Naukowcy nie mają wątpliwości, że bez właściwego zatroszczenia się o torfowiska, nie zapanujemy nad efektami coraz częstszych ekstremalnych wydarzeń pogodo...
Odejście od masowej produkcji mięsa staje się w obliczu zmian klimatu pilną koniecznością. Wytworzenie roślinnego zamiennika wołowiny generuje dziesięć raz...
Musztarda Dijon to jeden z kluczowych składników tradycyjnej kuchni francuskiej, stanowiący podstawę wielu sosów oraz dressingów. Jej produkcja może stanąć...
Czy Unię Europejską będzie stać na rezygnację z dostaw nawozów sztucznych z Rosji, które zaspokajały 30 proc. zapotrzebowania rolników produkujących pasze?
Raport Międzynarodowego Zespołu ds. Zmian Klimatu (IPCC) ostrzega, że zmiany klimatu ograniczyły wzrost produkcji żywności o ok. 21 proc. w ciągu ostatnich...
Coraz częstsze i dłuższe susze, późne przymrozki spowodowane łagodnymi zimami i wczesne rozpoczęcie sezonu wegetacyjnego oraz wzrost częstości huraganowych...
Najnowsze badania wskazują, że zmiany klimatyczne wyjątkowo dotkną ludy Amazonii. W ciągu najbliższych 30 lat wiele lokalnych gatunków roślin może zniknąć.