Białko sojowe nie traci na jakości w procesie przetwarzania

Jak wykazało badanie przeprowadzone przez naukowców z Wageningen University and Research oraz marki Unilever, nie jest prawdą, że sojowe alternatywy mięsa stanowią mniej odżywcze źródło protein.

Publikacja: 27.10.2022 12:39

Białko sojowe nie traci na jakości w procesie przetwarzania

Foto: Bloomberg

Popularność wegańskich zamienników mięsa wzrasta i według ubiegłorocznego raportu Bloomberg Intelligence, do 2030 roku rynek roślinnych produktów może stanowić ok. 7,7 proc. światowego rynku białka. Najczęściej roślinne alternatywy mięsa produkuje się z soi, stanowiącej wartościowe źródło białka. Szacuje się, że zawiera go ok. trzykrotnie więcej niż jajko (38 g białka na 100 g).

Krytycy często zarzucają produktom sojowym niskie wartości odżywcze z uwagi na fakt, że ulegają przetworzeniu. Jednak najnowsze badanie, opublikowane na łamach czasopisma Frontiers in Nutrition wykazało, że takie zarzuty są całkowicie bezpodstawne.

Czytaj więcej

Białko z grochu pomoże w redukcji metanu

Naukowcy przeanalizowali zawartość odżywczą mięsnych alternatyw na bazie soi w porównaniu z konwencjonalnym mięsem, soją i innymi roślinnymi zamiennikami mięsa, skupiając się zwłaszcza na zawartości niezbędnych aminokwasów. Jak się okazało, przetworzenie soi wpłynęło na podniesienie jej jakości odżywczej.

„Po raz pierwszy badanie kompleksowo wykazało, że jakość białka soi stosowanego w naszych produktach roślinnych nie ulega pogorszeniu podczas przetwarzania, wbrew błędnym przekonaniom. W rzeczywistości przetwarzanie soi nieznacznie podnosi jakość odżywczą białka” – powiedziała w oświadczeniu Amelia Jarman, dyrektorka ds. przyszłości w zakresie zdrowia i dobrego samopoczucia w firmie Unilever. Firma zadeklarowała, że dołoży starań, aby zdrowe i roślinne produkty były coraz bardziej powszechnie dostępne i planuje rozwój segmentu wegańskich zamienników mięsa i nabiału.

Czytaj więcej

Firmy oferujące zamienniki mięsa mniej zagrożone klimatycznie

To ważne odkrycie w kontekście dalszego rozwoju rynku roślinnych zamienników mięsa. Szacuje się, że coraz więcej osób decyduje się na rezygnację lub ograniczenie spożycia mięsa w trosce o zdrowie oraz klimat. Często jednak konsumenci obawiają się, że przetworzone produkty sojowe nie są w stanie zaspokoić ich zapotrzebowania na białko i inne istotne składniki odżywcze.

Wcześniejsze badania potwierdzały szereg dobroczynnych właściwości soi. W 2020 na łamach czasopisma Circulation American Heart Association opublikowano badanie, z którego wynikało, że regularne spożywanie produktów sojowych obniżało o 18 proc. ryzyko zachorowania na choroby serca. Z kolei najnowsze badanie opublikowane w Menopause by the North American Menopause Society wykazało, że niskotłuszczowa, roślinna dieta, bogata w soję, jest porównywalnie skuteczna w łagodzeniu objawów menopauzy, jak hormonalna terapia zastępcza.

Popularność wegańskich zamienników mięsa wzrasta i według ubiegłorocznego raportu Bloomberg Intelligence, do 2030 roku rynek roślinnych produktów może stanowić ok. 7,7 proc. światowego rynku białka. Najczęściej roślinne alternatywy mięsa produkuje się z soi, stanowiącej wartościowe źródło białka. Szacuje się, że zawiera go ok. trzykrotnie więcej niż jajko (38 g białka na 100 g).

Krytycy często zarzucają produktom sojowym niskie wartości odżywcze z uwagi na fakt, że ulegają przetworzeniu. Jednak najnowsze badanie, opublikowane na łamach czasopisma Frontiers in Nutrition wykazało, że takie zarzuty są całkowicie bezpodstawne.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Na talerzu
Nowe dane na temat marnowania żywności na świecie. Kto wyrzuca najwięcej?
Na talerzu
Dieta planetarna może opóźnić zmiany klimatyczne o 15 lat. Na czym polega?
Na talerzu
Jakie potrawy najczęściej wyrzucamy w święta? Na czele ulubiony polski przysmak
Na talerzu
ONZ ignoruje konieczność ograniczenia spożycia mięsa. Eksperci: „Zdumiewające”
Na talerzu
Eksperci z Harvardu: produkcję mięsa trzeba ograniczyć dla dobra klimatu