Dania chce promować roślinną żywność i inspirować resztę świata

To pierwszy kraj na świecie, który opublikował plan ograniczenia emisji gazów cieplarnianych poprzez oparciu swojego systemu żywnościowego na produktach roślinnych.

Publikacja: 19.10.2023 12:06

Dania chce promować roślinną żywność i inspirować resztę świata

Foto: Bloomberg

Duński rząd ujawnił plan modyfikacji krajowego systemu żywnościowego tak, aby położyć większy nacisk na białko pochodzenia roślinnego. Według sekretarza generalnego Duńskiego Towarzystwa Wegetariańskiego Rune-Christoffer Dragsdahla, publikacja planu stanowi wydarzenie „przełomowe w skali międzynarodowej”.

Projekt powstał w ramach politycznego porozumienia rolnego z 2021 roku. W planie stwierdzono, że duński rząd jest zaangażowany w promowanie i wzmacnianie krajowego przemysłu roślinnego, a jego celem jest inspiracja również innych krajów do dążenia do bardziej zrównoważonego systemu żywnościowego. W ramach projektu dieta roślinna ma być bardziej promowana w szkołach podstawowych i ponadpodstawowych, a szefowie kuchni w różnych instytucjach mieliby przejść szkolenia dotyczące przygotowywania posiłków pochodzenia roślinnego. Uwzględniono również inicjatywy mające na celu zwiększenie eksportu duńskiej żywności pochodzenia roślinnego za pośrednictwem ambasad oraz położono nacisk na konieczność zwiększenia finansowania badań i rozwoju w tym zakresie. Plan zakłada pozyskanie przez kraj 13,5 miliarda koron dzięki produkcji żywności pochodzenia roślinnego. Jaki lider w tej dziedzinie, Dania mogłaby również stworzyć ok. 27 000 nowych miejsc pracy.

BLACK WEEKS -75%

Czytaj dalej RP.PL. Nie przegap oferty roku!
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Na talerzu
Sportowcy w Paryżu chcą jeść więcej mięsa. Igrzyska coraz mniej wegańskie
Na talerzu
Raport: giganci przemysłu mięsnego i mleczarskiego wciąż oszukują konsumentów
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Na talerzu
Nowy raport Banku Światowego: musimy jeść mniej mięsa, bo ugotujemy planetę