Zagrożona produkcja słynnej musztardy. Upały niszczą plony

Musztarda Dijon to jeden z kluczowych składników tradycyjnej kuchni francuskiej, stanowiący podstawę wielu sosów oraz dressingów. Jej produkcja może stanąć pod znakiem zapytania z uwagi na nasilający się kryzys klimatyczny.

Publikacja: 20.07.2022 10:41

Zagrożona produkcja słynnej musztardy. Upały niszczą plony

Foto: Adobe Stock

Ziarna gorczycy Brassica juncea, wykorzystywanej w produkcji słynnej musztardy, uprawiane są przede wszystkim w Kanadzie oraz francuskiej Burgundii. W efekcie fal upałów oraz suszy, produkcja nasion znacząco spadła w obu regionach. Szacuje się, że fala upałów w Albercie i Saskatchewan zmniejszyła kanadyjskie zbiory o połowę, rosnące temperatury mocno zdziesiątkowały również zbiory w Burgundii.

Znaczącymi producentami nasion gorczycy jest również Ukraina oraz Rosja, jednak z uwagi na trwającą wojnę i przerwane łańcuchy dostaw, import ich produktów nie jest obecnie możliwy.

Jak podkreśla Luc Vandermaesen, dyrektor producenta musztardy Reine de Dijon i prezes Burgundy Mustard Association, sytuacja jest wyjątkowo trudna:

„Głównym problemem są zmiany klimatyczne, a rezultatem są te niedobory. Nie możemy odpowiedzieć na zamówienia, które otrzymujemy, a ceny detaliczne wzrosły aż o 25 proc., odzwierciedlając gwałtownie rosnące koszty nasion” – powiedział.

Czytaj więcej

11 razy bardziej korzystna dla klimatu inwestycja niż samochody bezemisyjne

Zdaniem francuskiego dyrektora sprzedaży w firmie Reine de Dijon Christophe Planesa, cena nasion może nadal rosnąć, a obecna sytuacja stanowi największy kryzys od 25 lat.

Niedobór musztardy Dijon na półkach francuskich sklepów doprowadził nie tylko do znaczącego wzrostu cen, ale również nałożenia ograniczeń na zakup produktu do jednego słoika na klienta.

Zgodnie z raportem The Times, Francja jest największym konsumentem musztardy na świecie, a każdy mieszkaniec kraju spożywa jej niemal kilogram rocznie.

Musztarda Dijon to kolejny produkt spożywczy, który może wkrótce zniknąć na dobre w efekcie pogłębiających się zmian klimatycznych. W kwietniu firma Huy Fong Foods Inc poinformowała klientów, że wstrzymuje produkcję kultowego, ostrego sosu Sriracha z powodu „poważnego niedoboru chili”. „Bezprecedensowy niedobór” papryczek chilli spowodowany był suszami w Meksyku.

Rośliny
Nowe gatunki inwazyjne w Polsce. Te rośliny będą wkrótce zakazane
Rośliny
Rośliny tracą zdolność do pochłaniania dwutlenku węgla. Ostrzeżenie naukowców
Rośliny
Apel szefów ogrodów botanicznych: Brakuje nam miejsca na gatunki ginące
Rośliny
Popularna roślina na liście gatunków inwazyjnych. Za jej posiadanie grozi kara
Materiał Promocyjny
O przyszłości klimatu z ekspertami i biznesem. Przed nami Forum Ekologiczne
Rośliny
Słynna pustynia pokryła się kwiatami. Rzadkie zjawisko uchwycone na zdjęciach