IPCC: konieczne zmiany w systemie żywnościowym

Raport Międzynarodowego Zespołu ds. Zmian Klimatu (IPCC) ostrzega, że zmiany klimatu ograniczyły wzrost produkcji żywności o ok. 21 proc. w ciągu ostatnich 60 lat.

Publikacja: 02.03.2022 19:17

IPCC: konieczne zmiany w systemie żywnościowym

Foto: Adobe Stock

Jak twierdzą naukowcy, ocieplający się klimat wymusza na nas zmiany w naszym podejściu do produkcji żywności. Jeśli nie ograniczymy postępującego ocieplania się klimatu, do 2100 roku niemal jedna trzecia pól uprawnych i pastwisk hodowlanych na świecie nie będzie w stanie produkować żywności.

Według raportu IPCC, musimy niezwłocznie wdrożyć zmiany w światowym systemie żywnościowym, odpowiadającym za 20 proc. globalnych emisji gazów cieplarnianych. Zdaniem autorów raportu, przejście na mięso pochodzenia roślinnego mogłoby zredukować te emisje nawet o 90 proc.

Pozostało jeszcze 80% artykułu

Tylko 9 zł z Płatnościami powtarzalnymi

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Rośliny
Najpopularniejszy owoc świata zagrożony. Przegra ze zmianami klimatu?
Materiał Promocyjny
VI Krajowe Dni Pola Bratoszewice 2025
Rośliny
Powstaje największa na świecie plantacja kakaowców. Będzie większa niż Manhattan
Rośliny
Nowe gatunki inwazyjne w Polsce. Te rośliny będą wkrótce zakazane
Rośliny
Rośliny tracą zdolność do pochłaniania dwutlenku węgla. Ostrzeżenie naukowców
Materiał Promocyjny
Cyberprzestępczy biznes coraz bardziej profesjonalny. Jak ochronić firmę
Rośliny
Apel szefów ogrodów botanicznych: Brakuje nam miejsca na gatunki ginące
Materiał Promocyjny
Pogodny dzień. Wiatr we włosach. Dookoła woda po horyzont