Kryzys klimatyczny może doprowadzić do kryzysu żywnościowego

Naukowcy oceniają, że ocieplający się klimat zmniejszy plony, a najbardziej narażone na straty żywności będą najbiedniejsze kraje.

Publikacja: 19.11.2021 18:20

Kryzys klimatyczny może doprowadzić do kryzysu żywnościowego

Foto: shutterstock

Według artykułu opublikowanego na łamach Advances in Nutrition, zmiany klimatyczne zagrażają wzrostowi zbóż, owoców, warzyw oraz orzechów na całym świecie. Zespół naukowców zajmujących się zdrowiem publicznym z John Hopkins Bloomberg School of Public Health oraz Children's Investment Fund Foundation w Londynie doszedł do wniosku, że kombinacja wzrostu temperatury i emisji CO2 oraz podnoszącego się poziomu mórz i katastrof klimatycznych spowoduje, że plony znacząco zmaleją. Ponieważ ilość żywności bogatej w mikroelementy, takie jak cynk, witamina A i żelazo, będzie spadać, kraje o niskich i średnich dochodach będą narażone na zwiększone ryzyko niedożywienia społeczeństwa.

Pozostało 82% artykułu

BLACK WEEKS -75%

Czytaj dalej RP.PL. Nie przegap oferty roku!
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Rośliny
Popularna roślina na liście gatunków inwazyjnych. Za jej posiadanie grozi kara
Rośliny
Słynna pustynia pokryła się kwiatami. Rzadkie zjawisko uchwycone na zdjęciach
Rośliny
Naukowcy szukają partnerki dla „najbardziej samotnej rośliny na świecie”
Rośliny
Najpopularniejszy owoc świata drożeje z powodu zmian klimatu. „Nieuczciwe ceny”
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Rośliny
Sakura 2024 w Japonii: początek sezonu kwitnienia wiśni przesuwa się w czasie