Zmieniające się wzorce pogodowe w ciągu ostatnich kilku dekad znacząco wpływały na produkcję kawy. Zdaniem autorów badania, kolejne lata mogą jeszcze bardz...
Nowy raport organizacji Pesticide Action Network North America (PANNA) wykazał niebezpieczny związek pomiędzy stosowaniem pestycydów a postępującym wzroste...
W badaniu przeprowadzonym przez ekspertów zajmujących się handlem dziką fauną i florą wyróżniono rośliny, których wykorzystanie w produktach codziennego uż...
Naukowcy nie mają wątpliwości, że bez właściwego zatroszczenia się o torfowiska, nie zapanujemy nad efektami coraz częstszych ekstremalnych wydarzeń pogodo...
Odejście od masowej produkcji mięsa staje się w obliczu zmian klimatu pilną koniecznością. Wytworzenie roślinnego zamiennika wołowiny generuje dziesięć raz...
Musztarda Dijon to jeden z kluczowych składników tradycyjnej kuchni francuskiej, stanowiący podstawę wielu sosów oraz dressingów. Jej produkcja może stanąć...
Czy Unię Europejską będzie stać na rezygnację z dostaw nawozów sztucznych z Rosji, które zaspokajały 30 proc. zapotrzebowania rolników produkujących pasze?
Raport Międzynarodowego Zespołu ds. Zmian Klimatu (IPCC) ostrzega, że zmiany klimatu ograniczyły wzrost produkcji żywności o ok. 21 proc. w ciągu ostatnich...
Coraz częstsze i dłuższe susze, późne przymrozki spowodowane łagodnymi zimami i wczesne rozpoczęcie sezonu wegetacyjnego oraz wzrost częstości huraganowych...
Najnowsze badania wskazują, że zmiany klimatyczne wyjątkowo dotkną ludy Amazonii. W ciągu najbliższych 30 lat wiele lokalnych gatunków roślin może zniknąć.