Kryzys klimatyczny zagraża kawie, orzechom nerkowca i awokado

Nowe badanie wskazuje, że nawet w scenariuszu umiarkowanego ocieplenia klimatu, do 2050 roku ucierpią trzy szczególnie istotne gospodarczo uprawy.

Publikacja: 31.01.2022 12:22

Kryzys klimatyczny zagraża kawie, orzechom nerkowca i awokado

Foto: Bloomberg

Naukowcy ostrzegają, że ocieplający się klimat może wyjątkowo wpłynąć na uprawy kawy, orzechów nerkowca oraz awokado. To ogromny rynek – według statystyk opracowanych przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa w 2019 roku na świecie wyprodukowano niemal 7,1 mln ton awokado, 3,8 mln ton orzechów nerkowca i 10 mln ton nieprażonych ziaren kawy.

Opublikowane w PLOS One badania analizuje czynniki klimatyczne, glebowe i gruntowe, które wpływają na przydatność do uprawy kawy, awokado oraz orzechów nerkowca. Określa również, w jaki sposób ich optymalne regiony wzrostu mogą ulec zmianie w trzech wariantach globalnego ocieplenia.

Pozostało jeszcze 85% artykułu

Odbierz 20 zł zniżki - wybierz Płatności Powtarzalne

Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne. Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu
Rośliny
Najpopularniejszy owoc świata zagrożony. Przegra ze zmianami klimatu?
Rośliny
Powstaje największa na świecie plantacja kakaowców. Będzie większa niż Manhattan
Rośliny
Nowe gatunki inwazyjne w Polsce. Te rośliny będą wkrótce zakazane
Rośliny
Rośliny tracą zdolność do pochłaniania dwutlenku węgla. Ostrzeżenie naukowców
Rośliny
Apel szefów ogrodów botanicznych: Brakuje nam miejsca na gatunki ginące