Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 24.06.2025 03:55 Publikacja: 01.08.2022 14:46
Foto: Bloomberg
Do produkcji jednego kilograma awokado konieczne jest wykorzystanie od 1000 do 2000 litrów wody. Jak podkreślają działacze z meksykańskiego oddziału Greenpeace, uprawa tego owocu wiąże się z wykorzystaniem szkodliwych dla środowiska chemikaliów. Do importu awokado używa się sporych ilości drewna do pakowania, a wysyłanie owoców na drugi koniec świata generuje potężne ilości emisji CO2. Innymi słowy, produkcja awokado nie jest przyjazna dla środowiska, tymczasem jego popularność wciąż rośnie. Obecnie w Stanach Zjednoczonych każdego roku konsumuje się 4 miliardy tych owoców, które jeszcze 100 lat temu stanowiły produkt luksusowy.
Banany – najczęściej spożywane owoce na świecie, będące czwartym najważniejszym plonem po pszenicy, ryżu i kukur...
W stanie Bahia, znajdującym się w północno-wschodniej części Brazylii, powstaje największa na świecie plantacja...
Roślinne gatunki inwazyjne można spotkać nie tylko w polskich lasach i na łąkach. Niektóre rosną także w przydom...
Najnowsze badania wskazują, że w obliczu rekordowo wysokiego poziomu emisji CO2 ekosystemy zaczynają tracić zdol...
VELUX Polska, obchodząca w tym roku 35-lecie obecności na rynku jest jedną z tych firm, które współtworzyły polską branżę budowlaną. Od podstaw budowała kategorię użytkowych poddaszy, inwestując w przemysł, rozwijając lokalnych dostawców i kształtując standardy zrównoważonego rozwoju.
Autorzy badania przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu Cambridge zwracają uwagę na trudną sytuację najr...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas