Reklama
Rozwiń

Banki miały to ukrócić. Śledztwo wykazało, że wciąż inwestują w węgiel

W latach 2019-2021 banki udzieliły branży węglowej wsparcia w wysokości ponad 1,5 biliona dolarów - wykazało śledztwo organizacji pozarządowych.

Fińscy naukowcy stworzyli ekologiczne jajka z grzybów

Innowacyjna formuła została opracowana przez wykorzystanie fermentacji grzybów, ma podobne właściwości szansę na to, by zastąpić kurze jajka.

Eksperci: trzeba ograniczyć produkcję mięsa. Na razie cały czas rośnie

Przemysłowy system produkcji żywności powoduje pogłębianie się kryzysu klimatycznego i ekologicznego, ma również wysokie koszty społeczne.

Australia rozwija rynek roślinnych zamienników mięsa

Wiodący australijski producent mięsa roślinnego Fënn Foods otrzymał 3 miliony dolarów w ostatniej rundzie finansowania od Bombora Investment Management.

Norwegia chce być eko, ale wydobywa najwięcej ropy i gazu w Europie

Klimatyczne ambicje Norwegii nie idą w parze z jej nieposkromionym apetytem na wydobycie paliw kopalnych -wynika z raportu Oil Change International.

Dieta roślinna może wydłużyć życie nawet o dekadę

Norwescy naukowcy doszli do wniosku, że ograniczenie spożycia produktów odzwierzęcych może skutkować wydłużeniem życia o co najmniej kilka lat.

Haute couture dla niezamożnych. Używane ubrania to już nie obciach

Na świecie rośnie zainteresowanie kupowaniem odzieży z drugiej ręki. Ubieranie się w stroje, które ktoś już wcześniej nosił, nie jest postrzegane jako obci...

Amazon, Google, IKEA... Najwięksi niezbyt uczciwi, co do obietnic klimatycznych

Najnowsza analiza NewClimate Institute i Carbon Market Watch wskazuje na wątłość obietnic klimatycznych składanych przez międzynarodowe firmy.

Globalny weganizm ograniczyłby emisje CO2 o 68 proc.

Jeśli cały świat przejdzie na weganizm w ciągu 15 lat, spadek globalnych emisji CO2 zapewni 50 proc. redukcji potrzebnej by ograniczyć ocieplanie planety d...

Wordle. Znana łamigłówka ma przypomnieć o walce ze zmianą klimatu

Rosnącą popularność gry online, polegającej na odgadywaniu słów, postanowiła wykorzystać organizacja, chcąc zwrócić uwagę na kryzys klimatyczny.

Badanie: konsumenci reagują na komunikaty środowiskowe w menu

Badanie przeprowadzone przez World Resources Institute dowodzi, że wiadomość skierowana do konsumentów w menu, wpływa na ich wybory.

Raport: rolnicy muszą oswajać się z boomem na białka roślinne

Według raportu Good Food Institute, jeśli tempo rozwoju rynku roślinnych alternatyw mięsa się utrzyma, do 2030 roku będą stanowić 6 proc. całkowitego spoży...

Chiny coraz bardziej otwarte na mięso in vitro

Po raz pierwszy w chińskim pięcioletnim planie rolnym wspomniano o mięsie z laboratorium. Urzędnicy uważają, że jego produkcja leży w interesie narodu.

Greenpeace: 31 mld na górnictwo to dolewanie wody do dziurawego wiadra

Jak się okazuje, nadchodząca redukcja w kopalniach w latach 2022-31 jest porównywalna z tą z lat 2018-20 ale osiągnięto ją przy mniejszym wsparciu.

Firmy oferujące zamienniki mięsa mniej zagrożone klimatycznie

Jak wynika z raportu autorstwa Blue Horizon i MSCI, firmy posiadające w asortymencie białko roślinne, stoją w obliczu mniejszego ryzyka klimatycznego.

Pekao: Polskę stać na Fit for 55. Nie stać nas na rezygnację

Raport Banku Pekao odnośnie pakietu unijnego Fit for 55 potwierdza, że Polskę stać na jego przyjęcie. Eksperci dodają, że nie stać nas na rezygnację.

Norwegowie rezygnują z zakupu mięsa, odkąd widzą ślad węglowy

Norweski market internetowy Oda odnotował znaczny spadek sprzedaży wysokoemisyjnych produktów spożywczych, odkąd zaczął oznaczać ich ślad węglowy.

Badanie: najbogatsze kraje mogą wiele zyskać, jeśli ograniczą spożycie mięsa

Według badania, bogate kraje mogą wiele zyskać, jeśli zamienią mięso na żywność roślinną. Do 2100 roku mogą dzięki temu zredukować 98,3 mld ton CO2.

Naukowcy apelują o wprowadzenie edukacji klimatycznej. Niezwłocznie

Komitet Naukowy Koalicji Klimatycznej wzywa ministrów edukacji oraz klimatu i środowiska do niezwłocznego wprowadzenia edukacji klimatycznej.

Biden chce walczyć o tańsze mięso. Decyzja prezydenta wzbudziła kontrowersje

Administracja Bidena zamierza wesprzeć mniejszych producentów mięsa i zainwestować miliard dolarów w zwiększenie konkurencji w branży.