Brytyjski dziennik „The Guardian”, powołując się na badanie opublikowane w czasopiśmie naukowym "Nature Communications”, informuje, że zmiany klimatu przysporzą piwoszom nie lada problemów. Eksperci podkreślają, że już teraz wpływają one na smak oraz jakość piwa. Zdaniem badaczy globalne ocieplenie wpłynie jednak na zbiory i jakość chmielu na tyle, że słynny złoty trunek wkrótce będzie nie tylko gorszy w smaku, ale i droższy w produkcji.
Czytaj więcej
Ograniczenie spożycia produktów odzwierzęcych o 50 proc. pozwoli na zmniejszenie emisji z rolnictwa i użytkowania gruntów o jedną trzecią, a także ochroni lasy i grunty naturalne.
Piwo będzie mniej smaczne i droższe? Powodem zmiany klimatu
Z badań wynika, że jeżeli rolnicy nie przystosują swoich upraw do wciąż rosnących temperatur oraz suchych warunków, będących efektem zmian klimatu, plony chmielu w Europie mogą spaść o 4 do 18 proc. Jak podkreślają, zawartość alfa-kwasów, które decydują między innymi o tym, jak smakuje i pachnie piwo, spaść ma o około 20-31 proc., co sprawi, że trunek może stać się zupełnie inny.
Jak mówi Miroslav Trnka, badacz z Akademii Nauk Republiki Czeskiej i współautor badania, "piwosze z pewnością odczują zmiany klimatu albo w cenie piwa, albo jego jakości". Ekspert zaznacza, że zdaniem naukowców jest to nieuchronne, gdyż chmiel jest rośliną niezwykle wrażliwą na zmieniające się warunki pogodowe – zmiany skali nasłonecznienia, różnice temperatur czy ilość wody.
Czytaj więcej
Brytyjski start-up Moolec dodał geny świni do genomu roślin soi. Efekt? Aż 26,6 proc. ziaren zawiera białka wieprzowe.