Aktualizacja: 22.05.2025 22:22 Publikacja: 31.01.2022 12:22
Foto: Bloomberg
Naukowcy ostrzegają, że ocieplający się klimat może wyjątkowo wpłynąć na uprawy kawy, orzechów nerkowca oraz awokado. To ogromny rynek – według statystyk opracowanych przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa w 2019 roku na świecie wyprodukowano niemal 7,1 mln ton awokado, 3,8 mln ton orzechów nerkowca i 10 mln ton nieprażonych ziaren kawy.
Opublikowane w PLOS One badania analizuje czynniki klimatyczne, glebowe i gruntowe, które wpływają na przydatność do uprawy kawy, awokado oraz orzechów nerkowca. Określa również, w jaki sposób ich optymalne regiony wzrostu mogą ulec zmianie w trzech wariantach globalnego ocieplenia.
Banany – najczęściej spożywane owoce na świecie, będące czwartym najważniejszym plonem po pszenicy, ryżu i kukur...
W stanie Bahia, znajdującym się w północno-wschodniej części Brazylii, powstaje największa na świecie plantacja...
Roślinne gatunki inwazyjne można spotkać nie tylko w polskich lasach i na łąkach. Niektóre rosną także w przydom...
Najnowsze badania wskazują, że w obliczu rekordowo wysokiego poziomu emisji CO2 ekosystemy zaczynają tracić zdol...
Autorzy badania przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu Cambridge zwracają uwagę na trudną sytuację najr...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas