Popularność mięsa komórkowego na świecie rośnie i coraz więcej firm dostrzega potencjał w produkcji przyjaznej dla klimatu alternatywy tradycyjnego mięsa, która w przeciwieństwie do hodowli przemysłowej zwierząt, nie generuje wysokich emisji gazów cieplarnianych, nie niszczy bioróżnorodności i nie wymaga znaczących zasobów naturalnych. Przy rosnącej globalnej populacji alternatywne mięso może pozwolić na wyżywienie ludzi na świecie bez wyczerpywania tych zasobów.

Dotychczas produkcja mięsa z laboratorium odbywała się jednak na niewielką skalę. Spośród krajów, dotychczas jedynie Singapur zdecydował się na dopuszczenie do obrotu wyprodukowanego w ten sposób mięsa z kurczaka, nad rozwojem tej gałęzi produkcji poważnie zastanawiają się również Chiny. O ile jednak mięso pochodzenia roślinnego jest coraz bardziej popularne, technologia mięsa uprawnego wciąż pozostaje niszowa ze względu na liczne przeszkody, w tym dostępność tak zwanych czynników wzrostu komórek mięsnych, które są trudne do wyprodukowania.

Czytaj więcej

Australia rozwija rynek roślinnych zamienników mięsa

Izraelski startup BioBetter postanowił przenieść produkcję mięsa komórkowego na wyższy poziom i w tym celu zdecydował się wykorzystać tytoń. Nowatorska metoda zakłada przekształcenie roślin tytoniu w bioreaktory do ekspresji i produkcji białek na dużą skalę. Takie reaktory korzystają z energii odnawialnej i wiążą dwutlenek węgla, są też samowystarczalne oraz biodegradowalne. Startup deklaruje wykorzystanie plantacji na otwartym polu, aby cały proces przebiegał jak najszybciej i w sposób możliwe najbardziej wydajny. Jest również przystępny ekonomicznie, gdyż odbywa się na gotowym, łatwo dostępnym i skalowalnym sprzęcie, bez konieczności użycia drogich urządzeń wykonanych na zamówienie lub sprzętu farmaceutycznego.

Nowatorska technologia zakłada wstawianie odpowiednich sekwencji genów do komórek tytoniu, aby „nauczyć” je wytwarzania czynników wzrostu komórek – technologii zwanej rekombinowanym DNA, która jest również stosowana w innych dziedzinach, takich jak produkcja insuliny medycznej. Jak podkreśla dyrektor naczelny startupu, Amit Yaari, wykorzystanie tytoniu wynika z możliwości zbierania go przez cały rok oraz faktu, że nie stanowi od produktu spożywczego, z uwagi na gorzki smak.

BioBetter oprócz wykorzystania tytoniu do produkcji białka, planuje go również wykorzystać jako alternatywny strumień przychodów dla producentów tytoniu w obliczu zmian społecznych dbających o zdrowie.

„Globalny trend ograniczania palenia tytoniu budzi obawy wśród hodowców tytoniu, że zbiory mogą w końcu stać się przestarzałe. Jednak tytoń ma ogromny potencjał, aby stać się kluczowym elementem przyszłości żywności” – oświadczył Amit Yaari.