Kryzys klimatyczny może doprowadzić do kryzysu żywnościowego

Naukowcy oceniają, że ocieplający się klimat zmniejszy plony, a najbardziej narażone na straty żywności będą najbiedniejsze kraje.

Publikacja: 19.11.2021 18:20

Kryzys klimatyczny może doprowadzić do kryzysu żywnościowego

Foto: shutterstock

Według artykułu opublikowanego na łamach Advances in Nutrition, zmiany klimatyczne zagrażają wzrostowi zbóż, owoców, warzyw oraz orzechów na całym świecie. Zespół naukowców zajmujących się zdrowiem publicznym z John Hopkins Bloomberg School of Public Health oraz Children's Investment Fund Foundation w Londynie doszedł do wniosku, że kombinacja wzrostu temperatury i emisji CO2 oraz podnoszącego się poziomu mórz i katastrof klimatycznych spowoduje, że plony znacząco zmaleją. Ponieważ ilość żywności bogatej w mikroelementy, takie jak cynk, witamina A i żelazo, będzie spadać, kraje o niskich i średnich dochodach będą narażone na zwiększone ryzyko niedożywienia społeczeństwa.

Pozostało jeszcze 81% artykułu

Tylko 79 zł za pół roku czytania.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję? - możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Rośliny
Nowe gatunki inwazyjne w Polsce. Te rośliny będą wkrótce zakazane
Materiał Promocyjny
Berlingo VAN od 69 900 zł netto
Rośliny
Rośliny tracą zdolność do pochłaniania dwutlenku węgla. Ostrzeżenie naukowców
Rośliny
Apel szefów ogrodów botanicznych: Brakuje nam miejsca na gatunki ginące
Rośliny
Popularna roślina na liście gatunków inwazyjnych. Za jej posiadanie grozi kara
Materiał Promocyjny
Warunki rozwoju OZE w samorządach i korzyści z tego płynące
Rośliny
Słynna pustynia pokryła się kwiatami. Rzadkie zjawisko uchwycone na zdjęciach
Materiał Promocyjny
Suzuki Moto Road Show już trwa. Znajdź termin w swoim mieście