Partnerzy

Uprawy kawy zagrożone przez kryzys klimatyczny

Zmieniające się wzorce pogodowe w ciągu ostatnich kilku dekad znacząco wpływały na produkcję kawy. Zdaniem autorów badania, kolejne lata mogą jeszcze bardziej pogorszyć sytuację.

Niebezpieczny związek pestycydów z kryzysem klimatycznym

Nowy raport organizacji Pesticide Action Network North America (PANNA) wykazał niebezpieczny związek pomiędzy stosowaniem pestycydów a postępującym wzrostem globalnej temperatury.

Światowa produkcja kawy może być zagrożona. Arabika nie lubi ciepła

Według badania opublikowanego na łamach czasopisma naukowego Nature, pogłębiające się zmiany klimatu mogą gwałtownie zahamować produkcję kawy Arabiki.

Shea, argan i lukrecja. Tego nie powinniśmy używać, by nie szkodzić środowisku

W badaniu przeprowadzonym przez ekspertów zajmujących się handlem dziką fauną i florą wyróżniono rośliny, których wykorzystanie w produktach codziennego użytku, może być zgubne dla planety. Używając kosmetyków i spożywając żywność, w której się znajdują, możemy zaszkodzić środowisku – podkreślają eksperci.

Ochrony torfowisk nie należy odkładać na później

Naukowcy nie mają wątpliwości, że bez właściwego zatroszczenia się o torfowiska, nie zapanujemy nad efektami coraz częstszych ekstremalnych wydarzeń pogodowych. Tymczasem tereny te ulegają coraz większej degradacji.

Rośliny przejmują rynek białka. Wegańska żywność na fali wznoszącej

Odejście od masowej produkcji mięsa staje się w obliczu zmian klimatu pilną koniecznością. Wytworzenie roślinnego zamiennika wołowiny generuje dziesięć razy mniej emisji gazów cieplarnianych niż dostarczenie na stół mięsnego oryginału.

Wymyślili alternatywne awokado, które mniej szkodzi środowisku

Arina Shokouhi stworzyła przepis na zamiennik awokado, którego produkcja wymaga wykorzystania znacznie mniej zasobów niż oryginalny owoc.

Zagrożona produkcja słynnej musztardy. Upały niszczą plony

Musztarda Dijon to jeden z kluczowych składników tradycyjnej kuchni francuskiej, stanowiący podstawę wielu sosów oraz dressingów. Jej produkcja może stanąć pod znakiem zapytania z uwagi na nasilający się kryzys klimatyczny.

Skutki sankcji dotkną i producentów, i konsumentów nawozów

Czy Unię Europejską będzie stać na rezygnację z dostaw nawozów sztucznych z Rosji, które zaspokajały 30 proc. zapotrzebowania rolników produkujących pasze?

Tytoń pomoże w produkcji roślinnego mięsa

Izraelski startup BioBetter zamierza wykorzystać rośliny tytoniowe do umożliwienia produkcji mięsa komórkowego na skalę przemysłową.

Chiny zagrożone głodem z powodu zmian klimatu

Coraz bardziej ekstremalne warunki pogodowe w połączeniu z pandemią oraz sytuacją geopolityczną, utrudniają Chinom zapewnienie dostaw żywności.

IPCC: konieczne zmiany w systemie żywnościowym

Raport Międzynarodowego Zespołu ds. Zmian Klimatu (IPCC) ostrzega, że zmiany klimatu ograniczyły wzrost produkcji żywności o ok. 21 proc. w ciągu ostatnich 60 lat.

Rada Europejska nie chce ograniczać stosowania pestycydów

Koalicja Klimatyczne apeluje: bez ograniczenia stosowania pestycydów o 50 proc., nie da się osiągnąć istotnych celów Europejskiego Zielonego Ładu.

Zmiany klimatu. Sady owocowe zagrożone

Coraz częstsze i dłuższe susze, późne przymrozki spowodowane łagodnymi zimami i wczesne rozpoczęcie sezonu wegetacyjnego oraz wzrost częstości huraganowych wiatrów i opadów gradu to tylko niektóre skutki zmiany klimatu, z którymi zmagają się polscy sadownicy.

Kryzys klimatyczny zagraża kawie, orzechom nerkowca i awokado

Nowe badanie wskazuje, że nawet w scenariuszu umiarkowanego ocieplenia klimatu, do 2050 roku ucierpią trzy szczególnie istotne gospodarczo uprawy.

Kryzys klimatyczny może doprowadzić do kryzysu żywnościowego

Naukowcy oceniają, że ocieplający się klimat zmniejszy plony, a najbardziej narażone na straty żywności będą najbiedniejsze kraje.

Sztuczne nawozy zagrożeniem. Czeka nas kolejny kryzys środowiskowy

Nawozy syntetyczne mogą stać się przyczyną kolejnego kryzysu środowiskowego, a zmiany klimatyczne dodatkowo go pogłębią, ostrzegają naukowcy.

Orzechy brazylijskie i inne rośliny mogą zniknąć za 30 lat

Najnowsze badania wskazują, że zmiany klimatyczne wyjątkowo dotkną ludy Amazonii. W ciągu najbliższych 30 lat wiele lokalnych gatunków roślin może zniknąć.