Reklama

Amatorzy piwa dotkliwie odczują zmiany klimatu

Piwosze mają powody do obaw. Naukowcy ostrzegają, że jeśli rolnicy nie dostosują swoich gospodarstw do wciąż rosnących temperatur, jakość plonów chmielu znacząco spadnie do 2050 roku. Zdecydowanie droższa będzie także produkcja złotego trunku.

Publikacja: 12.10.2023 11:44

Amatorzy piwa dotkliwie odczują zmiany klimatu

Foto: Adobe Stock

Brytyjski dziennik „The Guardian”, powołując się na badanie opublikowane w czasopiśmie naukowym "Nature Communications”, informuje, że zmiany klimatu przysporzą piwoszom nie lada problemów. Eksperci podkreślają, że już teraz wpływają one na smak oraz jakość piwa. Zdaniem badaczy globalne ocieplenie wpłynie jednak na zbiory i jakość chmielu na tyle, że słynny złoty trunek wkrótce będzie nie tylko gorszy w smaku, ale i droższy w produkcji.

Pozostało jeszcze 81% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Na talerzu
Produkty spożywcze drożeją z powodu zmian klimatu. Wyniki globalnego badania
Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Na talerzu
Sportowcy w Paryżu chcą jeść więcej mięsa. Igrzyska coraz mniej wegańskie
Na talerzu
Nowy raport Banku Światowego: musimy jeść mniej mięsa, bo ugotujemy planetę
Reklama
Reklama