Ziarna gorczycy Brassica juncea, wykorzystywanej w produkcji słynnej musztardy, uprawiane są przede wszystkim w Kanadzie oraz francuskiej Burgundii. W efekcie fal upałów oraz suszy, produkcja nasion znacząco spadła w obu regionach. Szacuje się, że fala upałów w Albercie i Saskatchewan zmniejszyła kanadyjskie zbiory o połowę, rosnące temperatury mocno zdziesiątkowały również zbiory w Burgundii.
Znaczącymi producentami nasion gorczycy jest również Ukraina oraz Rosja, jednak z uwagi na trwającą wojnę i przerwane łańcuchy dostaw, import ich produktów nie jest obecnie możliwy.
Jak podkreśla Luc Vandermaesen, dyrektor producenta musztardy Reine de Dijon i prezes Burgundy Mustard Association, sytuacja jest wyjątkowo trudna:
„Głównym problemem są zmiany klimatyczne, a rezultatem są te niedobory. Nie możemy odpowiedzieć na zamówienia, które otrzymujemy, a ceny detaliczne wzrosły aż o 25 proc., odzwierciedlając gwałtownie rosnące koszty nasion” – powiedział.
Czytaj więcej
Opublikowany niedawno raport Boston Consulting Group (BCG) wykazał, że inwestycje w alternatywne...