Tytoń pomoże w produkcji roślinnego mięsa

Izraelski startup BioBetter zamierza wykorzystać rośliny tytoniowe do umożliwienia produkcji mięsa komórkowego na skalę przemysłową.

Publikacja: 31.03.2022 12:43

Tytoń pomoże w produkcji roślinnego mięsa

Foto: Adobe Stock

Popularność mięsa komórkowego na świecie rośnie i coraz więcej firm dostrzega potencjał w produkcji przyjaznej dla klimatu alternatywy tradycyjnego mięsa, która w przeciwieństwie do hodowli przemysłowej zwierząt, nie generuje wysokich emisji gazów cieplarnianych, nie niszczy bioróżnorodności i nie wymaga znaczących zasobów naturalnych. Przy rosnącej globalnej populacji alternatywne mięso może pozwolić na wyżywienie ludzi na świecie bez wyczerpywania tych zasobów.

Pozostało jeszcze 83% artykułu

Tylko 9 zł z Płatnościami powtarzalnymi

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Rośliny
Najpopularniejszy owoc świata zagrożony. Przegra ze zmianami klimatu?
Materiał Promocyjny
VI Krajowe Dni Pola Bratoszewice 2025
Rośliny
Powstaje największa na świecie plantacja kakaowców. Będzie większa niż Manhattan
Rośliny
Nowe gatunki inwazyjne w Polsce. Te rośliny będą wkrótce zakazane
Rośliny
Rośliny tracą zdolność do pochłaniania dwutlenku węgla. Ostrzeżenie naukowców
Materiał Promocyjny
Cyberprzestępczy biznes coraz bardziej profesjonalny. Jak ochronić firmę
Rośliny
Apel szefów ogrodów botanicznych: Brakuje nam miejsca na gatunki ginące
Materiał Promocyjny
Pogodny dzień. Wiatr we włosach. Dookoła woda po horyzont