Reklama

Marnowanie żywności w UE. Jak Polska wypada na tle innych państw Unii?

Nowe dane Eurostatu ukazują skalę marnowania żywności w Unii Europejskiej. W 2023 roku do śmieci trafiało 130 kg jedzenia na osobę.

Publikacja: 04.11.2025 05:00

Przeciętnie na mieszkańca w UE w 2023 roku przypadało 130 kilogramów zmarnowanej żywności.

Przeciętnie na mieszkańca w UE w 2023 roku przypadało 130 kilogramów zmarnowanej żywności.

Foto: Mike Kai Chen/Bloomberg

Jak podaje Eurostat, w 2023 r. Unia Europejska wygenerowała 58,2 mln ton odpadów żywnościowych, co stanowi wzrost o 0,7 proc. w porównaniu z rokiem poprzednim. Ponad połowę wszystkich odpadów żywnościowych stanowiły odpady z gospodarstw domowych, a kolejne 47 proc. to odpady wytwarzane w łańcuchu dostaw żywności: 19 proc. pochodziło z produkcji artykułów spożywczych i napojów, 10 proc. z produkcji podstawowej, 11 proc. stanowiły odpady z restauracji i punktów gastronomicznych, a 8 proc. pochodziło z handlu detalicznego i innej dystrybucji.

Marnowanie żywności w Polsce: Dane Eurostatu

Według danych Eurostatu Polacy w 2023 r. zmarnowali ponad 4,6 mln ton żywności, z czego ponad 2,5 mln ton trafiło do śmieci z gospodarstw domowych. Dla porównania, restauracje wyrzuciły niecałe 300 tys. ton żywności. Pod względem marnowania żywności na osobę, uplasowaliśmy się w środkowej części zestawienia, z wynikiem 127 kg zmarnowanej żywności na osobę, na równi z Łotwą, między Holandią (129 kg na osobę), a Chorwacją (122 kg na osobę).

Czytaj więcej

Raport: Jak Polacy radzą sobie z odpadami bio? Zmotywowani, ale zagubieni

Różnice między krajami w zestawieniu Eurostatu są drastyczne – na czele rankingu znalazł się Cypr z wynikiem 286 kg per capita, tuż za nim uplasowała się Dania (261 kg na osobę), a na trzecim miejscu Grecja (201 kg na osobę). Najmniej żywności wyrzucają mieszkańcy Słowenii – 78 kg. Poniżej 100 kg na mieszkańca wyrzucają również Węgry (88 kg), Słowacja (97 kg) oraz Czechy (98 kg). Przeciętnie na mieszkańca w UE w 2023 roku przypadało 130 kilogramów zmarnowanej żywności.  

Jak wynika z raportu organizacji ekologicznej Feedback EU z 2022 r., Unia Europejska importuje mniej produktów rolnych, niż ich marnuje. W 2021 r. UE importowała niemal 138 mln ton produktów rolnych – w tym samym roku do unijnych śmietników trafiło 153,5 mln ton tego typu produktów. Autorzy badania podnosili wówczas, że metodologia UE pomija między innymi znaczącą część produktów marnowanych w gospodarstwach rolnych, stąd bierze się rozbieżność. 

Reklama
Reklama

Wpływ marnowania żywności na środowisko

Marnowanie żywności ma ogromny wpływ na środowisko, odpowiadając za ok. 16 proc. całkowitej emisji gazów cieplarnianych z unijnego systemu żywnościowego. Ograniczenie marnowania żywności jest więc również istotnym elementem walki z redukcją emisji w Unii Europejskiej. Nieefektywne zarządzanie jedzeniem stanowi też problem ekonomiczny – według danych Eurostatu, mieszkańcy UE przeznaczają na żywność ok. 13 proc. swoich pieniędzy. Mniej więcej 10 proc. żywności dostępnej dla unijnych konsumentów trafia do kosza, a jednocześnie ok. 40 mln mieszkańców UE nie jest w stanie sfinansować odżywczego posiłku co drugi dzień.

W ramach walki z marnowaniem żywności Komisja Europejska zaproponowała wprowadzenie wiążących ogólnounijnych celów w tym zakresie, zobowiązujących państwa członkowskie do ograniczenia strat w sektorze produkcji, handlu detalicznego, gastronomii i gospodarstwach domowych do 2030 r. W imię nowych przepisów ilość odpadów żywnościowych pochodzących z przetwórstwa i produkcji musi spaść o 10 proc., a ilość odpadów z handlu detalicznego, gastronomii i gospodarstw domowych musi zostać zmniejszona o 30 proc. na mieszkańca, w porównaniu ze średnimi rocznymi wartościami z lat 2021–2023. Realizacja tych wytycznych ma nie tylko ograniczyć marnowanie żywności, ale również cennych zasobów, takich jak woda, energia oraz nawozy.

Na talerzu
Pozew przeciw producentom żywności przetworzonej. „Jedzenie szkodliwe dla ludzi”
Na talerzu
Wątpliwości wokół spożywania białka z owadów. Badacze wskazują na zagrożenia
Na talerzu
Dynie na Halloween to rosnący problem. Eksperci o skali marnowania żywności
Na talerzu
Greenpeace: ryby z Bałtyku zanieczyszczone chemikaliami
Na talerzu
Znów głośno o diecie planetarnej. Eksperci ostrzegają przed dezinformacją
Materiał Promocyjny
Działamy zgodnie z duchem zrównoważonego rozwoju
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama