Światowa produkcja kawy może być zagrożona. Arabika nie lubi ciepła

Według badania opublikowanego na łamach czasopisma naukowego Nature, pogłębiające się zmiany klimatu mogą gwałtownie zahamować produkcję kawy Arabiki.

Publikacja: 22.10.2022 13:48

Światowa produkcja kawy może być zagrożona. Arabika nie lubi ciepła

Foto: Bloomberg

Jak ustalili naukowcy, nawet wypełnienie aktualnych zobowiązań w zakresie redukcji emisji gazów cieplarnianych może nie być wystarczające, aby utrzymać warunki sprzyjające uprawom kawy.

Arabika to jedna z dwóch głównych najpopularniejszych gatunków roślin, z których pozyskiwane są ziarna kawy. Szacuje się, że Arabika stanowi 60-80 proc. globalnej produkcji kawy, a pozostałe 20-40 proc. Robusta. Roślina wyewoluowała w wysokogórskich tropikach Etiopii i jest wyjątkowo wrażliwa na zmiany klimatu. Ma niską tolerancję na rosnące temperatury, a jej uprawy są najbardziej wydajne w chłodnych, wysoko położonych obszarach tropikalnych, gdzie roczna temperatura wynosi 18-23℃.

Tylko 9 zł z Płatnościami powtarzalnymi

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Rośliny
Najpopularniejszy owoc świata zagrożony. Przegra ze zmianami klimatu?
Materiał Promocyjny
VI Krajowe Dni Pola Bratoszewice 2025
Rośliny
Powstaje największa na świecie plantacja kakaowców. Będzie większa niż Manhattan
Rośliny
Nowe gatunki inwazyjne w Polsce. Te rośliny będą wkrótce zakazane
Rośliny
Rośliny tracą zdolność do pochłaniania dwutlenku węgla. Ostrzeżenie naukowców
Materiał Promocyjny
Cyberprzestępczy biznes coraz bardziej profesjonalny. Jak ochronić firmę
Rośliny
Apel szefów ogrodów botanicznych: Brakuje nam miejsca na gatunki ginące
Materiał Promocyjny
Pogodny dzień. Wiatr we włosach. Dookoła woda po horyzont