Rośliny przejmują rynek białka. Wegańska żywność na fali wznoszącej

Odejście od masowej produkcji mięsa staje się w obliczu zmian klimatu pilną koniecznością. Wytworzenie roślinnego zamiennika wołowiny generuje dziesięć razy mniej emisji gazów cieplarnianych niż dostarczenie na stół mięsnego oryginału.

Publikacja: 11.08.2022 11:21

Do 2030 roku rynek roślinnych zamienników mięsa może osiągnąć wartość nawet 118 mld dolarów.

Do 2030 roku rynek roślinnych zamienników mięsa może osiągnąć wartość nawet 118 mld dolarów.

Foto: shutterstock

Według opublikowanego na łamach Lancet Planet Health badania wzrost popularności roślinnych alternatyw dla mięsa może mieć spory wpływ na liczbę miejsc pracy w rolnictwie. Choć autorzy publikacji podkreślają fatalny wpływ produkcji mięsa na pogłębianie się kryzysu klimatycznego, zwracają również uwagę na ekonomiczny aspekt jej ograniczenia.

Rynek pracy boi się rewolucji

Pozostało 95% artykułu

BLACK WEEKS -75%

Czytaj dalej RP.PL. Nie przegap oferty roku!
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Rośliny
Popularna roślina na liście gatunków inwazyjnych. Za jej posiadanie grozi kara
Rośliny
Słynna pustynia pokryła się kwiatami. Rzadkie zjawisko uchwycone na zdjęciach
Rośliny
Naukowcy szukają partnerki dla „najbardziej samotnej rośliny na świecie”
Rośliny
Najpopularniejszy owoc świata drożeje z powodu zmian klimatu. „Nieuczciwe ceny”
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Rośliny
Sakura 2024 w Japonii: początek sezonu kwitnienia wiśni przesuwa się w czasie