48 mln ludzi cierpi z powodu dotkliwego głodu. Najbardziej poszkodowani

Jak wynika z raportu Oxfam, w 10 krajach, najsilniej dotkniętych konsekwencjami zmian klimatu, w ciągu ostatnich 6 lat liczba osób cierpiących z powodu dotkliwego głodu wzrosła o 123 proc.

Publikacja: 19.09.2022 13:08

48 mln ludzi cierpi z powodu dotkliwego głodu. Najbardziej poszkodowani

Foto: Shutterstock

Postępujący kryzys klimatyczny powoduje zwiększenie częstotliwości oraz intensywności występowania ekstremalnych zjawisk pogodowych. W ciągu ostatnich 50 lat liczba katastrof, takich jak powodzie, susze oraz fale upałów, wzrosła pięciokrotnie.

W raporcie Oxfam „Głód w ocieplającym się świecie” wśród najbardziej poszkodowanych z powodu konsekwencji zmian klimatycznych wymieniono Afganistan, Burkina Faso, Dżibuti, Gwatemalę, Haiti, Kenię, Madagaskar, Niger, Somalię oraz Zimbabwę. Jak wynika z danych ONZ, od 2000 roku kraje te zgłosiły najwięcej wniosków o pomoc w związku z ekstremalnymi zdarzeniami pogodowymi. Od 2018 roku ponad dwukrotnie wzrosła tam również liczba osób cierpiących z powodu dotkliwego głodu, sięgając obecnie 48 milionów, z czego niemal 18 milionów znalazło się na granicy śmierci głodowej.

Czytaj więcej

Chiny zagrożone głodem z powodu zmian klimatu

Obecnie w Somalii trwa najgorsza w historii susza, w efekcie której zmuszonych do migracji zostało ok. 1 miliona osób. W Kenii z głodu cierpi 2,4 miliona ludzi, a 2,5 miliona zwierząt gospodarskich zmarło. W Nigrze z powodu dotkliwego głodu cierpi 2,6 miliona ludzi, a produkcja zbóż spadła tam o 40 proc. z powodu ekstremalnych warunków powodowych. Szacuje się, że jeśli temperatura na świecie wzrośnie o 2°C, to produkcja podstawowych produktów spożywczych, takich jak proso i sorgo, może spaść o kolejne 25 proc. Z kolei pustynnienie w Burkina Faso doprowadziło na skraj śmierci głodowej niemal 3,5 miliona ludzi, a od 2016 roku liczba osób cierpiących z powodu głodu wzrosła o 1350 proc. W Gwatemali susza spowodowała straty niemal 80 proc. zbiorów kukurydzy oraz dewastację plantacji kawy.

Największymi ofiarami ocieplającego się klimatu są kraje, które do wzrostu globalnych temperatur przyczyniają się zaledwie w 0,1 proc. Z kolei najwięksi emitenci, to najbogatsze gospodarki należące do G20, generujące wspólnie ok. 80 proc. światowych emisji gazów cieplarnianych.

Autorzy raportu podkreślają, że przemysł paliw kopalnych wciąż odnotowuje rekordowe zyski, w ogromnym stopniu przyczyniając się do ocieplania się planety. Szacuje się, że od 50 lat, każdego dnia branża zarabia ok. 2,8 miliarda dolarów, czyli ponad 1 bilion dolarów rocznie. Jednym z sugerowanych w raporcie rozwiązań dotyczących walki z kryzysem klimatycznym jest zwiększenie opodatkowania przedsiębiorstw zanieczyszczających.

W raporcie zauważono, że wystarczyłoby przekazać zyski przemysłu naftowego i gazowego z 18 dni, aby w całości sfinansować koszt tegorocznego apelu o pomoc humanitarną ONZ, wynoszący 49 miliardów dolarów.

Postępujący kryzys klimatyczny powoduje zwiększenie częstotliwości oraz intensywności występowania ekstremalnych zjawisk pogodowych. W ciągu ostatnich 50 lat liczba katastrof, takich jak powodzie, susze oraz fale upałów, wzrosła pięciokrotnie.

W raporcie Oxfam „Głód w ocieplającym się świecie” wśród najbardziej poszkodowanych z powodu konsekwencji zmian klimatycznych wymieniono Afganistan, Burkina Faso, Dżibuti, Gwatemalę, Haiti, Kenię, Madagaskar, Niger, Somalię oraz Zimbabwę. Jak wynika z danych ONZ, od 2000 roku kraje te zgłosiły najwięcej wniosków o pomoc w związku z ekstremalnymi zdarzeniami pogodowymi. Od 2018 roku ponad dwukrotnie wzrosła tam również liczba osób cierpiących z powodu dotkliwego głodu, sięgając obecnie 48 milionów, z czego niemal 18 milionów znalazło się na granicy śmierci głodowej.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Na talerzu
Nowe dane na temat marnowania żywności na świecie. Kto wyrzuca najwięcej?
Na talerzu
Dieta planetarna może opóźnić zmiany klimatyczne o 15 lat. Na czym polega?
Na talerzu
Jakie potrawy najczęściej wyrzucamy w święta? Na czele ulubiony polski przysmak
Na talerzu
ONZ ignoruje konieczność ograniczenia spożycia mięsa. Eksperci: „Zdumiewające”
Na talerzu
Eksperci z Harvardu: produkcję mięsa trzeba ograniczyć dla dobra klimatu