Reklama
Rozwiń

Zagrożona produkcja słynnej musztardy. Upały niszczą plony

Musztarda Dijon to jeden z kluczowych składników tradycyjnej kuchni francuskiej, stanowiący podstawę wielu sosów oraz dressingów. Jej produkcja może stanąć pod znakiem zapytania z uwagi na nasilający się kryzys klimatyczny.

Publikacja: 20.07.2022 10:41

Zagrożona produkcja słynnej musztardy. Upały niszczą plony

Foto: Adobe Stock

Ziarna gorczycy Brassica juncea, wykorzystywanej w produkcji słynnej musztardy, uprawiane są przede wszystkim w Kanadzie oraz francuskiej Burgundii. W efekcie fal upałów oraz suszy, produkcja nasion znacząco spadła w obu regionach. Szacuje się, że fala upałów w Albercie i Saskatchewan zmniejszyła kanadyjskie zbiory o połowę, rosnące temperatury mocno zdziesiątkowały również zbiory w Burgundii.

Znaczącymi producentami nasion gorczycy jest również Ukraina oraz Rosja, jednak z uwagi na trwającą wojnę i przerwane łańcuchy dostaw, import ich produktów nie jest obecnie możliwy.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Rośliny
Najpopularniejszy owoc świata zagrożony. Przegra ze zmianami klimatu?
Rośliny
Powstaje największa na świecie plantacja kakaowców. Będzie większa niż Manhattan
Rośliny
Nowe gatunki inwazyjne w Polsce. Te rośliny będą wkrótce zakazane
Rośliny
Rośliny tracą zdolność do pochłaniania dwutlenku węgla. Ostrzeżenie naukowców
Rośliny
Apel szefów ogrodów botanicznych: Brakuje nam miejsca na gatunki ginące