Naukowcy: rezygnacja z mięsa to nie opcja, ale konieczność

Autorzy badania opublikowanego na łamach czasopisma Sustainability podkreślają, że konieczność odejścia od konsumpcji produktów odzwierzęcych w krajach rozwiniętych, jest faktem.

Publikacja: 06.10.2022 12:42

Naukowcy: rezygnacja z mięsa to nie opcja, ale konieczność

Foto: Adobe Stock

Naukowcy z Maryland's Towson University oraz University of Wisconsin przeprowadzili analizę 238 artykułów opublikowanych w amerykańskich mediach w latach 2018-2020. Porównano w niej sposób omówienia dwóch kwestii: konieczności przejścia na dietę roślinną oraz potrzeby redukcji marnowania żywności. Zauważono, że o ile tę drugą przedstawiano jako problem, który należy rozwiązać przy pomocy właściwego wsparcia politycznego oraz instytucjonalnego, potrzeba zmiany w sposobie odżywiania była z reguły prezentowana jako kwestia bardzo indywidualna, będąca przedmiotem kontrowersji.

Pozostało jeszcze 81% artykułu

Tylko 69 zł za pół roku czytania.

O tym, jak szybko zmienia się świat. Czy będzie pokój na Ukrainie. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, tłumaczymy, inspirujemy.

Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Na talerzu
Sportowcy w Paryżu chcą jeść więcej mięsa. Igrzyska coraz mniej wegańskie
Na talerzu
Raport: giganci przemysłu mięsnego i mleczarskiego wciąż oszukują konsumentów
Materiał Promocyjny
O przyszłości klimatu z ekspertami i biznesem. Przed nami Forum Ekologiczne
Na talerzu
Nowy raport Banku Światowego: musimy jeść mniej mięsa, bo ugotujemy planetę