Nowy raport: mikroplastik jest niemal we wszystkim, co jemy. Od kotletów po tofu

Naukowcy z Ocean Conservancy i Uniwersytetu w Toronto ostrzegają, że niezależnie od stosowanej diety, każdy konsument jest narażony na spożywanie mikrocząsteczek plastiku.

Publikacja: 22.01.2024 13:12

Aż 88 proc. próbek przebadanych przez autorów badania zawierało cząsteczki plastiku.

Aż 88 proc. próbek przebadanych przez autorów badania zawierało cząsteczki plastiku.

Foto: Quin Engle Unsplash

Od lat badania wykazują wszechobecność mikroplastiku w przyrodzie. Znaleziono go zarówno w śniegu na Antarktydzie czy chmurach nad górą Fudżi, jak i łożyskach kobiet ciężarnych, w krwi oraz mleku z piersi. Można było przypuszczać, że mikroplastik jest także w pożywieniu, które spożywamy na co dzień. Czy tak jest w istocie? To postanowili sprawdzić badacze z Ocean Conservancy i Uniwersytetu w Toronto.

Mikroplastik w pożywieniu. W których produktach jest go najwięcej?

Pozostało jeszcze 82% artykułu

Tylko 69 zł za pół roku czytania.

O tym, jak szybko zmienia się świat. Czy będzie pokój na Ukrainie. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, tłumaczymy, inspirujemy.

Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Na talerzu
Sportowcy w Paryżu chcą jeść więcej mięsa. Igrzyska coraz mniej wegańskie
Na talerzu
Raport: giganci przemysłu mięsnego i mleczarskiego wciąż oszukują konsumentów
Materiał Promocyjny
O przyszłości klimatu z ekspertami i biznesem. Przed nami Forum Ekologiczne
Na talerzu
Nowy raport Banku Światowego: musimy jeść mniej mięsa, bo ugotujemy planetę