Reklama

Wymyślili alternatywne awokado, które mniej szkodzi środowisku

Arina Shokouhi stworzyła przepis na zamiennik awokado, którego produkcja wymaga wykorzystania znacznie mniej zasobów niż oryginalny owoc.

Publikacja: 01.08.2022 14:46

Wymyślili alternatywne awokado, które mniej szkodzi środowisku

Foto: Bloomberg

Do produkcji jednego kilograma awokado konieczne jest wykorzystanie od 1000 do 2000 litrów wody. Jak podkreślają działacze z meksykańskiego oddziału Greenpeace, uprawa tego owocu wiąże się z wykorzystaniem szkodliwych dla środowiska chemikaliów. Do importu awokado używa się sporych ilości drewna do pakowania, a wysyłanie owoców na drugi koniec świata generuje potężne ilości emisji CO2. Innymi słowy, produkcja awokado nie jest przyjazna dla środowiska, tymczasem jego popularność wciąż rośnie. Obecnie w Stanach Zjednoczonych każdego roku konsumuje się 4 miliardy tych owoców, które jeszcze 100 lat temu stanowiły produkt luksusowy.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Rośliny
Epoka tanich bananów dobiega końca. Zmiany klimatu zmienią zasady na rynku
Rośliny
Najpopularniejszy owoc świata zagrożony. Przegra ze zmianami klimatu?
Rośliny
Powstaje największa na świecie plantacja kakaowców. Będzie większa niż Manhattan
Rośliny
Nowe gatunki inwazyjne w Polsce. Te rośliny będą wkrótce zakazane
Rośliny
Rośliny tracą zdolność do pochłaniania dwutlenku węgla. Ostrzeżenie naukowców
Reklama
Reklama