Aktualizacja: 24.11.2024 21:19 Publikacja: 31.03.2022 12:43
Foto: Adobe Stock
Popularność mięsa komórkowego na świecie rośnie i coraz więcej firm dostrzega potencjał w produkcji przyjaznej dla klimatu alternatywy tradycyjnego mięsa, która w przeciwieństwie do hodowli przemysłowej zwierząt, nie generuje wysokich emisji gazów cieplarnianych, nie niszczy bioróżnorodności i nie wymaga znaczących zasobów naturalnych. Przy rosnącej globalnej populacji alternatywne mięso może pozwolić na wyżywienie ludzi na świecie bez wyczerpywania tych zasobów.
Do grona inwazyjnych gatunków obcych Unii Europejskiej dołączyły kolejne rośliny i zwierzęta. Wśród nich znalazła się między innymi popularna – i nierzadko hodowana w oczkach wodnych – pistia rozetkowa. Generalna Dyrekcja Ochrony Środowiska przypomina, że łamanie przepisów dotyczących gatunków inwazyjnych grozić może karą aresztu, pozbawienia wolności do pięciu lat, a także karą sięgającą do miliona złotych.
Znajdująca się w północnym Chile pustynia Atacama – jedno z najbardziej suchych miejsc na świecie – zaczęła kwitnąć. Na zdjęciach widać, że piach pokrywa morze białych i fioletowych kwiatów.
Naukowcy z Uniwersytetu w Southampton na południu Anglii szukają w RPA partnerki dla „najbardziej samotnej rośliny na świecie”. Pomaga im w tym sztuczna inteligencja – drony przeczesują tysiące hektarów lasu i próbując odnaleźć poszukiwany okaz.
Liderzy branży i naukowcy biorący udział w Światowym Forum Bananów w Rzymie ostrzegają, że kryzys klimatyczny ma ogromny wpływ na łańcuchy produkcji i dostaw tych owoców w skali globalnej, co przekłada się na wzrost cen bananów. „Klienci korzystali z bardzo tanich bananów” – mówią eksperci.
Europejczycy są coraz bardziej przekonani, że mogą wpłynąć na ochronę klimatu poprzez zmianę codziennych nawyków
Pogłębiający się kryzys klimatyczny z roku na rok przyspiesza początek sezonu kwitnienia wiśni, będącej symbolem wiosny w Japonii. Ostatnich kilka lat przyniosło najwcześniejszy początek sezonu kwitnienia wiśni w Japonii, od ponad 70 lat. Jak będzie w tym roku?
Ponad połowa dorosłych Brytyjczyków posiada w domu jakieś zwierzę. W pierwszym półroczu 2024 roku mieszkańcy Wysp Brytyjskich kupili ok. 1,2 mld opakowań pokarmu dla swoich pupili. Udział w tym ma polski eksport i sprzedaż na tamtym terenie.
Masło od początku roku zdrożało już o 40 proc. Ile może kosztować w święta? - Zbliżamy się do 10 zł - mówi ekspert. Wszystko przez to, że producentom bardziej opłaca się dziś wytwarzanie np. serów, a nie masła.
Od początku roku do końca października w Rosji masło podrożało o ponad jedną czwartą. Powód? Oficjalnie - bo wzrósł popyt na lody, których Rosjanie zjedli wyjątkowo dużo. Naprawdę - bo sankcje jednak bolą.
Kiepskie prognozy dla rynku trzody chlewnej w Polsce: tempo spadku pogłowia wyhamowało, ale niepokoi ubytek największych stad. Słabo wygląda też sprzedaż maszyn.
Z różnego typu okazji cenowych podczas zakupów żywności korzysta aż 93,5 proc. klientów. Najwięcej promocji oferują duże sklepy, dlatego niezależni handlowcy mają coraz większe problemy.
Powstaną fabryki owadów, których białko miałoby posłużyć jako składnik pasz, nawozów, a w przyszłości też artykułów spożywczych. Polski start-up Proteine Resources opracował zaawansowaną linię produkcyjną, wspieraną przez sztuczną inteligencję.
Podróże w kosmosie stanowią wyzwanie pod względem aprowizacji. Zapewnienie żywności astronautom np. na wielomiesięczne, a nawet wieloletnie przyszłe misje to dziś spory kłopot logistyczny. Ale jest rozwiązanie.
Ponad 15 tys. sklepów zrzeszonych w grupie Eurocash ma negocjować ceny i promocje z producentami żywności. Dla klientów to oznacza, że ma być taniej. To rękawica rzucona Biedronce czy Lidlowi.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas