Francja mogłaby osiągnąć cele klimatyczne. Na drodze stoi jednak miłość do mięsa

Gdyby mieszkańcy Francji zmniejszyli o połowę spożycie mięsa, ten kraj bez problemu osiągnąłby swoje cele klimatyczne – twierdzą autorzy nowego raportu. Byłoby to również korzystne dla zdrowia Francuzów, którzy jedzą zdecydowanie więcej mięsa niż zalecają naukowcy.

Publikacja: 29.02.2024 04:13

Przeciętny Francuz konsumuje niemal 85 kg mięsa rocznie.

Przeciętny Francuz konsumuje niemal 85 kg mięsa rocznie.

Foto: Jason Leung Unsplash

Jak podaje dziennik „Le Monde”, Francuzi spożywają dwukrotnie więcej mięsa niż wynosi średnia światowa, choć oscylują w granicach średniej europejskiej. W 2022 roku mieszkaniec Francji konsumował niemal 85 kg mięsa, co sytuuje mieszkańców Francji w europejskiej czołówce.

5 lat temu francuski rząd rekomendował mieszkańcom kraju zmianę diety, zalecając ograniczenie spożycia mięsa i przetworów mięsnych, a także cukru i soli, jednocześnie zwiększając spożycie świeżych owoców i warzyw, produktów pełnoziarnistych oraz orzechów, tłumacząc to troską o zdrowie mieszkańców kraju. Francuzi jednak wciąż ze sporym sceptycyzmem podchodzą do wszelkich zmian nawyków żywieniowych.

Pozostało 80% artykułu

BLACK WEEKS -75%

Czytaj dalej RP.PL. Nie przegap oferty roku!
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Na talerzu
Sportowcy w Paryżu chcą jeść więcej mięsa. Igrzyska coraz mniej wegańskie
Na talerzu
Raport: giganci przemysłu mięsnego i mleczarskiego wciąż oszukują konsumentów
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Na talerzu
Nowy raport Banku Światowego: musimy jeść mniej mięsa, bo ugotujemy planetę