Już za 19 zł miesięcznie przez rok
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 07.07.2025 00:46 Publikacja: 01.08.2022 14:46
Foto: Bloomberg
Do produkcji jednego kilograma awokado konieczne jest wykorzystanie od 1000 do 2000 litrów wody. Jak podkreślają działacze z meksykańskiego oddziału Greenpeace, uprawa tego owocu wiąże się z wykorzystaniem szkodliwych dla środowiska chemikaliów. Do importu awokado używa się sporych ilości drewna do pakowania, a wysyłanie owoców na drugi koniec świata generuje potężne ilości emisji CO2. Innymi słowy, produkcja awokado nie jest przyjazna dla środowiska, tymczasem jego popularność wciąż rośnie. Obecnie w Stanach Zjednoczonych każdego roku konsumuje się 4 miliardy tych owoców, które jeszcze 100 lat temu stanowiły produkt luksusowy.
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Banany – najczęściej spożywane owoce na świecie, będące czwartym najważniejszym plonem po pszenicy, ryżu i kukur...
W stanie Bahia, znajdującym się w północno-wschodniej części Brazylii, powstaje największa na świecie plantacja...
Roślinne gatunki inwazyjne można spotkać nie tylko w polskich lasach i na łąkach. Niektóre rosną także w przydom...
Najnowsze badania wskazują, że w obliczu rekordowo wysokiego poziomu emisji CO2 ekosystemy zaczynają tracić zdol...
Autorzy badania przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu Cambridge zwracają uwagę na trudną sytuację najr...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas