak osiągnąć ten ce...

Eksperckie rozmowy na szczycie i mocne słowa Rzecznika MŚP na śniadaniu prasowym – TOGETAIR 2024 trwa!

Dziś kolejny dzień V Międzynarodowego Szczytu Klimatycznego TOGETAIR, którego tegoroczna edycja odbywa się w prestiżowej przestrzeni Varso Place w Warszawi...

Oglądaj na żywo. Szczyt Klimatyczny TOGETAIR 2024 w Warszawie

Czy niewielkie kroki mogą prowadzić do wielkich zmian? V Międzynarodowy Szczyt Klimatyczny TOGETAIR 2024 jest doskonałym przykładem, że to możliwe. Kolejna...

Sondaż: Polacy chcą płacić więcej, by ratować klimat, ale stawiają jeden warunek

Globalne badanie pokazuje wysoki poziom świadomości klimatycznej mieszkańców w 125 krajach na świecie. Zdecydowana większość badanych deklaruje gotowość do...

Nowe dane na temat marnowania żywności na świecie. Kto wyrzuca najwięcej?

Nowy raport Programu Narodów Zjednoczonych ds. Ochrony Środowiska (UNEP) wykazał ogromną skalę marnowania żywności na świecie. Z raportu organizacji wynika...

Od czego zależy jakość snu? Nowe ustalenia naukowców. Badanie objęło 18 krajów

Bliski kontakt z naturą wiąże się z szeregiem korzyści dla organizmu, m.in. redukcją poziomu stresu. Nowe badanie wykazało, że mieszkanie przy ulicy obfitu...

Dieta planetarna może opóźnić zmiany klimatyczne o 15 lat. Na czym polega?

Naukowcy z Poczdamskiego Instytutu Badań nad Wpływem Klimatu (PIK) odkryli, że ograniczenie ilości produktów odzwierzęcych w diecie pomogłoby w odsunięciu...

Jakie potrawy najczęściej wyrzucamy w święta? Na czele ulubiony polski przysmak

Eksperci są zdania, że w obliczu kryzysu klimatycznego marnowanie żywności jest niezwykle istotną problemem, ale na świecie co roku do kosza trafia 1,3 mld...