Kryzys klimatyczny zagraża kawie, orzechom nerkowca i awokado

Nowe badanie wskazuje, że nawet w scenariuszu umiarkowanego ocieplenia klimatu, do 2050 roku ucierpią trzy szczególnie istotne gospodarczo uprawy.

Publikacja: 31.01.2022 12:22

Kryzys klimatyczny zagraża kawie, orzechom nerkowca i awokado

Foto: Bloomberg

Naukowcy ostrzegają, że ocieplający się klimat może wyjątkowo wpłynąć na uprawy kawy, orzechów nerkowca oraz awokado. To ogromny rynek – według statystyk opracowanych przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa w 2019 roku na świecie wyprodukowano niemal 7,1 mln ton awokado, 3,8 mln ton orzechów nerkowca i 10 mln ton nieprażonych ziaren kawy.

Opublikowane w PLOS One badania analizuje czynniki klimatyczne, glebowe i gruntowe, które wpływają na przydatność do uprawy kawy, awokado oraz orzechów nerkowca. Określa również, w jaki sposób ich optymalne regiony wzrostu mogą ulec zmianie w trzech wariantach globalnego ocieplenia.

Pozostało 86% artykułu

BLACK WEEKS -75%

Czytaj dalej RP.PL. Nie przegap oferty roku!
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Rośliny
Popularna roślina na liście gatunków inwazyjnych. Za jej posiadanie grozi kara
Rośliny
Słynna pustynia pokryła się kwiatami. Rzadkie zjawisko uchwycone na zdjęciach
Rośliny
Naukowcy szukają partnerki dla „najbardziej samotnej rośliny na świecie”
Rośliny
Najpopularniejszy owoc świata drożeje z powodu zmian klimatu. „Nieuczciwe ceny”
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Rośliny
Sakura 2024 w Japonii: początek sezonu kwitnienia wiśni przesuwa się w czasie