Naukowcy ostrzegają, że ocieplający się klimat może wyjątkowo wpłynąć na uprawy kawy, orzechów nerkowca oraz awokado. To ogromny rynek – według statystyk opracowanych przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa w 2019 roku na świecie wyprodukowano niemal 7,1 mln ton awokado, 3,8 mln ton orzechów nerkowca i 10 mln ton nieprażonych ziaren kawy.
Opublikowane w PLOS One badania analizuje czynniki klimatyczne, glebowe i gruntowe, które wpływają na przydatność do uprawy kawy, awokado oraz orzechów nerkowca. Określa również, w jaki sposób ich optymalne regiony wzrostu mogą ulec zmianie w trzech wariantach globalnego ocieplenia.
Czytaj więcej
Okazuje się, że kawa wpływa mobilizująco nie tylko na ludzi – w świetle nowych badań pojawiła się szansa, że zalesianie gleb tropikalnych zniszczonych przez rolnictwo, może przebiegać znacznie sprawniej dzięki wykorzystaniu resztek pochodzących z jej uprawy.
W badaniu oceniono, w jaki sposób zmieniające się temperatury i wzorce opadów wpłyną na uprawy w ciągu najbliższych 30 lat. Naukowcy wykorzystali prognozy z 14 globalnych modeli klimatycznych w trzech różnych scenariuszach przyszłych emisji i uwzględnili szereg wymagań dotyczących gleby pod uprawę.
Autorzy badania podkreślają, że grunty oceniane jako „najbardziej odpowiednie” do uprawy roślin w krajach będących ich głównymi producentami, w ciągu najbliższych dekad ulegną znacznemu zmniejszeniu.