Amatorzy piwa dotkliwie odczują zmiany klimatu

Piwosze mają powody do obaw. Naukowcy ostrzegają, że jeśli rolnicy nie dostosują swoich gospodarstw do wciąż rosnących temperatur, jakość plonów chmielu znacząco spadnie do 2050 roku. Zdecydowanie droższa będzie także produkcja złotego trunku.

Publikacja: 12.10.2023 11:44

Amatorzy piwa dotkliwie odczują zmiany klimatu

Foto: Adobe Stock

Brytyjski dziennik „The Guardian”, powołując się na badanie opublikowane w czasopiśmie naukowym "Nature Communications”, informuje, że zmiany klimatu przysporzą piwoszom nie lada problemów. Eksperci podkreślają, że już teraz wpływają one na smak oraz jakość piwa. Zdaniem badaczy globalne ocieplenie wpłynie jednak na zbiory i jakość chmielu na tyle, że słynny złoty trunek wkrótce będzie nie tylko gorszy w smaku, ale i droższy w produkcji.

Czytaj więcej

Zmniejszenie konsumpcji mięsa i nabiału o połowę może powstrzymać wylesianie

Piwo będzie mniej smaczne i droższe? Powodem zmiany klimatu

Z badań wynika, że jeżeli rolnicy nie przystosują swoich upraw do wciąż rosnących temperatur oraz suchych warunków, będących efektem zmian klimatu, plony chmielu w Europie mogą spaść o 4 do 18 proc. Jak podkreślają, zawartość alfa-kwasów, które decydują między innymi o tym, jak smakuje i pachnie piwo, spaść ma o około 20-31 proc., co sprawi, że trunek może stać się zupełnie inny.

Jak mówi Miroslav Trnka, badacz z Akademii Nauk Republiki Czeskiej i współautor badania, "piwosze z pewnością odczują zmiany klimatu albo w cenie piwa, albo jego jakości". Ekspert zaznacza, że zdaniem naukowców jest to nieuchronne, gdyż chmiel jest rośliną niezwykle wrażliwą na zmieniające się warunki pogodowe – zmiany skali nasłonecznienia, różnice temperatur czy ilość wody.

Czytaj więcej

Brytyjski start-up chce hodować soję, która wytwarza wieprzowe białka

Wyższe temperatury, gorsze zbiory

Tradycja warzenia piwa w Europie Środkowej sięga co najmniej okresu neolitu (około 3500-3100 p.n.e.). Piwo to także – zaraz po wodzie i herbacie – trzeci na świecie pod względem spożycia napój, który uzyskiwany jest przez fermentację ze słodu, chmielu, drożdży oraz wody. 

O aromacie słynnego trunku decydują chmiele, które uprawia się między innymi na naszej szerokości geograficznej. Naukowcy już teraz widzą znaczący spadek produkcji chmielu w europejskich krajach. Największy spadek średnich rocznych plonów chmielu zauważa się Słowenii – wyniósł on prawie 19,5 proc. W Niemczech – drugim co do wielkości producencie chmielu na świecie – zbiory chmielu również spadły o 19 proc.

Brytyjski dziennik „The Guardian”, powołując się na badanie opublikowane w czasopiśmie naukowym "Nature Communications”, informuje, że zmiany klimatu przysporzą piwoszom nie lada problemów. Eksperci podkreślają, że już teraz wpływają one na smak oraz jakość piwa. Zdaniem badaczy globalne ocieplenie wpłynie jednak na zbiory i jakość chmielu na tyle, że słynny złoty trunek wkrótce będzie nie tylko gorszy w smaku, ale i droższy w produkcji.

Pozostało 82% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Na talerzu
Nowy raport Banku Światowego: musimy jeść mniej mięsa, bo ugotujemy planetę
Na talerzu
Nowe dane na temat marnowania żywności na świecie. Kto wyrzuca najwięcej?
Na talerzu
Dieta planetarna może opóźnić zmiany klimatyczne o 15 lat. Na czym polega?
Na talerzu
Jakie potrawy najczęściej wyrzucamy w święta? Na czele ulubiony polski przysmak
Na talerzu
ONZ ignoruje konieczność ograniczenia spożycia mięsa. Eksperci: „Zdumiewające”