Reklama
Rozwiń

Kryzys klimatyczny może doprowadzić do kryzysu żywnościowego

Naukowcy oceniają, że ocieplający się klimat zmniejszy plony, a najbardziej narażone na straty żywności będą najbiedniejsze kraje.

Publikacja: 19.11.2021 18:20

Kryzys klimatyczny może doprowadzić do kryzysu żywnościowego

Foto: shutterstock

Według artykułu opublikowanego na łamach Advances in Nutrition, zmiany klimatyczne zagrażają wzrostowi zbóż, owoców, warzyw oraz orzechów na całym świecie. Zespół naukowców zajmujących się zdrowiem publicznym z John Hopkins Bloomberg School of Public Health oraz Children's Investment Fund Foundation w Londynie doszedł do wniosku, że kombinacja wzrostu temperatury i emisji CO2 oraz podnoszącego się poziomu mórz i katastrof klimatycznych spowoduje, że plony znacząco zmaleją. Ponieważ ilość żywności bogatej w mikroelementy, takie jak cynk, witamina A i żelazo, będzie spadać, kraje o niskich i średnich dochodach będą narażone na zwiększone ryzyko niedożywienia społeczeństwa.

Pozostało jeszcze 81% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Rośliny
Najpopularniejszy owoc świata zagrożony. Przegra ze zmianami klimatu?
Rośliny
Powstaje największa na świecie plantacja kakaowców. Będzie większa niż Manhattan
Rośliny
Nowe gatunki inwazyjne w Polsce. Te rośliny będą wkrótce zakazane
Rośliny
Rośliny tracą zdolność do pochłaniania dwutlenku węgla. Ostrzeżenie naukowców
Rośliny
Apel szefów ogrodów botanicznych: Brakuje nam miejsca na gatunki ginące