Dania chce promować roślinną żywność i inspirować resztę świata

To pierwszy kraj na świecie, który opublikował plan ograniczenia emisji gazów cieplarnianych poprzez oparciu swojego systemu żywnościowego na produktach roślinnych.

Publikacja: 19.10.2023 12:06

Dania chce promować roślinną żywność i inspirować resztę świata

Foto: Bloomberg

Duński rząd ujawnił plan modyfikacji krajowego systemu żywnościowego tak, aby położyć większy nacisk na białko pochodzenia roślinnego. Według sekretarza generalnego Duńskiego Towarzystwa Wegetariańskiego Rune-Christoffer Dragsdahla, publikacja planu stanowi wydarzenie „przełomowe w skali międzynarodowej”.

Projekt powstał w ramach politycznego porozumienia rolnego z 2021 roku. W planie stwierdzono, że duński rząd jest zaangażowany w promowanie i wzmacnianie krajowego przemysłu roślinnego, a jego celem jest inspiracja również innych krajów do dążenia do bardziej zrównoważonego systemu żywnościowego. W ramach projektu dieta roślinna ma być bardziej promowana w szkołach podstawowych i ponadpodstawowych, a szefowie kuchni w różnych instytucjach mieliby przejść szkolenia dotyczące przygotowywania posiłków pochodzenia roślinnego. Uwzględniono również inicjatywy mające na celu zwiększenie eksportu duńskiej żywności pochodzenia roślinnego za pośrednictwem ambasad oraz położono nacisk na konieczność zwiększenia finansowania badań i rozwoju w tym zakresie. Plan zakłada pozyskanie przez kraj 13,5 miliarda koron dzięki produkcji żywności pochodzenia roślinnego. Jaki lider w tej dziedzinie, Dania mogłaby również stworzyć ok. 27 000 nowych miejsc pracy.

Czytaj więcej

Dania pierwsza na świecie deklaruje pomoc cierpiącym w wyniku zmian klimatu

W 2021 roku Duńska Rada ds. Zmian Klimatu doszła do wniosku, że kraj nie znajduje się na właściwej ścieżce, aby osiągnąć cele redukcji emisji gazów cieplarnianych na rok 2030. Celem Danii jest ograniczenie emisji o 70 proc. w stosunku do poziomów z roku 1990. Kraj zdecydował się więc położyć większy nacisk na ograniczenie emisji z sektora żywności, w związku z czym zainwestowano 1,25 miliarda koron (177 milionów dolarów), dzięki którym powstał nowy Fundusz na rzecz Żywności Roślinnej, który skupia się na wspieraniu badań nad uprawami ekologicznymi oraz ich zastosowaniem w produkcji żywności pochodzenia roślinnego.

Według duńskiego Ministra Żywności, Rolnictwa i Rybołówstwa Jacoba Jensena, redukcja spożycia mięsa i nabiału jest „konieczną zmianą”, gdyż nie ma wątpliwości, że dieta roślinna pomaga zmniejszyć ślad klimatyczny. Jak wynika z badania przeprowadzonego na Uniwersytecie w Kopenhadze, przejście na ekologiczny system żywnościowy pozwoli Danii zaoszczędzić 12 miliardów koron rocznie na kosztach opieki zdrowotnej.

Decyzję duńskiego rządu pochwaliła Acacia Smith z Good Food Institute Europe, podkreślając, że publikacja ambitnego planu to ważny precedens w skali co najmniej kontynentu.

– Europa jest największym na świecie rynkiem mięsa pochodzenia roślinnego i aby skorzystać z tej rozwijającej się branży – a także zwiększyć bezpieczeństwo żywnościowe i stworzyć przyszłościowe zielone miejsca pracy – inne rządy krajowe na całym kontynencie powinny pójść w ślady Danii – stwierdziła.

Dania niewątpliwie przeciera szlaki w Europie, warto jednak odnotować, że inne kraje również starają się wdrażać działania, mające na celu ograniczenie wpływu produkcji żywności na klimat. Rząd Szwajcarii zaprezentował niedawno nową strategię klimatyczną, w ramach której zalecano ograniczenie spożycia mięsa, z kolei Niemcy w czerwcu 2022 roku wprowadziły strategię mającą na celu promocję żywności pochodzenia roślinnego.

Duński rząd ujawnił plan modyfikacji krajowego systemu żywnościowego tak, aby położyć większy nacisk na białko pochodzenia roślinnego. Według sekretarza generalnego Duńskiego Towarzystwa Wegetariańskiego Rune-Christoffer Dragsdahla, publikacja planu stanowi wydarzenie „przełomowe w skali międzynarodowej”.

Projekt powstał w ramach politycznego porozumienia rolnego z 2021 roku. W planie stwierdzono, że duński rząd jest zaangażowany w promowanie i wzmacnianie krajowego przemysłu roślinnego, a jego celem jest inspiracja również innych krajów do dążenia do bardziej zrównoważonego systemu żywnościowego. W ramach projektu dieta roślinna ma być bardziej promowana w szkołach podstawowych i ponadpodstawowych, a szefowie kuchni w różnych instytucjach mieliby przejść szkolenia dotyczące przygotowywania posiłków pochodzenia roślinnego. Uwzględniono również inicjatywy mające na celu zwiększenie eksportu duńskiej żywności pochodzenia roślinnego za pośrednictwem ambasad oraz położono nacisk na konieczność zwiększenia finansowania badań i rozwoju w tym zakresie. Plan zakłada pozyskanie przez kraj 13,5 miliarda koron dzięki produkcji żywności pochodzenia roślinnego. Jaki lider w tej dziedzinie, Dania mogłaby również stworzyć ok. 27 000 nowych miejsc pracy.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Na talerzu
Nowe dane na temat marnowania żywności na świecie. Kto wyrzuca najwięcej?
Na talerzu
Dieta planetarna może opóźnić zmiany klimatyczne o 15 lat. Na czym polega?
Na talerzu
Jakie potrawy najczęściej wyrzucamy w święta? Na czele ulubiony polski przysmak
Na talerzu
ONZ ignoruje konieczność ograniczenia spożycia mięsa. Eksperci: „Zdumiewające”
Na talerzu
Eksperci z Harvardu: produkcję mięsa trzeba ograniczyć dla dobra klimatu
Materiał Promocyjny
Co czeka zarządców budynków w regulacjach elektromobilności?