Reklama
Rozwiń
Reklama

Amatorzy piwa dotkliwie odczują zmiany klimatu

Piwosze mają powody do obaw. Naukowcy ostrzegają, że jeśli rolnicy nie dostosują swoich gospodarstw do wciąż rosnących temperatur, jakość plonów chmielu znacząco spadnie do 2050 roku. Zdecydowanie droższa będzie także produkcja złotego trunku.

Publikacja: 12.10.2023 11:44

Amatorzy piwa dotkliwie odczują zmiany klimatu

Foto: Adobe Stock

Brytyjski dziennik „The Guardian”, powołując się na badanie opublikowane w czasopiśmie naukowym "Nature Communications”, informuje, że zmiany klimatu przysporzą piwoszom nie lada problemów. Eksperci podkreślają, że już teraz wpływają one na smak oraz jakość piwa. Zdaniem badaczy globalne ocieplenie wpłynie jednak na zbiory i jakość chmielu na tyle, że słynny złoty trunek wkrótce będzie nie tylko gorszy w smaku, ale i droższy w produkcji.

Pozostało jeszcze 81% artykułu

RP.PL i The New York Times w pakiecie!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskasz dodatkowo pełny dostęp do The New York Times na 12 miesięcy.

W pakiecie otrzymasz dostęp do NYT: News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

Reklama
Na talerzu
Marnowanie żywności w UE. Jak Polska wypada na tle innych państw Unii?
Materiał Promocyjny
Aneta Grzegorzewska, Gedeon Richter: Leki generyczne też mogą być innowacyjne
Na talerzu
Wątpliwości wokół spożywania białka z owadów. Badacze wskazują na zagrożenia
Na talerzu
Dynie na Halloween to rosnący problem. Eksperci o skali marnowania żywności
Na talerzu
Greenpeace: ryby z Bałtyku zanieczyszczone chemikaliami
Materiał Promocyjny
Raport o polskim rynku dostaw poza domem
Na talerzu
Znów głośno o diecie planetarnej. Eksperci ostrzegają przed dezinformacją
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Reklama
Reklama