Z tego artykułu dowiesz się:
- Dlaczego San Francisco zdecydowało się pozwać wiodących producentów żywności w USA?
- Jakie firmy znajdują się na celowniku kalifornijskiego miasta i dlaczego?
- Jakie zarzuty dotyczące zdrowia publicznego są skierowane przeciwko tym producentom?
- Jakie badania potwierdzają negatywny wpływ ultra-przetworzonej żywności na zdrowie?
- Jakie kroki podjęła Kalifornia w walce z ultra-przetworzoną żywnością?
San Francisco złożyło pozew przeciwko dziesięciu czołowym producentom żywności w Stanach Zjednoczonych. Które firmy znalazły się na „czarnej liście”?
San Francisco pozywa producentów żywności. Na liście giganci
W złożonym pozwie San Francisco wskazało czołowe firmy sprzedające żywność w USA – m.in. właścicieli takich marek jak Oreo, Kit Kat, Cheerios, Coca-Cola, Nestlé czy PepsiCo. Są też koncerny Mondelez Kraft-Heinz czy Mars.
Czytaj więcej
Nowe dane Eurostatu ukazują skalę marnowania żywności w Unii Europejskiej. W 2023 roku do śmieci...
Zdaniem Davida Chiu – prokuratora miejskiego w San Francisco – firmy te „uczyniły jedzenie szkodliwym dla ludzkiego organizmu”. „Te przedsiębiorstwa wywołały kryzys zdrowia publicznego, czerpały z niego ogromne zyski, a teraz muszą ponieść odpowiedzialność za wyrządzone szkody” – podkreśla Chiu w pozwie.