Brytyjskie kurczaki wykarmiono soją z wylesionych terenów Amazonii

Jak wykazało śledztwo przeprowadzone przez Reporter Brasil i Ecostorm, kurczaki sprzedawane do Wielkiej Brytanii przez amerykańską firmę JBS były karmione soją i kukurydzą uprawianą na wykarczowanej ziemi brazylijskiego lasu deszczowego Amazonii i sawanny Cerrado.

Publikacja: 13.10.2022 13:27

Brytyjskie kurczaki wykarmiono soją z wylesionych terenów Amazonii

Foto: Bloomberg

Wylesianie brazylijskiej Amazonii w pierwszej połowie 2022 roku osiągnęło alarmujący poziom. Ocenia się, że wycięta powierzchnia była wówczas o 80 proc. większa niż w tym samym okresie w 2018 roku. Od czasu objęcia urzędu prezydenta przez Jaira Bolsonaro, ten niezwykle cenny ekologicznie obszar ulega coraz większemu zniszczeniu, a tereny lasów deszczowych wycina się głównie pod hodowlę zwierząt oraz uprawę roślin na paszę dla nich. Szacuje się, że ok. 80 proc. soi jest przeznaczonych na pożywienie dla zwierząt hodowlanych.

Czytaj więcej

Naukowcy: rezygnacja z mięsa to nie opcja, ale konieczność

Najnowsze śledztwo przeprowadzone przez Reporter Brasil i Ecostorm wykazało, że mięso ze zwierząt karmionych paszą pochodzącą z wylesionych terenów Amazonii trafia również na europejskie stoły. Amerykański JBS to największy na świecie producent mięsa, sprzedający drób, wieprzowinę i wołowiną z Brazylii na szereg rynków międzynarodowych, w tym do Europy, Chin oraz na Bliski Wschód. Firma była wielokrotnie krytykowana za produkcję mięsa na wylesionych terenach amazońskiego lasu deszczowego.

Wyniki śledztwa zbiegły się w czasie z zatwierdzeniem przez Parlament Europejski rozporządzenia, nakazującego firmom zagwarantowanie, że sprzedawane na terenie Unii Europejskiej produkty nie powstały w efekcie wylesiania.

Według autorów raportu, sprzedawane do Wielkiej Brytanii kurczaki były karmione soją i kukurydzą, wyhodowanymi na ziemi, pod którą wycięto drzewa w Amazonii. Jak donosi The Guardian, jedna z upraw soi w brazylijskim stanie Mato Grosso, zaopatrująca JBS, wykarczowała nielegalnie ponad 200 tys. akrów ziemi amazońskiego lasu deszczowego. Część kurczaków, karmionych paszą pochodzącą z terenów wylesionych, trafiła do Wielkiej Brytanii za pośrednictwem firmy Seara, powiązanej z JBS. Każdego dnia Seara produkuje w Brazylii ponad 5 mln kurczaków na 9000 ferm drobiu.

Czytaj więcej

48 mln ludzi cierpi z powodu dotkliwego głodu. Najbardziej poszkodowani

W komentarzu dla Reporter Brasil, firma JBS oświadczyła, że wymaga od swoich dostawców soi spełnienia kryteriów społeczno-środowiskowych i w przypadku jakichkolwiek naruszeń, rezygnują z dalszej współpracy. Standardy te nie przeszkodziły jednak firmie JBS pozyskiwać mięsa ze zwierząt hodowanych na wylesionych gruntach, po zapłaceniu 24,7 miliona reali brazylijskich grzywny. Śledztwo w tej sprawie przeprowadził w 2019 roku Reporter Brasil, The Guardian oraz Biuro Dziennikarstwa Śledczego.

- Wyniki śledztwa pokazują, że to, co jemy w Europie ma bezpośredni wpływ na utratę bezcennych lasów w odległych geograficznie terenach. Potrzebujemy skutecznych przepisów, które ograniczą import - także do Unii Europejskiej - produktów, które przyczyniają się do globalnego wylesiania lub są z nim związane. Nie możemy zapominać, iż olbrzymia skala wylesiania na świecie pogłębia kryzys klimatyczny, a jego skutki już dziś zagrażają zdrowiu i życiu Polek i Polaków oraz powodują straty materialne, czego doświadczają m.in. polscy rolnicy. W interesie nas wszystkich jest zatrzymanie globalnego wylesiania – zaznacza Maria Staniszewska, prezeska Polskiego Klubu Ekologicznego.

Wylesianie brazylijskiej Amazonii w pierwszej połowie 2022 roku osiągnęło alarmujący poziom. Ocenia się, że wycięta powierzchnia była wówczas o 80 proc. większa niż w tym samym okresie w 2018 roku. Od czasu objęcia urzędu prezydenta przez Jaira Bolsonaro, ten niezwykle cenny ekologicznie obszar ulega coraz większemu zniszczeniu, a tereny lasów deszczowych wycina się głównie pod hodowlę zwierząt oraz uprawę roślin na paszę dla nich. Szacuje się, że ok. 80 proc. soi jest przeznaczonych na pożywienie dla zwierząt hodowlanych.

Pozostało 84% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Kup teraz
Na talerzu
Jakie potrawy najczęściej wyrzucamy w święta? Na czele ulubiony polski przysmak
Na talerzu
ONZ ignoruje konieczność ograniczenia spożycia mięsa. Eksperci: „Zdumiewające”
Na talerzu
Eksperci z Harvardu: produkcję mięsa trzeba ograniczyć dla dobra klimatu
Na talerzu
Te dane to zimny prysznic dla Niemców. Nowe wytyczne dotyczące diety „eko”
Na talerzu
Francja mogłaby osiągnąć cele klimatyczne. Na drodze stoi jednak miłość do mięsa