Reklama

Światowa produkcja kawy może być zagrożona. Arabika nie lubi ciepła

Według badania opublikowanego na łamach czasopisma naukowego Nature, pogłębiające się zmiany klimatu mogą gwałtownie zahamować produkcję kawy Arabiki.

Publikacja: 22.10.2022 13:48

Światowa produkcja kawy może być zagrożona. Arabika nie lubi ciepła

Foto: Bloomberg

Jak ustalili naukowcy, nawet wypełnienie aktualnych zobowiązań w zakresie redukcji emisji gazów cieplarnianych może nie być wystarczające, aby utrzymać warunki sprzyjające uprawom kawy.

Arabika to jedna z dwóch głównych najpopularniejszych gatunków roślin, z których pozyskiwane są ziarna kawy. Szacuje się, że Arabika stanowi 60-80 proc. globalnej produkcji kawy, a pozostałe 20-40 proc. Robusta. Roślina wyewoluowała w wysokogórskich tropikach Etiopii i jest wyjątkowo wrażliwa na zmiany klimatu. Ma niską tolerancję na rosnące temperatury, a jej uprawy są najbardziej wydajne w chłodnych, wysoko położonych obszarach tropikalnych, gdzie roczna temperatura wynosi 18-23℃.

Naukowcy z Centrum Stosowanych Nauk Klimatycznych na Uniwersytecie Południowego Queensland odkryli, że temperatura i opady nie są najlepszymi wskaźnikami wydajności upraw Arabiki. Stworzyli modele naukowe w oparciu o dane klimatyczne, które powiązano z danymi dotyczącymi wydajności kawy w krajach, w których produkuje się najwięcej Arabiki.

Czytaj więcej

Dieta bez mięsa, nabiału, słodyczy, alkoholu, kawy i herbaty dobra dla klimatu

Autorzy badania zaproponowali pomiar VPD, czyli deficytu ciśnienia pary, który odnosi się do ilości wody w postaci pary w powietrzu. Odkryli, że gdy deficyt ciśnienia pary osiągnie punkt krytyczny, plony Arabiki ulegają gwałtownemu zmniejszeniu. W badaniu oceniono, że punkt krytyczny wynosi 0,82 kilopaskali, a po jego osiągnięciu utrata plonów wynosi ok. 400 kilogramów na hektar, czyli o połowę mniej niż długoterminowa średnia światowa.

Reklama
Reklama

Jak ostrzegają naukowcy, progi deficytu ciśnienia pary zostały już przekroczone w Kenii, Meksyku i Tanzanii. Jeśli globalna temperatura wzrośnie do 3°C powyżej poziomów sprzed epoki przemysłowej, próg przekroczy również Peru, Honduras, Wenezuela, Etiopia, Nikaragua, Kolumbia i Brazylia. Kraje te odpowiadają łącznie za 81 proc. globalnej podaży Arabiki.

Zdaniem jednego z autorów badania, dyrektora Centrum Stosowanych Nauk Klimatycznych Uniwersytetu Południowego Queensland, profesora Scotta Powera, bez konsekwentnej realizacji celów klimatycznych Porozumienia Paryskiego, światowa produkcja kawy będzie zagrożona. Ucierpią na tym najbardziej miliony rolników w krajach rozwijających się, gdzie produkuje się jej najwięcej.

„Badanie podkreśla również potrzebę poprawy strategii adaptacyjnych, takich jak używanie cienistych drzew, które mogą obniżyć poziom VPD, rozwój odmian kawy odpornych na suszę oraz poprawę praktyk ochrony wody i nawadniania” – oświadczył Power.

Pogłębiający się kryzys klimatyczny już dzisiaj wywiera spory wpływ na uprawy kawy. Ubiegłoroczna, wyjątkowo dotkliwa susza w Brazylii doprowadziła do spadku produkcji kawy o ok. jedną trzecią, doprowadzając do gwałtownego wzrostu jej cen na świecie.

Rośliny
Epoka tanich bananów dobiega końca. Zmiany klimatu zmienią zasady na rynku
Rośliny
Najpopularniejszy owoc świata zagrożony. Przegra ze zmianami klimatu?
Rośliny
Powstaje największa na świecie plantacja kakaowców. Będzie większa niż Manhattan
Rośliny
Nowe gatunki inwazyjne w Polsce. Te rośliny będą wkrótce zakazane
Materiał Promocyjny
Startupy poszukiwane — dołącz do Platform startowych w Polsce Wschodniej i zyskaj nowe możliwości!
Rośliny
Rośliny tracą zdolność do pochłaniania dwutlenku węgla. Ostrzeżenie naukowców
Materiał Promocyjny
Jak rozwiązać problem rosnącej góry ubrań
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama