Reklama

Zagrożona produkcja słynnej musztardy. Upały niszczą plony

Musztarda Dijon to jeden z kluczowych składników tradycyjnej kuchni francuskiej, stanowiący podstawę wielu sosów oraz dressingów. Jej produkcja może stanąć pod znakiem zapytania z uwagi na nasilający się kryzys klimatyczny.

Publikacja: 20.07.2022 10:41

Zagrożona produkcja słynnej musztardy. Upały niszczą plony

Foto: Adobe Stock

Ziarna gorczycy Brassica juncea, wykorzystywanej w produkcji słynnej musztardy, uprawiane są przede wszystkim w Kanadzie oraz francuskiej Burgundii. W efekcie fal upałów oraz suszy, produkcja nasion znacząco spadła w obu regionach. Szacuje się, że fala upałów w Albercie i Saskatchewan zmniejszyła kanadyjskie zbiory o połowę, rosnące temperatury mocno zdziesiątkowały również zbiory w Burgundii.

Znaczącymi producentami nasion gorczycy jest również Ukraina oraz Rosja, jednak z uwagi na trwającą wojnę i przerwane łańcuchy dostaw, import ich produktów nie jest obecnie możliwy.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Rośliny
Epoka tanich bananów dobiega końca. Zmiany klimatu zmienią zasady na rynku
Rośliny
Najpopularniejszy owoc świata zagrożony. Przegra ze zmianami klimatu?
Rośliny
Powstaje największa na świecie plantacja kakaowców. Będzie większa niż Manhattan
Rośliny
Nowe gatunki inwazyjne w Polsce. Te rośliny będą wkrótce zakazane
Rośliny
Rośliny tracą zdolność do pochłaniania dwutlenku węgla. Ostrzeżenie naukowców
Reklama
Reklama