Stek z tygrysa wyhodowany w laboratorium trafi na brytyjskie stoły

Firma Primeval Foods proponuje konsumentom egzotyczne produkty mięsne, stworzone w laboratorium i nazywa je „trzecią rewolucją od czasu odkrycia ognia”.

Wojna zmieni energię z OZE – międzynarodowy szczyt klimatyczny TOGETAIR 2022

Rekonfiguracja sytuacji w Europie po rosyjskim ataku na Ukrainę spowodowała konieczność zmiany myślenia o kierunku transformacji energetycznej.

Naukowcy odnaleźli mikroplastik we krwi człowieka

Choć we wcześniejszych badaniach wykazano obecność mikroplastiku w mózgu, jelitach a nawet łożysku, po raz pierwszy stwierdzono jego obecność w próbce krwi.

Zmiany w europejskiej zielonej polityce – międzynarodowy szczyt klimatyczny TOGETAIR

Rosyjski atak na Ukrainę podważył fundamenty dotychczasowego myślenia o kierunkach transformacji energetycznej w Europie. Dostosowanie planów do nowej sytu...

Amerykanie doświadczą dłuższego sezonu alergii przez zmiany klimatu

Jak wynika z badania opublikowanego na łamach Nature Communications, sezony alergiczne w Stanach Zjednoczonych niebezpiecznie się wydłużają.

Etykiety produktów wegańskich nie wprowadzają w błąd

Badanie przeprowadzone przez australijski Institute for Sustainable Futures wykazało, że konsumenci odróżniają produkty odzwierzęce od ich roślinnych alter...

Mroczny atlas ludzkiego cierpienia. Raport ONZ potępia nieudolne działania

Żaden kraj nie robi tyle, ile powinien, aby chronić swoje miasta, farmy, wybrzeża przed zmianami klimatycznymi, a nasza planeta jest bezpowrotnie niszczona...

Elon Musk chce wegańskich kolonii na Marsie w ciągu 10 lat

Mieszkańcy Marsa będą stosować dietę roślinną, twierdzi Elon Musk, który w ciągu dekady planuje rozwój ludzkiej cywilizacji na Czerwonej Planecie.

Europarlamentarzyści wzywają KE do promocji diety roślinnej

Parlament Europejski wezwał Komisję Europejską do promocji zdrowej diety opartej na roślinach oraz zmniejszenia spożycia mięsa w ramach walki z rakiem.

Banki miały to ukrócić. Śledztwo wykazało, że wciąż inwestują w węgiel

W latach 2019-2021 banki udzieliły branży węglowej wsparcia w wysokości ponad 1,5 biliona dolarów - wykazało śledztwo organizacji pozarządowych.

Reklama
Reklama

Fińscy naukowcy stworzyli ekologiczne jajka z grzybów

Innowacyjna formuła została opracowana przez wykorzystanie fermentacji grzybów, ma podobne właściwości szansę na to, by zastąpić kurze jajka.

Eksperci: trzeba ograniczyć produkcję mięsa. Na razie cały czas rośnie

Przemysłowy system produkcji żywności powoduje pogłębianie się kryzysu klimatycznego i ekologicznego, ma również wysokie koszty społeczne.

Australia rozwija rynek roślinnych zamienników mięsa

Wiodący australijski producent mięsa roślinnego Fënn Foods otrzymał 3 miliony dolarów w ostatniej rundzie finansowania od Bombora Investment Management.

Norwegia chce być eko, ale wydobywa najwięcej ropy i gazu w Europie

Klimatyczne ambicje Norwegii nie idą w parze z jej nieposkromionym apetytem na wydobycie paliw kopalnych -wynika z raportu Oil Change International.

Dieta roślinna może wydłużyć życie nawet o dekadę

Norwescy naukowcy doszli do wniosku, że ograniczenie spożycia produktów odzwierzęcych może skutkować wydłużeniem życia o co najmniej kilka lat.

Haute couture dla niezamożnych. Używane ubrania to już nie obciach

Na świecie rośnie zainteresowanie kupowaniem odzieży z drugiej ręki. Ubieranie się w stroje, które ktoś już wcześniej nosił, nie jest postrzegane jako obci...

Amazon, Google, IKEA... Najwięksi niezbyt uczciwi, co do obietnic klimatycznych

Najnowsza analiza NewClimate Institute i Carbon Market Watch wskazuje na wątłość obietnic klimatycznych składanych przez międzynarodowe firmy.

Globalny weganizm ograniczyłby emisje CO2 o 68 proc.

Jeśli cały świat przejdzie na weganizm w ciągu 15 lat, spadek globalnych emisji CO2 zapewni 50 proc. redukcji potrzebnej by ograniczyć ocieplanie planety d...

Wordle. Znana łamigłówka ma przypomnieć o walce ze zmianą klimatu

Rosnącą popularność gry online, polegającej na odgadywaniu słów, postanowiła wykorzystać organizacja, chcąc zwrócić uwagę na kryzys klimatyczny.

Badanie: konsumenci reagują na komunikaty środowiskowe w menu

Badanie przeprowadzone przez World Resources Institute dowodzi, że wiadomość skierowana do konsumentów w menu, wpływa na ich wybory.

Reklama
Reklama