Wymyślili alternatywne awokado, które mniej szkodzi środowisku

Arina Shokouhi stworzyła przepis na zamiennik awokado, którego produkcja wymaga wykorzystania znacznie mniej zasobów niż oryginalny owoc.

Publikacja: 01.08.2022 14:46

Wymyślili alternatywne awokado, które mniej szkodzi środowisku

Foto: Bloomberg

Do produkcji jednego kilograma awokado konieczne jest wykorzystanie od 1000 do 2000 litrów wody. Jak podkreślają działacze z meksykańskiego oddziału Greenpeace, uprawa tego owocu wiąże się z wykorzystaniem szkodliwych dla środowiska chemikaliów. Do importu awokado używa się sporych ilości drewna do pakowania, a wysyłanie owoców na drugi koniec świata generuje potężne ilości emisji CO2. Innymi słowy, produkcja awokado nie jest przyjazna dla środowiska, tymczasem jego popularność wciąż rośnie. Obecnie w Stanach Zjednoczonych każdego roku konsumuje się 4 miliardy tych owoców, które jeszcze 100 lat temu stanowiły produkt luksusowy.

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Rośliny
Nowe gatunki inwazyjne w Polsce. Te rośliny będą wkrótce zakazane
Rośliny
Rośliny tracą zdolność do pochłaniania dwutlenku węgla. Ostrzeżenie naukowców
Rośliny
Apel szefów ogrodów botanicznych: Brakuje nam miejsca na gatunki ginące
Rośliny
Popularna roślina na liście gatunków inwazyjnych. Za jej posiadanie grozi kara
Materiał Partnera
Konieczność transformacji energetycznej i rola samorządów
Rośliny
Słynna pustynia pokryła się kwiatami. Rzadkie zjawisko uchwycone na zdjęciach