Raport think tanku Energy and Climate Intelligence Unit wykazał, że zmiany klimatu oraz wzrost cen ropy i gazu znacząco podniosły rachunki za żywność dla przeciętnego Brytyjczyka. Gospodarstwa domowe zapłaciły w tym roku łącznie 11,4 mld funtów więcej niż w roku poprzednim. Niemal 15-proc. inflacja cen żywności doprowadziła do zachwiania bezpieczeństwem żywnościowym, skazując uboższe rodziny na ograniczanie liczby posiłków lub głodowania.
Ocieplenie uderza w uprawy
Warto zaznaczyć, że tak dramatyczna sytuacja stanowi konsekwencję nie tylko drastycznego wzrostu cen paliw kopalnych, które poszybowały do góry w efekcie inwazji Rosji na Ukrainę. To w równej mierze efekt ocieplającego się klimatu. Europejskie, w tym również brytyjskie uprawy zostały w tym roku dotknięte w ogromnym stopniu rekordową falą upałów i powiązaną z nią suszą. Brytyjski rynek odczuł również konsekwencje niszczycielskich powodzi, z którymi walczył Pakistan, będący drugim co do wielkości importerem ryżu do Wielkiej Brytanii.
Czytaj więcej
„Dostęp do zdrowej żywności pochodzenia roślinnego za pośrednictwem instytucji publicznych, takich jak szpitale i szkoły, to nie tylko kwestia zdrowotna. To kwestia sprawiedliwości społecznej” – stwierdził rzecznik The Better Food Foundation.
Autorzy raportu ostrzegają, że sytuacji nie zdoła uspokoić ustabilizowanie się cen paliw kopalnych, gdyż ich dalsze wykorzystywanie sprawi, że temperatury na świecie będą nadal rosły, a to doprowadzi do występowania kolejnych ekstremalnych wydarzeń pogodowych, które będą zagrażać uprawom i wpływać na dostawy żywności.
Europa w ciągu ostatnich lat coraz silniej odczuwa problemy związane ze zmianą klimatu. Warunki środowiskowe wpłynęły m.in. na zmniejszenie plonów ryżu oraz kukurydzy we Włoszech, oliwek w Hiszpanii oraz jęczmienia w Wielkiej Brytanii.