Partnerzy

Naukowcy szukają partnerki dla „najbardziej samotnej rośliny na świecie”

Naukowcy z Uniwersytetu w Southampton na południu Anglii szukają w RPA partnerki dla „najbardziej samotnej rośliny na świecie”. Pomaga im w tym sztuczna inteligencja – drony przeczesują tysiące hektarów lasu i próbując odnaleźć poszukiwany okaz.

Najpopularniejszy owoc świata drożeje z powodu zmian klimatu. „Nieuczciwe ceny”

Liderzy branży i naukowcy biorący udział w Światowym Forum Bananów w Rzymie ostrzegają, że kryzys klimatyczny ma ogromny wpływ na łańcuchy produkcji i dostaw tych owoców w skali globalnej, co przekłada się na wzrost cen bananów. „Klienci korzystali z bardzo tanich bananów” – mówią eksperci.

Sakura 2024 w Japonii: początek sezonu kwitnienia wiśni przesuwa się w czasie

Pogłębiający się kryzys klimatyczny z roku na rok przyspiesza początek sezonu kwitnienia wiśni, będącej symbolem wiosny w Japonii. Ostatnich kilka lat przyniosło najwcześniejszy początek sezonu kwitnienia wiśni w Japonii, od ponad 70 lat. Jak będzie w tym roku?

W Chinach AI i roboty wyhodują sałatę w 35 dni. Pierwsza taka farma

W chińskim mieście Chengdu powstała właśnie nowa farma wertykalna. I choć tego typu rozwiązania są już stosowane na całym świecie, to nowo powstały obiekt jest jedyny w swoim rodzaju – ma bowiem 20 pięter i kontroluje go sztuczna inteligencja.

Produkcja cukru zagrożona nadejściem El Niño

Ceny cukru są obecnie najwyższe od dwunastu lat, co jest spowodowane anomaliami pogodowymi związanymi ze zjawiskiem El Niño.

Stworzono modyfikowane genetycznie drzewa. Szybko rosną i pochłaniają mnóstwo CO2

Naukowcy stworzyli modyfikowane genetycznie drzewa, które mogą pomóc w walce ze zmianami klimatu. Eksperci szacują, ze jeśli do 2030 roku obsadzone zostałyby nimi cztery miliony akrów, mogłoby to doprowadzić do pochłonięcia ponad 600 megaton CO2 z atmosfery.

Niebawem może zniknąć połowa leków. Oto powód

Badacze grzmią, że choć 77 proc. gatunków roślin na świecie wciąż jest nieskatalogowanych i opisanych przez naukowców, to codziennie nieodwracalnie giną kolejne z nich. „Ich utrata to także ogromne straty z punktu widzenia medycyny” – zauważają.

"Trupi kwiat", będący największym na świecie, może wkrótce zniknąć

Naukowcy twierdzą, że Bukietnica – gatunek wieloletniej rośliny pasożytniczej występujący jedynie w niektórych wilgotnych lasach tropikalnych Azji – zagrożony jest wyginięciem. "Globalne wysiłki na rzecz ochrony roślin – niezależnie od tego, jak są one kultowe – pozostają w tyle za działaniami podejmowanymi wobec zwierząt” – podkreślają badacze.

Kryzys klimatyczny utrudnia fotosyntezę

Przez globalne ocieplenie lasy tropikalne coraz gorzej radzą sobie z wytwarzaniem energii z wody i dwutlenku węgla.

Osuszanie mokradeł fatalne w skutkach

Ochrona mokradeł, w tym torfowisk i innych obszarów bagiennych, jest niezwykle istotna dla zachowania różnorodności biologicznej i zrównoważonego środowiska.

Afrykańscy rolnicy pomagają walczyć z wylesianiem

Nowe badania wykazały, że w krajach afrykańskich pielęgnowanie drzew przez rolników pozwala uzyskać lepsze plony i wychwycić więcej dwutlenku węgla.

Uprawy kawy zagrożone przez kryzys klimatyczny

Zmieniające się wzorce pogodowe w ciągu ostatnich kilku dekad znacząco wpływały na produkcję kawy. Zdaniem autorów badania, kolejne lata mogą jeszcze bardziej pogorszyć sytuację.

Niebezpieczny związek pestycydów z kryzysem klimatycznym

Nowy raport organizacji Pesticide Action Network North America (PANNA) wykazał niebezpieczny związek pomiędzy stosowaniem pestycydów a postępującym wzrostem globalnej temperatury.

Światowa produkcja kawy może być zagrożona. Arabika nie lubi ciepła

Według badania opublikowanego na łamach czasopisma naukowego Nature, pogłębiające się zmiany klimatu mogą gwałtownie zahamować produkcję kawy Arabiki.

Shea, argan i lukrecja. Tego nie powinniśmy używać, by nie szkodzić środowisku

W badaniu przeprowadzonym przez ekspertów zajmujących się handlem dziką fauną i florą wyróżniono rośliny, których wykorzystanie w produktach codziennego użytku, może być zgubne dla planety. Używając kosmetyków i spożywając żywność, w której się znajdują, możemy zaszkodzić środowisku – podkreślają eksperci.

Ochrony torfowisk nie należy odkładać na później

Naukowcy nie mają wątpliwości, że bez właściwego zatroszczenia się o torfowiska, nie zapanujemy nad efektami coraz częstszych ekstremalnych wydarzeń pogodowych. Tymczasem tereny te ulegają coraz większej degradacji.

Rośliny przejmują rynek białka. Wegańska żywność na fali wznoszącej

Odejście od masowej produkcji mięsa staje się w obliczu zmian klimatu pilną koniecznością. Wytworzenie roślinnego zamiennika wołowiny generuje dziesięć razy mniej emisji gazów cieplarnianych niż dostarczenie na stół mięsnego oryginału.

Wymyślili alternatywne awokado, które mniej szkodzi środowisku

Arina Shokouhi stworzyła przepis na zamiennik awokado, którego produkcja wymaga wykorzystania znacznie mniej zasobów niż oryginalny owoc.