Już za 19 zł miesięcznie przez rok
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 19.07.2025 16:45 Publikacja: 27.10.2022 12:39
Foto: Bloomberg
Popularność wegańskich zamienników mięsa wzrasta i według ubiegłorocznego raportu Bloomberg Intelligence, do 2030 roku rynek roślinnych produktów może stanowić ok. 7,7 proc. światowego rynku białka. Najczęściej roślinne alternatywy mięsa produkuje się z soi, stanowiącej wartościowe źródło białka. Szacuje się, że zawiera go ok. trzykrotnie więcej niż jajko (38 g białka na 100 g).
Krytycy często zarzucają produktom sojowym niskie wartości odżywcze z uwagi na fakt, że ulegają przetworzeniu. Jednak najnowsze badanie, opublikowane na łamach czasopisma Frontiers in Nutrition wykazało, że takie zarzuty są całkowicie bezpodstawne.
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) postanowił ukrócić nieetyczne praktyki branży mięsnej. To ma u...
Nowe zalecenia dietetyczne Austrii uwzględniają zarówno przesłanki zdrowotne, jak i klimatyczne. To kolejne pańs...
Menu w wiosce olimpijskiej podczas tegorocznych igrzysk olimpijskich w Paryżu miało opierać się głównie na rośli...
Nowy raport ekspertów Banku Światowego alarmuje: zmiany w rolnictwie są niezbędne, aby ograniczyć globalne emisj...
Moda na motocykle przybiera na sile już od kilku lat. W ubiegłym roku liczba nowych rejestracji była dwa razy wyższa niż pięć lat wcześniej.
Nowy raport Programu Narodów Zjednoczonych ds. Ochrony Środowiska (UNEP) wykazał ogromną skalę marnowania żywnoś...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas