Skutki sankcji dotkną i producentów, i konsumentów nawozów

Czy Unię Europejską będzie stać na rezygnację z dostaw nawozów sztucznych z Rosji, które zaspokajały 30 proc. zapotrzebowania rolników produkujących pasze?

Tytoń pomoże w produkcji roślinnego mięsa

Izraelski startup BioBetter zamierza wykorzystać rośliny tytoniowe do umożliwienia produkcji mięsa komórkowego na skalę przemysłową.

Chiny zagrożone głodem z powodu zmian klimatu

Coraz bardziej ekstremalne warunki pogodowe w połączeniu z pandemią oraz sytuacją geopolityczną, utrudniają Chinom zapewnienie dostaw żywności.

IPCC: konieczne zmiany w systemie żywnościowym

Raport Międzynarodowego Zespołu ds. Zmian Klimatu (IPCC) ostrzega, że zmiany klimatu ograniczyły wzrost produkcji żywności o ok. 21 proc. w ciągu ostatnich 60 lat.

Rada Europejska nie chce ograniczać stosowania pestycydów

Koalicja Klimatyczne apeluje: bez ograniczenia stosowania pestycydów o 50 proc., nie da się osiągnąć istotnych celów Europejskiego Zielonego Ładu.

Zmiany klimatu. Sady owocowe zagrożone

Coraz częstsze i dłuższe susze, późne przymrozki spowodowane łagodnymi zimami i wczesne rozpoczęcie sezonu wegetacyjnego oraz wzrost częstości huraganowych wiatrów i opadów gradu to tylko niektóre skutki zmiany klimatu, z którymi zmagają się polscy sadownicy.

Kryzys klimatyczny zagraża kawie, orzechom nerkowca i awokado

Nowe badanie wskazuje, że nawet w scenariuszu umiarkowanego ocieplenia klimatu, do 2050 roku ucierpią trzy szczególnie istotne gospodarczo uprawy.

Kryzys klimatyczny może doprowadzić do kryzysu żywnościowego

Naukowcy oceniają, że ocieplający się klimat zmniejszy plony, a najbardziej narażone na straty żywności będą najbiedniejsze kraje.

Sztuczne nawozy zagrożeniem. Czeka nas kolejny kryzys środowiskowy

Nawozy syntetyczne mogą stać się przyczyną kolejnego kryzysu środowiskowego, a zmiany klimatyczne dodatkowo go pogłębią, ostrzegają naukowcy.

Orzechy brazylijskie i inne rośliny mogą zniknąć za 30 lat

Najnowsze badania wskazują, że zmiany klimatyczne wyjątkowo dotkną ludy Amazonii. W ciągu najbliższych 30 lat wiele lokalnych gatunków roślin może zniknąć.