Białko sojowe nie traci na jakości w procesie przetwarzania

Jak wykazało badanie przeprowadzone przez naukowców z Wageningen University and Research oraz marki Unilever, nie jest prawdą, że sojowe alternatywy mięsa stanowią mniej odżywcze źródło protein.

Publikacja: 27.10.2022 12:39

Białko sojowe nie traci na jakości w procesie przetwarzania

Foto: Bloomberg

Popularność wegańskich zamienników mięsa wzrasta i według ubiegłorocznego raportu Bloomberg Intelligence, do 2030 roku rynek roślinnych produktów może stanowić ok. 7,7 proc. światowego rynku białka. Najczęściej roślinne alternatywy mięsa produkuje się z soi, stanowiącej wartościowe źródło białka. Szacuje się, że zawiera go ok. trzykrotnie więcej niż jajko (38 g białka na 100 g).

Krytycy często zarzucają produktom sojowym niskie wartości odżywcze z uwagi na fakt, że ulegają przetworzeniu. Jednak najnowsze badanie, opublikowane na łamach czasopisma Frontiers in Nutrition wykazało, że takie zarzuty są całkowicie bezpodstawne.

Tylko 79 zł za pół roku czytania.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję? - możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Materiał Promocyjny
Berlingo VAN od 69 900 zł netto
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Na talerzu
Sportowcy w Paryżu chcą jeść więcej mięsa. Igrzyska coraz mniej wegańskie
Na talerzu
Raport: giganci przemysłu mięsnego i mleczarskiego wciąż oszukują konsumentów
Materiał Promocyjny
Warunki rozwoju OZE w samorządach i korzyści z tego płynące
Na talerzu
Nowy raport Banku Światowego: musimy jeść mniej mięsa, bo ugotujemy planetę
Materiał Promocyjny
Suzuki Moto Road Show już trwa. Znajdź termin w swoim mieście