Jaka dieta jest najlepsza dla zachowania zdrowia? Naukowcy znaleźli odpowiedź

Jaka dieta pozwala jak najdłużej zachować zdrowie fizyczne i psychiczne? Nowe badanie pozwala lepiej zrozumieć, jakiego rodzaju białka potrzebuje ludzki organizm, by zdrowo się starzeć.

Publikacja: 14.02.2024 04:35

Autorzy badania obserwowali w latach 1984-2016 niemal 50 000 kobiet pod kątem oceny „zdrowego starze

Autorzy badania obserwowali w latach 1984-2016 niemal 50 000 kobiet pod kątem oceny „zdrowego starzenia się”.

Foto: Adobe Stock

Lekarze od wielu dekad powtarzają, że odpowiednia dieta to klucz do nie tylko do szczupłej sylwetki, ale też do zachowania zdrowia na długie lata. Żyjemy jednak w rzeczywistości, w której social media grają coraz większą rolę, co powoduje powstawanie szumu medialnego, także w kwestii zdrowego odżywiania. W takiej sytuacji pomóc mogą eksperci, który dzięki swojej wiedzy i badaniom są w stanie obiektywnie ocenić wady i zalety różnych diet. 

Jaka dieta pozwala dłużej zachować zdrowie fizyczne i psychiczne? 

Jak wynika z nowego badania opublikowanego na łamach czasopisma naukowego „The American Journal of Clinical Nutrition”, dieta oparta na produktach roślinach stanowi receptę na zachowanie zdrowia przez długie lata.

Autorzy badania obserwowali w latach 1984-2016 niemal 50 000 kobiet pod kątem oceny „zdrowego starzenia się”, które zdefiniowano jako „wolność od 11 głównych chorób przewlekłych, dobre zdrowie psychiczne i brak upośledzenia funkcji poznawczych oraz fizycznych”. Uczestniczki rejestrowały częstotliwość spożywanych produktów, a naukowcy obliczyli spożycie białka w oparciu o uzyskane przez nie dane, a także bazę danych składu żywności Uniwersytetu Harvarda. W momencie rozpoczęcia prowadzonych obserwacji w 1984 roku, każda z uczestniczek badania była w wieku 38-59 lat i była w dobrej kondycji fizycznej oraz psychicznej.

Jak się okazało, większe spożycie białka miało korzystny wpływ na zdrowie – uczestniczki, których dieta zawierała 18 proc. białka były zdrowsze niż te, u których białko stanowiło jedynie 15 proc. kalorii.

Czytaj więcej

Badanie: połowa Polaków gotowa zrezygnować z auta, by zapobiec zmianom klimatu

Co więcej, kobiety które rezygnowały z białka zwierzęcego na rzecz roślin, cieszyły się lepszą kondycją fizyczną w późniejszym wieku. 

Naukowcy doszli do wniosku, że kobiety w średnim wieku, spożywające więcej roślin strączkowych, orzechów oraz innych źródeł białka roślinnego, niemal o 50 proc. częściej zachowują zdrowie z upływem lat. Znacznie rzadziej zapadają na choroby serca, nowotwory, cukrzycę oraz zaburzenia funkcji poznawczych, w wyraźnie lepszej kondycji było również ich zdrowie psychiczne. Występowanie chorób przewlekłych częściej zdarzało się wśród konsumentek większych ilości białka zwierzęcego.

W badaniu podkreślono, że białka roślinne przyczyniają się do obniżenia poziomu LDL (tzw. „złego cholesterolu”), ciśnienia krwi oraz wrażliwości na insulinę. Wszystkie te czynniki mają kluczowe znaczenie w ograniczaniu ryzyka chorób serca.

Zdaniem autorów badania, korzyści płynące ze spożywania białka roślinnego mogą wynikać raczej ze składników żywności pochodzenia roślinnego. W porównaniu z żywnością pochodzenia zwierzęcego, rośliny zawierają zdecydowanie większą ilość błonnika pokarmowego, mikroelementów i związków zwanych polifenolami, które działają korzystnie na organizm.

Lekarze od wielu dekad powtarzają, że odpowiednia dieta to klucz do nie tylko do szczupłej sylwetki, ale też do zachowania zdrowia na długie lata. Żyjemy jednak w rzeczywistości, w której social media grają coraz większą rolę, co powoduje powstawanie szumu medialnego, także w kwestii zdrowego odżywiania. W takiej sytuacji pomóc mogą eksperci, który dzięki swojej wiedzy i badaniom są w stanie obiektywnie ocenić wady i zalety różnych diet. 

Pozostało 85% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Na talerzu
Nowe dane na temat marnowania żywności na świecie. Kto wyrzuca najwięcej?
Na talerzu
Dieta planetarna może opóźnić zmiany klimatyczne o 15 lat. Na czym polega?
Na talerzu
Jakie potrawy najczęściej wyrzucamy w święta? Na czele ulubiony polski przysmak
Na talerzu
ONZ ignoruje konieczność ograniczenia spożycia mięsa. Eksperci: „Zdumiewające”
Na talerzu
Eksperci z Harvardu: produkcję mięsa trzeba ograniczyć dla dobra klimatu