Reklama

Zagrożona produkcja słynnej musztardy. Upały niszczą plony

Musztarda Dijon to jeden z kluczowych składników tradycyjnej kuchni francuskiej, stanowiący podstawę wielu sosów oraz dressingów. Jej produkcja może stanąć pod znakiem zapytania z uwagi na nasilający się kryzys klimatyczny.

Publikacja: 20.07.2022 10:41

Zagrożona produkcja słynnej musztardy. Upały niszczą plony

Foto: Adobe Stock

Ziarna gorczycy Brassica juncea, wykorzystywanej w produkcji słynnej musztardy, uprawiane są przede wszystkim w Kanadzie oraz francuskiej Burgundii. W efekcie fal upałów oraz suszy, produkcja nasion znacząco spadła w obu regionach. Szacuje się, że fala upałów w Albercie i Saskatchewan zmniejszyła kanadyjskie zbiory o połowę, rosnące temperatury mocno zdziesiątkowały również zbiory w Burgundii.

Znaczącymi producentami nasion gorczycy jest również Ukraina oraz Rosja, jednak z uwagi na trwającą wojnę i przerwane łańcuchy dostaw, import ich produktów nie jest obecnie możliwy.

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Rośliny
Epoka tanich bananów dobiega końca. Zmiany klimatu zmienią zasady na rynku
Materiał Promocyjny
W poszukiwaniu nowego pokolenia prezesów: dlaczego warto dbać o MŚP
Rośliny
Najpopularniejszy owoc świata zagrożony. Przegra ze zmianami klimatu?
Rośliny
Powstaje największa na świecie plantacja kakaowców. Będzie większa niż Manhattan
Rośliny
Nowe gatunki inwazyjne w Polsce. Te rośliny będą wkrótce zakazane
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Rośliny
Rośliny tracą zdolność do pochłaniania dwutlenku węgla. Ostrzeżenie naukowców
Materiał Promocyjny
Prawnik 4.0 – AI, LegalTech, dane w codziennej praktyce
Reklama
Reklama