Z tego artykułu się dowiesz:
- Jakie są główne zagrożenia środowiskowe i sanitarne związane z hodowlą owadów?
- Czy spożywanie białka owadów rzeczywiście przyczynia się do zrównoważonego rozwoju systemu żywnościowego?
- Dlaczego białko owadów mimo promowania jako zamiennik mięsa, nie zastępuje go w praktyce?
- Jakie ryzyka niesie ze sobą brak regulacji w zakresie bioasekuracji w hodowli owadów?
Temat zastąpienia tradycyjnych źródeł pożywienia żywnością na bazie białka insektów wzbudzał w ostatnich latach duże emocje, nie tylko w Polsce. Kiedy o entomofagii – czyli właśnie spożywaniu owadów – zaczęło się robić coraz głośniej, sprawa ta stała się polem bitwy dla polityków, zwłaszcza skrajnie prawicowych.
Część ekspertów zajmujących się klimatem wielokrotnie zaznaczała, że produkcja białka z owadów oznacza niską emisję gazów cieplarnianych, a przy tym jest to produkt o wysokich wartościach odżywczych. Najnowsze badanie sugeruje jednak, że wpływ hodowli insektów na środowisko mógł zostać źle oceniony.
Czytaj więcej
Naukowcy z University of Illinois Urbana-Champaign są zdania, że zastąpienie tradycyjnych źródeł...
Jak spożywanie białka z owadów wpływa na środowisko?
Opublikowane w prestiżowym czasopiśmie naukowym „Biological Reviews” badanie podważa dotychczasowe przekonanie, że spożywanie białka z owadów jest rozwiązaniem przyjaznym dla planety. Zespół naukowców z Wielkiej Brytanii, Stanów Zjednoczonych i Europy ustalił, że wpływ hodowli insektów na zrównoważony rozwój systemu żywnościowego jest „znacznie mniejszy, niż wcześniej sądzono”.