Reklama

Rośliny tracą zdolność do pochłaniania dwutlenku węgla. Ostrzeżenie naukowców

Najnowsze badania wskazują, że w obliczu rekordowo wysokiego poziomu emisji CO2 ekosystemy zaczynają tracić zdolność do skutecznego pochłaniania tego gazu. Może mieć to bardzo poważne konsekwencje – ostrzegają naukowcy.

Publikacja: 28.02.2025 07:33

Analizuja pokazuje, że maksymalny poziom sekwestracji węgla przez rośliny i gleby osiągnięty został

Analizuja pokazuje, że maksymalny poziom sekwestracji węgla przez rośliny i gleby osiągnięty został w 2008 roku, a od tego czasu ilość pochłanianego przez rośliny CO2 stale spada.

Foto: Andrew Ly

W ciągu ostatniego stulecia rośliny mogły czerpać korzyści z wyższych poziomów CO2 – większe stężenie tego gazu sprzyjało bowiem fotosyntezie, a cieplejszy klimat umożliwiał im dłuższy wzrost. Negatywne skutki zmian klimatu – między innymi pożary lasów, susze, burze, powodzie oraz inwazje nowych szkodników i chorób – zaczynają jednak przeważać nad ich korzyściami, gdyż powodują one, że rośliny przyswajają coraz mniej dwutlenku węgla.

Pozostało jeszcze 89% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Rośliny
Epoka tanich bananów dobiega końca. Zmiany klimatu zmienią zasady na rynku
Materiał Promocyjny
W poszukiwaniu nowego pokolenia prezesów: dlaczego warto dbać o MŚP
Rośliny
Najpopularniejszy owoc świata zagrożony. Przegra ze zmianami klimatu?
Rośliny
Powstaje największa na świecie plantacja kakaowców. Będzie większa niż Manhattan
Rośliny
Nowe gatunki inwazyjne w Polsce. Te rośliny będą wkrótce zakazane
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Rośliny
Apel szefów ogrodów botanicznych: Brakuje nam miejsca na gatunki ginące
Materiał Promocyjny
Bank Pekao uczy cyberodporności
Reklama
Reklama