Reklama
Rozwiń

IPCC: konieczne zmiany w systemie żywnościowym

Raport Międzynarodowego Zespołu ds. Zmian Klimatu (IPCC) ostrzega, że zmiany klimatu ograniczyły wzrost produkcji żywności o ok. 21 proc. w ciągu ostatnich 60 lat.

Publikacja: 02.03.2022 19:17

IPCC: konieczne zmiany w systemie żywnościowym

Foto: Adobe Stock

Jak twierdzą naukowcy, ocieplający się klimat wymusza na nas zmiany w naszym podejściu do produkcji żywności. Jeśli nie ograniczymy postępującego ocieplania się klimatu, do 2100 roku niemal jedna trzecia pól uprawnych i pastwisk hodowlanych na świecie nie będzie w stanie produkować żywności.

Według raportu IPCC, musimy niezwłocznie wdrożyć zmiany w światowym systemie żywnościowym, odpowiadającym za 20 proc. globalnych emisji gazów cieplarnianych. Zdaniem autorów raportu, przejście na mięso pochodzenia roślinnego mogłoby zredukować te emisje nawet o 90 proc.

Pozostało jeszcze 80% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Rośliny
Najpopularniejszy owoc świata zagrożony. Przegra ze zmianami klimatu?
Rośliny
Powstaje największa na świecie plantacja kakaowców. Będzie większa niż Manhattan
Rośliny
Nowe gatunki inwazyjne w Polsce. Te rośliny będą wkrótce zakazane
Rośliny
Rośliny tracą zdolność do pochłaniania dwutlenku węgla. Ostrzeżenie naukowców
Rośliny
Apel szefów ogrodów botanicznych: Brakuje nam miejsca na gatunki ginące