Reklama
Rozwiń

Rośliny przejmują rynek białka. Wegańska żywność na fali wznoszącej

Odejście od masowej produkcji mięsa staje się w obliczu zmian klimatu pilną koniecznością. Wytworzenie roślinnego zamiennika wołowiny generuje dziesięć razy mniej emisji gazów cieplarnianych niż dostarczenie na stół mięsnego oryginału.

Publikacja: 11.08.2022 11:21

Do 2030 roku rynek roślinnych zamienników mięsa może osiągnąć wartość nawet 118 mld dolarów.

Do 2030 roku rynek roślinnych zamienników mięsa może osiągnąć wartość nawet 118 mld dolarów.

Foto: shutterstock

Według opublikowanego na łamach Lancet Planet Health badania wzrost popularności roślinnych alternatyw dla mięsa może mieć spory wpływ na liczbę miejsc pracy w rolnictwie. Choć autorzy publikacji podkreślają fatalny wpływ produkcji mięsa na pogłębianie się kryzysu klimatycznego, zwracają również uwagę na ekonomiczny aspekt jej ograniczenia.

Rynek pracy boi się rewolucji

Pozostało jeszcze 95% artykułu

Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.

Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu.
Rośliny
Najpopularniejszy owoc świata zagrożony. Przegra ze zmianami klimatu?
Rośliny
Powstaje największa na świecie plantacja kakaowców. Będzie większa niż Manhattan
Rośliny
Nowe gatunki inwazyjne w Polsce. Te rośliny będą wkrótce zakazane
Rośliny
Rośliny tracą zdolność do pochłaniania dwutlenku węgla. Ostrzeżenie naukowców
Rośliny
Apel szefów ogrodów botanicznych: Brakuje nam miejsca na gatunki ginące
Rośliny
Popularna roślina na liście gatunków inwazyjnych. Za jej posiadanie grozi kara