Jak podaje dziennik „Le Monde”, Francuzi spożywają dwukrotnie więcej mięsa niż wynosi średnia światowa, choć oscylują w granicach średniej europejskiej. W 2022 roku mieszkaniec Francji konsumował niemal 85 kg mięsa, co sytuuje mieszkańców Francji w europejskiej czołówce.
5 lat temu francuski rząd rekomendował mieszkańcom kraju zmianę diety, zalecając ograniczenie spożycia mięsa i przetworów mięsnych, a także cukru i soli, jednocześnie zwiększając spożycie świeżych owoców i warzyw, produktów pełnoziarnistych oraz orzechów, tłumacząc to troską o zdrowie mieszkańców kraju. Francuzi jednak wciąż ze sporym sceptycyzmem podchodzą do wszelkich zmian nawyków żywieniowych.
Spożycie mięsa w Europie. Który kraj na czele?
W Europie najwięcej mięsa spożywa się w Hiszpanii. Z danych ONZ wynika, że na przeciętnego Hiszpana przypada rocznie ok. 100 kilogramów mięsa. Bardzo wysoko w tym zestawieniu jest też Portugalia czy Białoruś, ale też Polska, w naszym kraju zjada się mięsa więcej niż w Niemczech, Włoszechm, Grecji czy Wielkiej Brytanii.
Jak wynika z nowego badania opublikowanego w tym tygodniu przez Climate Action Network i Francuskie Towarzystwo Żywienia, redukcja spożycia mięsa o 50 procent pomogłaby Francji osiągnąć zakładane cele klimatyczne. Autorzy badania szacują, że wpływ żywności na emisje dwutlenku węgla zmniejszyłby się wówczas o 20-50 proc.
Czytaj więcej
Szwajcaria chce rozpocząć debatę pod patronatem ONZ na temat kontrowersyjnych technologii, które...