Reklama
Rozwiń
Reklama

Nowojorskie szpitale oferują takie posiłki jako opcję domyślną

„Dostęp do zdrowej żywności pochodzenia roślinnego za pośrednictwem instytucji publicznych, takich jak szpitale i szkoły, to nie tylko kwestia zdrowotna. To kwestia sprawiedliwości społecznej” – stwierdził rzecznik The Better Food Foundation.

Publikacja: 16.10.2022 13:49

Nowojorskie szpitale oferują takie posiłki jako opcję domyślną

Foto: Bloomberg

W marcu organizacja The Better Food Foundation we współpracy z New York City Health + Hospitals oraz burmistrzem Nowego Jorku, jako standard wprowadziła wegańskie posiłki w 11 miejskich szpitalach. Jak się okazało, choć potrawy mięsne pozostały dostępne, roślinne dania cieszyły się wśród pacjentów większą popularnością. Według danych organizacji, ok. 60 proc. zdecydowało się na posiłki pozbawione mięsa i nabiału, a 95 proc. oceniło swój wybór jako korzystny. Co istotne, weganie i wegetarianie stanowili jedynie 1 proc. pacjentów.

Pierwszym na świecie szpitalem, który zdecydował się na podawanie pacjentom jedynie roślinnych posiłków, jest Hayek w Bejrucie. Szpital postanowił wykluczyć produkty pochodzenia zwierzęcego w oparciu o badania, potwierdzające ich szkodliwość dla zdrowia. Władze placówki oświadczyły, że w trosce o zdrowie najlepszym wyborem jest dieta wegańska, a „dla czerwonego i przetworzonego mięsa nie ma miejsca w żadnym szpitalu oraz instytucji opieki zdrowotnej”.

Z podobnego założenia wychodzą władze Nowego Jorku. Burmistrz Eric Adams stwierdził, że dzięki zapewnieniu osobom hospitalizowanym smacznych i zdrowych posiłków roślinnych, miasto ma możliwość wspierania walki z otyłością oraz cukrzycą wśród mieszkańców.

Czytaj więcej

Naukowcy: rezygnacja z mięsa to nie opcja, ale konieczność

„Jeśli chodzi o zapobieganie przewlekłym chorobom związanym z dietą, rośnie świadomość, że wina nie leży w naszym DNA, tylko w naszym obiedzie” – podkreślił Adams.

Reklama
Reklama

Według organizacji The Better Food Foundation, wegańskie posiłki są szczególnie trafnym rozwiązaniem w mieście tak zróżnicowanym kulturowo jak Nowy Jork, z uwagi na fakt, że społeczności etniczne są bardziej narażone na nietolerancję laktozy oraz zachorowanie na cukrzycę i choroby serca. Zagwarantowanie roślinnych posiłków w szkołach i szpitalach określono jako „kwestię sprawiedliwości społecznej”.

To kolejna w Nowym Jorku inicjatywa, zachęcająca do ograniczenia produktów pochodzenia zwierzęcego w diecie – wcześniej wprowadzono serwowanie wegańskich posiłków w każdy piątek.

Z emisjami gazów cieplarnianych oraz otyłością wśród mieszkańców planuje za pomocą diety roślinnej walczyć również Amsterdam. Rada Miasta zamierza zachęcić społeczeństwo do redukcji produktów odzwierzęcych w diecie, tak aby ich dieta do 2030 roku składała się co najmniej w połowie z roślin. W tym celu urzędnicy chcą zwiększyć dostępność zdrowej żywności oraz ograniczyć wydawanie pozwoleń na kolejne punkty sprzedaży fast-foodów.

Na talerzu
Żywność staje się bardziej kaloryczna, ale mniej odżywcza. Spada ilość białka
Na talerzu
Pozew przeciw producentom żywności przetworzonej. „Jedzenie szkodliwe dla ludzi”
Na talerzu
Marnowanie żywności w UE. Jak Polska wypada na tle innych państw Unii?
Na talerzu
Wątpliwości wokół spożywania białka z owadów. Badacze wskazują na zagrożenia
Na talerzu
Dynie na Halloween to rosnący problem. Eksperci o skali marnowania żywności
Materiał Promocyjny
W kierunku zrównoważonej przyszłości – konkretne działania
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama