Aktualizacja: 01.07.2025 00:47 Publikacja: 09.02.2024 16:43
Sklep mięsny w Kopenhadze.
Foto: Darth Liu Unsplash
Wprowadzanie ograniczeń mających na celu ochronę środowiska i klimatu to jeden z głównych powodów, dla których rolnicze protesty zalewają obecnie Europę. Jak wynika z analizy brytyjskiego portalu Carbon Brief, związanych z nimi jest ponad dwie trzecie kwestii, którym sprzeciwiają się farmerzy protestujący w Belgii, Francji, Niemczech, Grecji, Rumunii, Polsce i na Litwie.
Problemu łatwo rozwiązać się nie da, bo rolnicze postulaty stoją w sprzeczności z celami klimatycznymi, które bez redukcji emisji gazów cieplarnianych także w rolnictwie będzie trudno osiągnąć. Negatywnie na klimat wpływa zwłaszcza produkcja mięsa – zwierzęta w procesie trawienia wydalają metan i tlenek azotu. To gazy o dużo silniejszym wpływie na klimat niż CO2. Jak wynika z badania opublikowanego w 2021 r. w czasopiśmie „Nature”, produkcja mięsa odpowiada za 57 proc. wszystkich emisji w branży produkcji żywności.
Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) postanowił ukrócić nieetyczne praktyki branży mięsnej. To ma u...
Nowe zalecenia dietetyczne Austrii uwzględniają zarówno przesłanki zdrowotne, jak i klimatyczne. To kolejne pańs...
Menu w wiosce olimpijskiej podczas tegorocznych igrzysk olimpijskich w Paryżu miało opierać się głównie na rośli...
Nowy raport ekspertów Banku Światowego alarmuje: zmiany w rolnictwie są niezbędne, aby ograniczyć globalne emisj...
Nowy raport Programu Narodów Zjednoczonych ds. Ochrony Środowiska (UNEP) wykazał ogromną skalę marnowania żywnoś...
Naukowcy z Poczdamskiego Instytutu Badań nad Wpływem Klimatu (PIK) odkryli, że ograniczenie ilości produktów odz...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas